Gisterenavond dook er plots een afbeelding op van de nieuwe PlayStation controller. Het zou hier gaan om een prototype van de PlayStation 4 controller, dus het uiteindelijke model kan nog een beetje afwijken van degene op de foto. Kort nadat de foto online verscheen bevestigde IGN op basis van eigen bronnen dat dit inderdaad de PlayStation 4 controller is. Reden genoeg om eens nader naar de controller te kijken met een uitgebreide toelichting.

Vorm

Het eerste wat opvalt is dat de controller voor het eerst na de introductie van de twee analoge sticks bij de eerste DualShock controller (PSOne) qua vorm wijzigt. Als Sony de vorm van het prototype zal blijven aanhouden is de controller bij de handgrepen iets ‘boller’, wat een beetje doet denken aan de Xbox 360 controller. Bijgevolg is de controller iets breder en dat komt voornamelijk door de vermeende touchpad aan de voorkant. Hierdoor zijn de facebuttons en de d-pad iets meer uit elkaar geschoven. Daarnaast ogen de handgrepen ook een stukje breder, waardoor het net iets lekkerder in de hand kan liggen.

Schouderknoppen

De schouderknoppen zitten iets dichterbij de andere knoppen. Het is iets naar binnen geduwd en wellicht is het hierdoor gemakkelijker om de L1 en R1 knoppen te gebruiken. Ongetwijfeld zal de nieuwe controller wederom triggers kennen. Helaas is niet op de foto te zien wat voor soort triggers dit zullen zijn, maar op basis van de kritieken op de SIXAXIS en DualShock 3 is er een goede kans dat er een betere grip mee gemoeid is, waardoor het indrukken hiervan gemakkelijker gaat zonder dat je vingers er vanaf glijden.

Touchpad

Sinds de eerste echte grote artikelen over de PlayStation 4 zijn verschenen wordt er gesproken over een belangrijke toevoeging aan de controller in de vorm van een touchpad. Dit touchpad zit op de prototype controller op de plek van de ‘Start’ en ‘Select’ knoppen. Deze knoppen zijn dan ook komen te vervallen om ruimte te maken voor het touchpad. Hoe het touchpad precies gebruikt gaat worden is even afwachten en het is ook de vraag of je hier gemakkelijk bij kunt met je vingers.

Een ander ding wat belangrijk is om te weten is dat het touchpad er wat ‘glossy’ uitziet, dus het kan zo zijn dat het een ander soort pad is dan degene die je aantreft op de achterkant van de PlayStation Vita. Of het om een daadwerkelijk touchscreen gaat in plaats van een touchpad is even afwachten en hetzelfde geldt voor de integratie hiervan in games.

Analoge sticks, d-pad en facebuttons

De facebuttons lijken min of meer hetzelfde als die we kennen van de DualShock 3 dus wat dat betreft is er weinig nieuws onder de zon. Dit kan niet gezegd worden over de analoge sticks en de d-pad. De d-pad is veelgeprezen, met name onder fighting game liefhebbers en op de nieuwe controller zien we dat de d-pad aanzienlijk afwijkt van degene die we kennen van de DualShock 3 en eerdere controllers. Het lijkt nu ook meer op één geheel en de vier richtingen zitten aan elkaar, daar waar ze op de DualShock 3 nog door een stukje plastic van elkaar gescheiden zijn. Of dit daadwerkelijk anders zal aanvoelen dan we gewend zijn is natuurlijk een beetje de vraag, maar op basis van de foto lijkt het daar wel op.

De analoge sticks kennen twee verschillen. Zo staan ze iets verder uit elkaar, wat mede komt door het touch gedeelte en dat zal ongetwijfeld bij velen als muziek in de oren klinken. Een veelgehoorde klacht is immers dat de twee analoge sticks iets te dicht op elkaar zouden staan, waardoor de duimen tegen elkaar aan komen wat als vervelend wordt ervaren onder de gebruikers. Een ander ding is dat de bovenkant van de analoge sticks niet meer uit één bolling bestaan, maar een richel kennen. Het zal ongetwijfeld van hetzelfde materiaal gemaakt zijn, maar door een richel toe te voegen ziet het er naar uit dat ze iets meer grip hebben en dat is een fijne vooruitgang.

