Review: Sniper: Ghost Warrior 2

http://img.psx-sense.nl/images/file/img_51486248485f9.jpg

Review: Sniper: Ghost Warrior 2 – Je voelt de bui meestal wel hangen als games een lagere adviesprijs hebben dan de reguliere prijzen. Zo ook Sniper: Ghost Warrior 2, die voor een adviesprijs van €39,99 over de toonbank gaat en dan heb je ook nog de ‘Limited Edition’. Vaak zijn deze games toch ondermaats en als we het vorige deel bekijken dan begint het toch wel erg eng te worden. Of Sniper: Ghost Warrior 2 alleen echt een ondermaatse titel blijkt te zijn, dat lees je in deze review.

Buddies met je Sniper

In deze game hoef je niet te verwachten dat je met een AK-47 enkele soldaten kunt gaan volpompen met lood, zoals de naam al doet vermoeden draait alles om de sniper. Nu is dit voor mij persoonlijk een enorm interessante manier van oorlogsvoering dus dat vind ik allesbehalve een straf. Het via stealth te werk gaan in games heb ik ook altijd kunnen waarderen, alleen is het toch wel lastig dat er in Sniper: Ghost Warrior 2 eigenlijk niets anders gebeurd. In menig shooter wissel je vaak af van strategie, maar Sniper: Ghost Warrior 2 kent minder afwisseling en de gameplay kan hierdoor al snel repetitief aan gaan voelen.

Uiteraard zit er wel afwisseling in de game in de vorm van verschillende omgevingen en uiteenlopende missies. Zo kun je bijvoorbeeld een groep soldaten ondersteunen als support met je sniper. Men geeft vaak aan wie je als eerste moet uitschakelen om zo het level door te komen, alleen is het natuurlijk leuker je eigen strategie te bedenken. Tenminste, dit zou je denken, in sommige levels mag je namelijk ook alleen op pad, maar dit kan enorm frustrerend zijn.

Het is soms moeilijk in te schatten hoe een bepaald schot gaat aflopen en de logica is soms ver te zoeken. Wanneer je dan ook gespot wordt is het moeilijk om te zien wie je nu eigenlijk gezien heeft, iedereen begint immers opeens te schieten. Ook kun je de ene keer wel mis schieten en de andere keer kan een enkele misser een heel kamp alarmeren. Je zou alleen denken dat als je mist dat dit niet betekent dat je locatie meteen verraden is, daar heb je het mis, iedereen weet gek genoeg ineens waar je zit.

http://img.psx-sense.nl/images/file/img_5149dff30b968.jpg

CryEngine 3 is inderdaad om te huilen

Het was al duidelijk met Crysis 3, de CryEngine is een drama op de PS3. De engine ontvangt op de PC misschien wel heel veel lof, maar op de PS3 is het om te janken. De kunst van het maken van een engine is niet om alles heel mooi te maken op zulk zwaar mogelijke hardware, maar om juist met de riemen die je hebt goed te kunnen roeien. De engine presteert overduidelijk alleen maar op hardware van duizenden euro’s en kan dan heel mooi zijn, maar op de PS3 is het een groot drama. Sniper Ghost: Warrior 2 draait op de CryEngine en dat is te merken.

Om te beginnen is de framerate nog trager dan een harde drol door een trechter, het is werkelijk waar een drama. De textures zijn zo ontzettend lelijk en lage kwaliteit dat het soms lijkt of iemand met Microsoft Paint bezig is geweest. Bladeren zien eruit als papier wat uitgeknipt is door een kleuter van vier. Daarnaast zijn er nog zoveel technische mankement dat ik deze hele review er wel mee kan vullen. Slecht werkende multiplayer lobbies, textures die spontaan wazig worden of niet laden, bizar slechte A.I. en enorme input-lag zijn slechts enkele voorbeelden.

Logica ontbreekt

De logica in deze game ontbreekt, een game hoort immers leuk zijn om te spelen maar Sniper Ghost Warrior 2 is wat dat betreft een marteling met alle ergernissen van dien. Het is enorm moeilijk om tevens ook maar enig nut in te zien met wat je aan het doen bent. Als je bijvoorbeeld een team moet ondersteunen als sniper terwijl zij ergens binnenvallen voel je je haast overbodig. Ja je bent erbij, ja je kunt de vijanden schieten, maar je hebt het gevoel dat als je dit niet doet het ook goed gaat.

Als je een game speelt die zich helemaal richt op de sniper verwacht je dat je een game krijgt die je geduld en vaardigheden op de proef stelt. In plaats daarvan krijg je een arcade shooter met een vizier, er is nauwelijks skill of geduld aan de orde. Bijna bij elke missie had ik eigenlijk geen flauw idee wat ik nu eigenlijk aan het doen was en waarom, want echt genieten kon ik er niet van. Deze game is echt heel saai en doet totaal niet wat het zou moeten doen.

