De PlayStation 3 verscheen in 2007 op de markt zonder enig spaarsysteem. Iets wat de Xbox 360 vanaf de lancering wel had in de vorm van achievements. Doordat er een grote vraag naar was introduceerde Sony enige tijd later de zogenaamde trophies en tegenwoordig is het voor elke game verplicht om trophies te hebben. Sommige games die voor de verplichting tot trophies zijn verschenen zijn naderhand via een patch alsnog voorzien, maar dit zijn er slechts een handjevol.

Het is een keuze van de ontwikkelaar of uitgever om retro-actief trophies te implementeren en gezien dat behoorlijk wat tijd en geld kost weegt het veelal niet op tegen de vraag er naar – bovendien vraagt dit om aanpassingen in games. Toch zou het toevoegen van trophies over een niet al te lange tijd alsnog gerealiseerd kunnen worden bij oudere games en wel dankzij een nieuw systeem dat Sony patenteerde.

Het patent dat is aangevraagd toont dat er een trophy ondersteuning aan oude games gegeven kan worden zonder dat de game in kwestie inhoudelijk aangepast dient te worden. Doordat het systeem de leestechnieken van de disc kan bepalen en hieruit kan opmaken hoever een speler in een game is kan hier op gemakkelijke wijze een trophy aan gekoppeld worden. Het systeem kan tevens zien op bepaalde doelstellingen behaald zijn, waar dan ook een trophy tegenover staat.

In theorie zou dit betekenen dat elke game van trophies voorzien kan worden. Zelfs PSOne games. Of dit ook daadwerkelijk toegepast gaat worden is een beetje de vraag. Ook is het de vraag of uitgevers erop zitten te wachten om alsnog trophies voor een game te bedenken die ze via deze werking kunnen toepassen.