Review: Grand Theft Auto V

http://img.psx-sense.nl/images/file/img_523ebabd8c69e.jpg

Review: Grand Theft Auto V - Deze week is het meest geanticipeerde spel van het jaar uitgebracht voor de PS3 en Xbox 360, namelijk Grand Theft Auto V. Er is geen enkele franchise die zoveel weet los te maken bij gamers als GTA, zelfs FIFA en Call of Duty kunnen er niet aan tippen. In tegenstelling tot andere populaire franchises wordt er niet elk jaar of twee jaar een nieuwe game van Grand Theft Auto uitgebracht. De laatste GTA-game die uitgebracht is voor consoles was GTA IV, dit gebeurde in 2008. We hebben dus ruim 5 jaar moeten wachten op een nieuwe GTA-game en of dit het wachten waard was lees je in deze review.

GTA zoals men het nog nooit eerder gedaan heeft

Ook al heb je in je hele leven nog nooit Grand Theft Auto gespeeld, je weet ongetwijfeld hoe de game werkt en in elkaar steekt. Het principe is simpel; je hebt een enorme speelwereld waar een verhaal zich afspeelt en je kunt er doen en laten wat je wilt. Traditioneel gezien had een GTA-game altijd één protagonist, maar in GTA V zijn dit er dit keer maar liefst drie, namelijk: Michael, Trevor en Franklin. Drie personages met elk hun eigen karaktertrekjes, Michael is de rijke ex-crimineel, Trevor de hillbilly en Franklin het ‘homie’-type uit de hood.

De game speelt zich af in Los Santos, een een fictionele stad in de staat San Andreas wat eigenlijk gewoon Los Angeles is. GTA IV speelt zich af in Liberty City – oftewel New York – en het is dus een hele switch dat we nu opeens terug naar de West Coast gaan. Het leven is daar namelijk heel anders, het weer is er mooier en de mensen zijn al helemaal het tegenovergestelde van hoe ze in New York zijn. Los Angeles is een bizarre stad en eigenlijk ook meteen de stad bij uitstek voor persiflages, iets waar Rockstar in uitblinkt.

Je ziet verschillende gezichten van deze stad doordat je het met drie personages als het ware ‘beleeft’. Met Michael zie je vooral de glamoureuze gedeeltes en hoe het is om met dikke auto’s en boten in Los Santos te vertoeven. Met Trevor krijg je een kijkje op het platteland en alle prettig gestoorde idioten die hier bij horen. Los Santos heeft alleen nog meer te bieden naast glamour en het platteland, zo zijn er ook genoeg ghetto’s. Deze gedeeltes leer je vooral te verkennen met Franklin, die in de ‘hood’ is opgegroeid.

http://img.psx-sense.nl/images/file/img_523ebf21a6681.jpg

Een stad die leeft

Belangrijk met open-wereld games is vooral het feit dat de wereld waarin het zich afspeelt een interessante omgeving is. Dit kan een stad zijn, of zoals in Red Dead Redemption het wilde westen, maar het moet interessant genoeg zijn voor de speler om te verkennen. Nu is er sinds GTA IV al een hoop vooruitgang geboekt in het genre en games als Sleeping Dogs hebben al laten zien dat Rockstar niet de enige is die een toffe stad kan bouwen in een game. Vergeet alles wat je tot nu toe gezien hebt, want Los Santos topt echt alles wat tot nu toe in games gedaan is. Rockstar legt de lat met deze nieuwe speelwereld zo ontzettend hoog dat ze weer jaren aan de top zullen staan van het genre.

De wereld van Los Santos is zo ontzettend divers en dynamisch dat je eigenlijk tijdens het spelen van de ene verbazing in de andere valt. Ook ga je nooit de wereld helemaal leren kennen in een enkele tientallen uren aan free-roaming gameplay, hier heb je echt minstens 100 uur voor nodig wil je alles eruit halen. De wereld van Los Santos bleef mij maar verbazen, vanuit een straaljager ziet het er bijvoorbeeld weer heel anders uit dan vanuit je auto, te voet of zelfs in een helikopter. Dan te bedenken dat je ook nog de zee in kunt duiken en onderwater kunt zwemmen, iets wat ook weer een totaal andere ervaring is wanneer je een onderzeeër gebruikt. Het is gewoon zo enorm groot en er is zoveel te verkennen en te doen dat ik verbaasd ben dat Rockstar het overzicht heeft kunnen bewaren, zoveel zit er wel in.

Naast het visuele aspect van de wereld ligt er ook nog eens een hele economie en eigen internetwereld achter. Zo kun je beleggen en vastgoed kopen, auto’s tunen, sporten beoefenen en zelfs een online Facebook-profiel maken op LifeInvader. Alsof dat nog niet genoeg is kun je ook nog je wapens customizen met allerlei attachments, een garderobe uitbreiden, je eigen haven opkopen en daar boten in stallen, het houdt niet op. Er zit zelfs zoveel in dat als je begint met spelen je eigenlijk van gekkigheid gewoon niet weet wat je moet doen. Als je gewoon rondrijdt in Los Santos en willekeurig plekken verkent stuit je telkens op een activiteit die je nog niet eerder hebt gedaan of kende. Het is de ultieme en ideale open-wereld game en het maakt in ieder geval mijn verwachtingen meer dan waar, sterker nog, zo uitgebreid had ik zelfs niet te durven dromen.