Multiplayer is een lachertje

Alhoewel je in de multiplayer niet meer te doen hebt met de tergende en domme vijanden in de singleplayer, is dit net zo’n groot drama. Het zit vol met glitches en er is een flinke input lag. Daarnaast moet je het doen met twee maps, meer is er namelijk niet. Uiteraard zal er wel downloadbare content komen voor de game, maar dit doet er eigenlijk weinig toe, want deze game zal je behoorlijk snel vergeten.

In de multiplayer is het de bedoeling dat je rustig te werk gaat en blijft liggen met je sniper tot er iemand in je vizier komt, of je dit leuk vindt verschilt natuurlijk per persoon. Maar geen ramp als je hier geen zin in hebt, het rondrennen met een handpistool geeft je namelijk waarschijnlijk nog beter resultaat.

http://img.psx-sense.nl/images/file/img_5149dfcc24684.jpg

Conclusie

Het is wel duidelijk, Sniper Ghost: Warrior 2 is je tijd allesbehalve waard. De game is uitermate buggy, saai en voorzien van de domste A.I. ooit. De multiplayer zit ook vol met bugs en voelt als een snel in elkaar geflanste game modus. We kunnen deze game eigenlijk alleen maar afraden, er zijn genoeg andere shooters waar je veel meer voldoening uit kunt halen dan Sniper: Ghost Warrior 2. Welk platform je deze game ook speelt, de bugs zijn overal aanwezig en Sniper Elite V2, Call of Duty en Battlefield 3 zijn veel betere alternatieven.

Pluspunten

  • Leuke box-art
  • Veel verschillende omgevingen
  • Realistische geluidseffecten

Minpunten

  • Zoveel bugs en glitches dat je ze niet op 1 hand kan tellen
  • Slechte uitwerking van de Sniper-strategieën
  • Er zijn heel veel alternatieven die het vele malen beter doen
  • De game is allesbehalve leuk
  • A.I. is een drama
  • Multiplayer is saai, kent 2 maps en niet in balans

Schermafbeelding 2013-03-20 om 17.07.17

City Interactive annuleert eerste Sniper: Ghost Warrior 2 DLC
Gepubliceerd op 22 mrt, 2013 om 12:18
Prijsvraag: Win een Sniper: Ghost Warrior 2 goodiepakket (5 maal)
Gepubliceerd op 20 mrt, 2013 om 10:47
Sniper: Ghost Warrior 2 krijgt een release date
Gepubliceerd op 21 okt, 2011 om 09:18
  1. Anoniem -   
    81.11.208.xxx's avatar

    auwtch. laagste score die ik tot nu toe gezien heb(ik zit al een dik jaar op deze site). de beschrijveningen vind ik wel grappig :p

  2. crew Redacteur -    2087 XP
    aarjen116's avatar

    IGN denkt er heel anders over, die geven een 7. Sommige dingen die zij heel goed vinden, vinden jullie dramatisch, zoals de A.I. Maargoed, meningen verschillen. En gelukkig maar.

  3.    1093 XP
    ferrariking's avatar

    1 gaven ze ook al zo laag score;)

  4.    290 XP
    cemie38's avatar

    WoW

  5. Anoniem -   
    84.106.207..xxx's avatar

    lol had niet verwachten dat het zo laag was,, ik had geschat op 5 of zo

  6.    949 XP
    Timutz's avatar

    Ik heb me toch best met deze game vermaakt hehe. Afentoe een bug of ai die niet al te slim was maar had er geen hinder bij in de 2 x dat ik m uit heb gespeeld.

  7.    164 XP
    O-Ren Ishii's avatar

    Totaal niet me de score eens, ik zeg 5,5.

  8. crew Redacteur -    122 XP
    RogueSquad's avatar

    Dat krijg je als een Poolse ontwikkelaar dingen voor een console moet ontwikkelen… Alle Oost-Europese producten zijn over het algemeen goed op de PC/Xbox, maar dramatisch op de PlayStation 3.

    Ik vind een 2.5 dan ook wel oneerlijk voor deze game, van een kant. Van de andere kant begrijp ik het.

    Op de PC is het nog niet veel soeps, mede door de te lineaire manier van spelen in de campaign ten opzichte van deel 1.

    Een tip voor de volgende keer: Probeer niet te vaak het woord ”drama” of een ander woord te gebruiken. Onder het kopje van de CryEngine gebruik je echt te vaak het woord drama, wat best storend kan zijn onder het lezen, naar mijn mening.

  9.    467 XP
    Klart's avatar

    @O-Ren Ishii: 5,5 of 2,5, blijft een prutgame

  10.    405 XP
    1shot1kill's avatar

    @Klart: gelijk heb je

  11.    236 XP
    RS-010's avatar

    Haha wat een drama, had eigenlijk ook niet anders verwacht na het eerste deel.

  12.    958 XP
    Fatoeboy's avatar

    AhAHAHAH ik scroll down en zie de cijfer xD

  13. crew Management -    4296 XP
    M4GN3T's avatar

    @RogueSquad: Is inderdaad wat teveel, maar wat moet je ook, deze game is een drama 😛

  14.    311 XP
    The_darknessking's avatar

    Wow dit is wel echt laag. Jammer, had goede hoop voor deeltje 2.

