De afgelopen weken heb je hier op PSX-Sense een hoop kunnen lezen over de PlayStation 4 wat voortkwam uit geruchten gebaseerd op bronnen die anoniem aan diverse sites informatie hebben verstrekt. Vandaag komt Kotaku met een uitgebreid artikel over de PlayStation 4 en dit artikel is gebaseerd op officiële Orbis documentatie van maar liefst 90 pagina’s dat hun is toegezonden door een individu dat schuil gaat onder de naam SuperDae. Dit is dezelfde persoon die eind vorig jaar next-gen Xbox devkits probeerde te verkopen op Ebay.

Het is een uitgebreid artikel dat zeker de moeite waard is om na te lezen. Hieronder de belangrijkste punten en we beginnen met de specificaties.

Specificaties (devkit specs – niet definitief)

  • System Memory: 8GB
  • Video Memory: 2.2 GB
  • CPU: 4x Dual-Core AMD64 “Bulldozer” (so, 8x cores)
  • GPU: AMD R10xx
  • Ports: 4x USB 3.0, 2x Ethernet
  • Drive: Blu-Ray
  • HDD: 160GB
  • Audio Output: HDMI & Optical, 2.0, 5.1 & 7.1 channels

Opmerking: de hardeschijf is aan de kleine kant, iets wat natuurlijk een variabel aspect is voor de uiteindelijke console. Wellicht dat Sony verschillende modellen op de markt brengt met een variatie in de grootte van hardeschijven. Een audio output is ook wat ongebruikelijk, dus het kan zijn dat de uiteindelijke console dit niet bevat.

Controller


Kotaku heeft begrepen dat de devkit werkt met de SIXAXIS en DualShock 3 controller, wat zou suggereren dat de PlayStation 4 min of meer dezelfde controller gebruikt al is het alleen qua vorm en basiswerking. Dit vanwege een vermelding van een nieuwe controller in de documentatie. Deze controller bevat een touchpad die vergelijkbaar is met degene die achterop de PlayStation Vita zit. Wellicht dat het touchpad op de PlayStation 4 controller ook achterop zit. Of er iets soortgelijks aan de voorkant van de controller zit is niet bekend.

Verder bevat de controller de gebruikelijke knoppen die ook op de huidige controllers zitten en ook de motion sensor keert terug, maar dan wel met verbeterde tilt correctie. Ook bevat de controller een trilfunctie en een RGB LED licht. Een nieuwe knop op de controller is de zogenaamde ‘share’ knop en wat dit precies moet voorstellen is niet duidelijk, maar Kotaku suggereert dat het te maken kan hebben met social media. Met een druk op de knop je huidige actie delen op Twitter of Facebook bijvoorbeeld.

Als laatste bevat de documentatie ook verwijzingen naar de PlayStation Move, wat aangeeft dat deze controller ook op de PlayStation 4 terug zal komen voor het gebruik bij games.

Gebruikersaccounts

Op dit moment kun je met één gebruiker tegelijkertijd ingelogd en actief zijn op de PlayStation 3. Sommige games laten multi sign-in toe, maar dat beperkt zich tot de game zelf. Op de PlayStation 4 zal het mogelijk zijn om met meerdere accounts tegelijkertijd ingelogd te zijn en dat zal via de controller gaan. Het is mogelijk om je account te koppelen aan je controller en na het synchroniseren met de console zul je kunnen inloggen. Hierdoor kunnen verschillende controllers met verschillende accounts ingelogd worden op het apparaat.

Dit betekent overigens niet dat je account vastzit aan een controller, want als je een nieuwe controller aansluit, dan zul je de vraag krijgen of je met de controller via een bepaald bestaand account wil inloggen. Kortom, je bent vrij om je account te linken aan de controller. Een game werd als voorbeeld gebruikt en de omschrijving was dat een game in coöp speelbaar is tot vier personen. Tijdens het spelen zullen dan de vier spelers die allen ingelogd zijn individueel Trophies kunnen halen.

Of deze mogelijkheid zich beperkt tot lokale accounts (aanwezig op de console) of dat het ook via het PlayStation Network werkt is niet bekend op dit moment. Waar het concreet op neerkomt is dat Sony de gebruikers meer flexibiliteit geeft in het gebruiken van zijn of haar account op de console en eventueel ook die van anderen.

Huidige status van de PlayStation 4

Wat is de huidige status van de PlayStation 4? Dat is een zeer goede vraag, want door alle berichtgeving (sommige tegenstrijdig) zou je haast in de war raken. Dit hele verhaal is gebaseerd op een artikel van Kotaku, zoals al aangegeven, en ook zij hebben dit via documentatie opgemaakt dat hun is toegezonden. Hierdoor is ook dit verhaal nog een kwestie van afwachten en weet dat niets van dit alles op dit moment bevestigd is door Sony. Wel klinkt het allemaal erg veelbelovend, maar voor concrete informatie zullen we nog enkele maanden geduld moeten opbrengen.

Artikel en afbeeldingen via Kotaku