Sony diende enige tijd terug een patent in omtrent het blokkeren van tweedehands games. Door games te koppelen aan de gebruiker zouden games enkel speelbaar zijn bij de eigenaar en dat sluit in één klap het doorverkopen of uitlenen van je eigen bezittingen uit. Dit deed veel stof opwaaien en in de bovenstaande video bespreken Roel en ik deze kwestie wat nader met potentiële gevolgen voor de markt.

Een blokkade van tweedehands games leek in de eerste instantie iets wat niet echt realistisch was om door te voeren voor de PlayStation 4 vanwege onder andere de argumenten die aangehaald worden in de bovenstaande video. Sony zou immers consumenten wegjagen naar de console van de concurrent. Stom toevallig komt vandaag opeens het gerucht binnen dat ook Microsoft dergelijke plannen heeft voor de nieuwe Xbox en daardoor ziet het hele idee van de blokkade er opeens een stuk realistischer uit.

De nieuwe Xbox

Het gerucht is als volgt (via Edge): Microsoft zou van plan zijn Xbox Live een integraal onderdeel te maken van de nieuwe Xbox in plaats van een optioneel onderdeel. Via Xbox Live zullen retail games als digitale versie beschikbaar gesteld worden en na aanschaf ben jij eigenaar zonder de mogelijkheid de game uit te lenen of te verkopen. Dat is een nadeel dat al jaren via digitale distributie aan de orde is.

In dat opzicht is er nog niet veel spannends te bekennen, maar nu komt het: een bron van Edge claimt dat fysieke games (op Blu-ray) een activatie code zullen bevatten. Deze codes zullen online eerst geverifieerd moeten worden en nadien zul je de games in kwestie pas kunnen spelen. Deze activatie brengt verder geen enkele voordelen met zich mee, behalve dat het puur bedoeld is om de tweedehandsmarkt te elimineren. Bovendien zou de console in continue verbinding (moeten) staan met het internet. Of dit specifiek voor de verificatie van de games is, is niet bekend.

Realistische mogelijkheid

Als Microsoft dit inderdaad toepast op de nieuwe Xbox en Sony het toepast op de PlayStation 4, dan is de kans op weglopende consumenten naar de concurrent nog steeds aanwezig (Nintendo doet dit immers niet), maar wel kleiner. De PlayStation 4 en nieuwe Xbox zullen echter elkaars geduchte concurrent worden en als ze beiden een dergelijk systeem bevatten heeft de consument geen directe reden meer om over te stappen. Kortom, twee concurrerende partijen die een systeem hanteren met dezelfde doelstelling zorgen ervoor dat dit een stuk aannemelijker is en dat zou als gevolg hebben dat het doorverkopen van tweedehands games of het uitlenen van je games tot het verleden behoort.

Je zou haast denken dat het in samenspraak is, een dergelijke blokkade…

Tot op heden is niets van dit alles bevestigd, dus het is even afwachten. Verder achten wij de kans klein dat Sony een blokkade zal benoemen bij de mogelijke aankondiging van de PlayStation 4 op 20 februari, want dat gaat de positieve aandacht stelen die op dat moment wellicht heerst rondom het platform. Zodra we meer details of concrete informatie oppikken/ontvangen, dan lees je het hier.