  15.    531 XP
    monsternon's avatar

    geweldig spel zeg. verkocht deel 1 niet heel goed

  16.    405 XP
    1shot1kill's avatar

    @monsternon: geweldig? je hebt het eind cijfer tog wel gezien?

  17.    531 XP
    monsternon's avatar

    @1shot1kill: ja daarom zeg ik het. sarcastisch of zo weet niet hoe je het schijft

    Edit by Sensu: Eventjes het woord goed geschreven voor je, alstublieft 😉

  18. Anoniem -   
    84.194.105..xxx's avatar

    Ik vind de score onterecht, ik geef die game een dikke 7 op 10

  19. crew Redacteur -    2194 XP
    Sensu's avatar

    @RogueSquad: Dead Island viel toch wel mee, was echt niet zo’n ‘drama’ als deze game. Weetje wat pas drama is? Dat ik morgen niet kan komen chillen. Drama, drama, drama…

  20. Anoniem -   
    84.26.248..xxx's avatar

    en dan geven jullie deze game weg met een prijsvraag. Het kan er wel vanaf hoor, zo zo

  21.    491 XP
    Straatveger's avatar

    Ach, je kan de blueray disc nog altijd gebruiken als bier viltje…

  22.    6905 XP
    Flaming_Kaiser's avatar

    @Straatveger: Of inruilen bij de Gamemania 😉

  23. crew Management -    1804 XP
    Rastapopulos's avatar

    @84.26.248..xxx: Nee, hoor we geven de game niet weg. Dat zijn goodies.

  24. crew Redacteur -    1874 XP
    Faunus's avatar

    “Leuke box-art” LOL!

    Vorig jaar op de Eze liep City Interactive maar te roepen: CryEngine 3! Toen zag ik al dat het een potentiele baggergame was. Jammer. De hotdogs waren wel lekker bij de uitgever. XD

  25. Anoniem -   
    217.121.18.xxx's avatar

    @RogueSquad: The Witcher 1,2 en (Metro?) zijn ook door een Poolse ontwikkelaar gemaakt..en dat zijn geen slechte games.

    Vind dat sniper 2 op de pc er ook niet echt mooi uit ziet, met name het water ziet er niet uit.

  26. Anoniem -   
    217.121.18.xxx's avatar

    @Sensu: Ik vond Dead island een goede game (360) alleen veel bugs (online)

  27.    1384 XP
    Bappie-NL's avatar

    “Pluspunten

    – Leuke box-art”

    Hahaha… Oké dat zegt genoeg… 😉

  28. crew Redacteur -    122 XP
    RogueSquad's avatar

    Wat ik ook zeg is, dat Oost-Europese games op de PlayStation over het algemeen een drama zijn. Ze worden meestal ontwikkelt met de PC als oogpunt, dan kan een xbox 360 port ook wel, omdat de programmeertaal zeer overeen komt door DirectX op de xbox en dan komt de PS3 met z’n aparte manier van programmeren en dan hebben de Polen er geen zin meer in. Daarom heb ik mijn PS3 alleen voor de exclusives, die ontwikkelaars weten ten minste wat ze ermee moeten en laten zien dat de PS3 best wel een powerhouse is.

  29.    25 XP
    RedSun's avatar

    Vind het wel een ok game, niet super ofzo.
    Wat ik graag zou zien is een Far Cry 3 eiland setting met veel vrijheid en jij in een ghillie suit met sniperrifle.
    Waarom moet het zo ontzettend eenvoudig aan de hand genomen game zijn. je kunt niet eens een meter van het “pad” af en je buddy rent alsof het the olympics zijn.

    Wat mij betreft veel potentieel maar niet genoeg aandacht besteed aan wat de huidige generatie gamers verlangt. Het idee is perfect (vind ik) maar de uitwerking slecht.

  30. crew Redacteur -    2194 XP
    Sensu's avatar

    @217.121.18.xxx: Ben ik het mee eens 🙂

  31.    491 XP
    Straatveger's avatar

    Als deze game zo slecht is, waarom krijg replay dan nog een 1.0 ?

  32.    918 XP
    Floepert's avatar

    @Straatveger: ik kan op school niet lager dan een 1 halen… dus dat zal hier ook zijn

  33.    918 XP
    Floepert's avatar

    @aarjen116: IGN is fake. Die geven black ops 2 ook een 9,3. Naar IGN moet je NOOIT gaan voor game reviews.

  34.    344 XP
    xIvanJ's avatar

    2,5.. En mijn neef zei dat ik hem MOET kopen.. Never dus.

  35.    5306 XP
    PattyS3's avatar

    @Floepert: Echt he. Hypocriet als de t**ing zijn ze daar. En niet alleen daar… Bij bijna al die grote Engelstalige gamingsites overraten ze CoD enorm. Enorm is zelfs nog een klein woord…