Share knop

Als je heel goed kijkt zie je links boven het touchpad een kleine vierkante knop zonder enige markering. De geruchten zeggen dat de PlayStation 4 controller een zogenaamde ‘share’ knop krijgt om gemakkelijk screenshots en gameplay te delen. Zo zou de PlayStation 4 zonder enige moeite standaard de laatste 15 minuten aan gameplay opnemen en met een druk op de knop kun je het uploaden naar verschillende media. Deze media zullen ongetwijfeld YouTube, Twitter, Facebook en andere media van soortgelijke strekking zijn.

PlayStation Move sensor

Naast de toevoeging van het touchpad is er nog een andere grote toevoeging en dat het vlak aan de bovenkant van de controller dat op de foto blauw oplicht. Sony wil meer met de PlayStation Move gaan doen, dat is wel duidelijk inmiddels. De eerste aanzet werd gegeven met de motion sensor (SIXAXIS) dat in slechts een paar games gebruikt werd na de lancering. Vervolgens lieten ontwikkelaars het links liggen en Sony wakkerde het hele bewegen in games opnieuw aan door de PlayStation Move te introduceren.

Met de integratie van een Move sensor in de controller zou het er op neer komen dat de PlayStation 4 controller soortgelijke dingen kan als de PlayStation Move. Voor sommige games zal de controller qua vorm niet even wendbaar zijn als een PlayStation Move, maar het geeft wel meer standaard mogelijkheden voor games. De uitgebreide PlayStation Move ervaring zou eventueel alsnog met een aparte (of de huidige) PlayStation Move controller kunnen.

Eerder gingen ook geruchten dat de PlayStation 4 standaard met een camera geleverd zou gaan worden en dat sluit goed aan op de controller met een Move functie. Voor het gebruik van de motion sensor features is immers een PlayStation Eye vereist.

Speaker

Tussen het touchpad en de PlayStation knop in zien we allemaal kleine gaatjes en er bestaat een goede kans dat hierachter of een speaker of een microfoon zit. Als het een speaker is, dan kan het gebruikt worden voor additionele geluiden, zoals we dat kennen van de Wii controller. Als het een microfoon is, dan bestaat er een kans dat het bedoeld is voor stemcommando’s. Uiteraard bestaat er ook een mogelijkheid dat dit een combinatie van beiden is.

Hoe zit het met de trilfunctie en de onbekende poort?

Aan de onderkant van de controller is een poort te zien, alleen de vraag is een beetje waarvoor deze poort dient. Misschien dat het bedoeld is om een koptelefoon op aan te sluiten, want een aansluiting om de controller op te laden lijkt ons op die plek niet heel erg efficiënt. Een ander ding waar nog vragen over zijn en waar de bronnen van deze geruchten over het algemeen stil over blijven is of de nieuwe controller een trilfunctie kent.

Er gingen geruchten dat de nieuwe controller geen ruimte meer zou bieden voor een trilfunctie en het is bekend dat Sony niet per se een trilfunctie in de controller wil verwerken. Ze introduceerden de PlayStation 3 controller immers in de eerste instantie als SIXAXIS zonder de trilfunctie onder het mom van dat het niet zou passen. Onzin zo bleek achteraf. Er bleek een issue te zijn met de patenthouder van de trilfunctie dat Sony later heeft opgelost en nadien werd de DualShock 3 geïntroduceerd.

Afsluitend kunnen we aan dit hele verhaal toevoegen dat de nieuwe PlayStation controller er interessant uitziet en als dit hem daadwerkelijk is we erg benieuwd zijn naar de mogelijkheden en features. Niets van dit alles is officieel door Sony bevestigd en het kan zijn dat de uiteindelijke controller er anders uitziet, aangezien het hier om een prototype gaat. Ongetwijfeld horen we op 20 februari meer over de controller.

UPDATE: In de eerste instantie dachten we dat het om een ‘Share’ zou gaan, de ongemarkeerde knop links naast de touchpad. Bij nader inzien en op basis van de reacties hieronder blijkt een soortgelijke knop ook rechts te zitten. Er bestaat dus een goede kans dat het hier om de ‘Start’ en ‘Select’ knoppen gaat. Hieronder duidelijker aangegeven.