De maand juli van het jaar 2000 was voor veel Chinese gamers een dieptrieste maand. In deze maand werd na lang beraad besloten de verkoop, fabricage en import van consoles en games te verbieden. Het zou een té grote impact hebben op de jongere generatie en uit voorzorg werd China afgeschermd van een grote ‘kern van kwaad’.

Ruim 12 jaar later is er toch nog een sprankje hoop voor China. Een anonieme bron die het Chinese ministerie zegt te kennen als de binnenkant van zijn broekzak, geeft aan dat de wet die consoles verbiedt zal worden herzien in de nabije toekomst.

“We are reviewing the policy and have conducted some surveys and held discussions with other ministries on the possibility of opening up the game console market.”

Kortgeleden verkreeg Sony een licentie om PS3’s te mogen fabriceren in China. Dit is natuurlijk vrij zinloos (en ironisch) als de consoles niet in het land van herkomst verkocht mogen worden en dus ook niet zonder lijsten aan maatregelen te doorlopen geëxporteerd mogen worden.

Sinds het nieuws in de China Daily verscheen, schoten ook de aandelen van Sony en Nintendo enorm omhoog. China is volgens Sony’s Yoshiko Uchiyaman namelijk een erg lucratieve markt.

“China [is] a promising market for our business, and we are always considering and preparing business opportunities and possibilities.”

Een keerzijde is wel dat China in de loop der tijd een alternatief is gaan zoeken om hun behoefte aan games te stillen. Het free-to-play model waartoe de vele browser games ook behoren is erg populair gebleken. Mocht Sony haar kans schoon zien om consoles te herintroduceren in China, dan zal het erg moeilijk zijn hier tegenop te boksen.