http://playsense.nl/images/file/img_51215a83d4b77.jpg

Column – Het is voor 99,9% zeker dat de PlayStation 4 of hoe die ook gaat heten woensdag in New York officieel aangekondigd gaat worden. Na het verschijnen van enkele geruchten, een onbewuste bevestiging van Sony zelf en de PlayStation Evolution video´s kan het haast niet anders. Eindelijk is daar dan de opvolger van de PlayStation 3. De console die het nu goed doet, maar het zwaar had aan het begin. Zo werd de console hier uitgesteld en kocht ik uit ongeduld en een beetje teleurgesteld met mijn middelvinger omhoog (ja, naar Sony) een Xbox 360. Ik wilde die next-gen ervaring hebben en wel nu dacht ik toen. Sony liet het hier immers afweten, want het vond Noord-Amerika en Japan belangrijker.

Sinds de PlayStation 1 wat mijn eerste eigen console was (mijn ouders hadden het niet ruim), was ik niet een fanboy van Sony, maar wel liefhebbers van de games en dan voornamelijk de exclusieve titels. De tijd van de PlayStation 2 was echter de glorietijd qua games voor mij met de God of War serie, SOCOM enzovoort. Niet alleen voor de gamer, maar ook voor Sony, want de console was in de verkoop een zeer groot succes. Ze waren de grootste en de belangrijkste. Met de aankondiging van de PlayStation 3 proefde ik de arrogantie een beetje. Men gaf de console de vrij hoge prijs en wie heeft rumble nodig in controllers als je Sixaxis hebt? Ik was al lang en breed aan het gamen op mijn Xbox 360, maar voor mij begon de next-gen toch echt met de PlayStation 3, want daar kwamen tenslotte mijn games op uit.

http://playsense.nl/images/file/img_51215bfa9a843.jpg

Op de dag van lancering ging ik als een maniak rijdend naar de winkel waar ik mijn PS3 had gereserveerd. Een nieuwe console op launchday kopen heeft iets zeer speciaals. Je hebt er maanden naar uitgekeken en bijna zitten kwijlen naar de foto´s op het web uit anticipatie. Hoe ziet ie er uit? Hoe voelt het aan? Welke game ga ik als eerst spelen? Het is een feestdag en het moment dat je de console uit het cellofaan of wat de benaming daar ook voor is zit ik met twee handen gebald en al in de lucht. Afijn zo zag ik dus de eerste glimp van de dikke en glanzende PS3. Het was een mooi moment, maar toch moet ik bekennen dat ik toentertijd een beetje teleurgesteld was. Het XMB menu was even wennen, maar vooral de games konden mij toen niet overtuigen. Resistance: Fall of Man´s singleplayer kon mij niet vasthouden al zat de multiplayer erg netjes in elkaar. Zeker gezien het aantal spelers online.

Motorstorm was naar mijn mening de beste launchgame, maar was online weer amper te spelen. Kortom het begin van de PlayStation 3 was voor mij wat stroef en ook in de markt was er wat veranderd. De Wii ging als een malle en de Xbox 360 was een grotere concurrent dan verwacht. Als ik nu terug kijk heeft Sony voor en bij de aankondiging van de PS3 veel te hoog van de toren geblazen en dan met name over de Cell. Natuurlijk zijn er titels verschenen die op grafisch vlak zeer veel indruk maken en welke ik niet mogelijk acht op de consoles van de concurrenten. Dit bijvoorbeeld vanwege Blu-ray. De chip was aan de andere kant niet heel toegankelijk volgens ontwikkelaars en sommige engines, zoals de Unreal presteerden er slechter op. Voordelen en nadelen, waarvan ik hoop dat Sony het in gedachte houdt bij hun volgende console.

In mijn vorige column konden jullie lezen dat ik wat teleurgesteld was over Sony in 2012 en dan met name wat betreft exclusieve games. Het was wat karig. Samen met het Move debacle (ik haat motion gaming) en Wonderbook lijkt Sony nu het licht gevonden te hebben. Dit terwijl ik juist in het afgelopen jaar toch een beetje het vertrouwen begon kwijt te raken. Misschien wat negatief, maar ze lijken weer die magie te pakken die ze hadden met de PS1 en PS2. Vooral door de tactiek die de uitgever gebruikt om ons helemaal gek te hypen voor de PlayStation Meeting. Eerst zit Kazuo Hirai vrolijk te roepen dat Microsoft wel eerst hun console mag aankondigen en dan Sony (wat ik dan weer typisch Sony deze gen vind). Daarna komt Sony zelf met de bekendmaking dat er op 20 februari een PlayStation Meeting is wat zij alleen doen als ze een nieuw product gaan onthullen.

Er zat volgens mij een maand tussen die aankondiging en de bewuste datum wat dus een maand aan opbouw van hype betekent. Dan lekt er ook nog eens een protype uit van de nieuwe controller wat weer volop in het nieuws komt. Zelf bouwt Sony verder aan de hype met de recent verschenen video´s. Het zorgt bij mij en bij jullie waarschijnlijk voor een nieuwsgierigheidboost, zoals ik het maar even noem. Ik volg al het nieuws twee keer zo vaak en zit zelfs te fantaseren van hoe de console en de games er uit gaan zien. Het is die spanning welke verder groeit. Het is dan wel gewoon een persconferentie, maar anders als voor de E3, waar ook bepaalde verwachtingen zijn.

http://playsense.nl/images/file/img_51215b5c7cddf.jpg

Toch is het anders, want op de twee E3 persconferenties van Sony wist ik eigenlijk al wat ik kon verwachten en nu niet. Ja, de nieuwe PlayStation zal onthuld worden, maar zoals eerder zei wat zijn de looks? Sceptisch ben ik dan toch wel, want ik hoop wel dat Sony het slim gaat aanpakken. Kom tijdens het event gelijk met de deur in huis vallen. Laat Kazuo Hirai meteen het podium op komen met iets in zijn handen. Laat het dan de nieuwe controller zijn met touchscreen en geen touchpad, want dat gaat naar mijn mening geen succes worden. Waarom? Kijk naar hoe het tot nu toe is gebruikt op de Vita. Als de controller onthuld is word daarna het doek van de console getrokken door niemand minder dan good old Ken Kutaragi. De man die PlayStation groot heeft gemaakt.

Als dat achter de rug is worden we achter elkaar bedolven onder aankondigingen van bekende en nieuwe exclusieve IP´s. Denk dan aan Phantom Pain (wat Metal Gear Solid 5 is),The Last Guardian, Infamous 3, Motorstorm en Killzone 4. Deze worden dan niet getoond met fraaie CGI trailers, want daar hebben we geen klap aan, maar echte gameplaybeelden die ons ademloos achterlaten. Waar we tot verbazing tot in verbazing vallen om vervolgens ons te introduceren tot het nieuwe XMB. Deze blijkt dan ontiegelijk snel en makkelijk te bedienen, welke vol zit met allerlei handige apps die vlot opstarten en vloeiend werken met het kleine touchscreen op de controller of met de Vita. Die laatste wordt zo op een toffe wijze betrokken tot de nieuwe console. De handheld zal waarschijnlijk niet vergeten worden, maar dat zie ik wel en tot dus ver mijn eigen fantasieën over de PlayStation Meeting. Mijn gedachte is bij Sony en de PlayStation 4. Ik tel de dagen al een paar weken af kom nu maar op met alles!