http://img.psx-sense.nl/images/file/img_523ebe0d4d344.jpg

Enorm veel variatie in de missies

Men laat met dit nieuwe deel zien dat GTA verder is dan enkel maar het achtervolgen en overhoop schieten van vijanden. Het is in dit nieuwe deel terug te zien dat Rockstar er een enorme focus van heeft gemaakt de missies zo divers en interessant mogelijk te maken en te houden. De missie-structuur van GTA V is niet heel erg anders ten opzichte van die van vorige delen, maar het geheel zit gewoon een stuk beter in elkaar. Ook merk je dat missies heel anders zijn als je met drie personen speelt, zo is het in sommige missies mogelijk te switchen van perspectieven. Stel: Trevor zit op de een snipertoren en Franklin op de grond met een submachine-gun vijanden af te maken, dan kun je geheel naar eigen wens wisselen van personage. Zo kun je voor jezelf extra diversiteit creëren tijdens de missies indien je bijvoorbeeld liever wilt snipen, het is misschien een kleine toevoeging, maar het maakt de missies een stuk dynamischer.

Het hebben van drie personages heeft alleen meer invloed dan het switchen tijdens missies alleen. In het begin zul je misschien even moeten wennen aan het idee dat je met meerdere mensen hun leven gemoeid bent, maar als je er eenmaal gevoel voor begint te krijgen dan wil je niet meer anders. Regelmatig betrapte ik mezelf op het feit dat ik even klaar was met het ‘homie’ en ‘nigga’ van Franklin en graag even naar de rages van Trevor wilde kijken. Alles wat hier voor nodig was is een switch en je zit opeens in een compleet andere wereld.

Variatie in missies van GTA was voor mij ontzettend belangrijk, aangezien ik me op den duur toch verveelde met bijvoorbeeld GTA IV doordat de missies wat eentonig werden en hetzelfde aan begonnen te voelen. In GTA V heb ik eigenlijk geen enkele missie gehad waarvan ik dacht: “Zoiets heb ik ook al gedaan alleen dan met een ander script.”. Dit is enorm positief voor de franchise en hiermee scoort de game eigenlijk nog meer bonuspunten dan het in eerste instantie al deed.

Technisch toch een paar kanttekeningen

Als game is GTA V ronduit perfect, het verhaal is interessant, de personages kloppen, de stad is prachtig, de missies zijn dynamisch en ga zo maar door. Technisch hoort een game alleen ook goed in elkaar te zitten en dat is waar GTA V toch op een paar puntjes wat slechter scoort. Uiteraard neem ik het in mijn eindoordeel mee dat de PS3 al behoorlijk lang op de markt is en dat het knap is dat Rockstar dit klaarspeelt op de huidige generatie consoles. Het is alleen wel zo dat ik er heilig in geloof dat de ervaring van GTA V veel beter had kunnen zijn wanneer de game een stabielere framerate had en betere anti-aliasing. Qua omgeving zit alles zo goed in elkaar en heeft Rockstar echt een parel afgeleverd, je ziet alleen de beperkingen van de PS3 en dat vind ik best wel jammer.

De PC-versie van GTA V zal dan ook ongetwijfeld superieur gaan worden aan de PS3 en op dit platform komt game uiteindelijk helemaal tot zijn recht. De versie op de PS3 is wat onscherp en de framerate zakt regelmatig onder de gewenste 30 frames per seconde. Dat is geen ramp maar toch wel ietwat frustrerend. Het is alleen niet zo dat ik Rockstar hierop ga afrekenen, zoals ik al aangaf, want het is knap dat dit überhaupt nog mogelijk is op de PS3. Het blijft alleen wel in mijn achterhoofd spelen en het doet me ook nog altijd hopen op een next-gen versie van de game. Het is namelijk zo’n mooie game waarvan je gewoon ziet dat er zoveel aandacht aan is besteed, dat het gewoon zonde is als ze het niet zouden optimaliseren voor de nieuwe consoles die in het verschiet liggen. Zo zouden ze laten zien dat deze game nóg mooier en beter kan zijn dan hij al is.

Een game voor iedereen

Het zal je ongetwijfeld al wel opgevallen zijn dat zelfs vrienden waarvan je niet verwacht dat ze veel zouden gamen, alsnog GTA V gekocht hebben. Dit is iets wat je niet vaak meer ziet, een game die gemaakt is voor letterlijk iedereen. GTA V is geen game die voor een bepaald type persoon bedoeld is of voor iemand met een specifieke smaak. Letterlijk iedereen, wat je normaal gezien ook leuk vindt, kan genieten van GTA V. Er is niets in GTA, behalve misschien het geweld, wat iemand tegen de borst zou kunnen stuiten om de game niet te spelen. Het is een prachtige wereld waarin er geen wetten zijn en het is gewoon één grote speeltuin waarin je van alles kunt doen. Dit maakt GTA V wat mij betreft de game bij uitstek en eigenlijk kan het niet beter worden dan dit, iets wat in de gamingwereld ontzettend uniek is.

Conclusie

GTA V lost eigenlijk alle beloftes in en is een game van formaat. Een betere afsluiter van de huidige generatie consoles hadden we ons niet kunnen wensen en het is ook aan de game te merken dat er zoveel jaren tijd in is gestoken, het is ongelooflijk. Het is wellicht de grootste game die ooit gemaakt is qua mogelijkheden en dat is toch wel bijzonder. Het is ook niet zo dat het allemaal snel verveelt, sterker nog, hoe langer je de game speelt hoe meer je het gaat waarderen. In het begin ben je wellicht nog niet meteen onder de indruk, maar geef het een paar uur en je bent niet meer achter je PS3 weg te slaan. Het is jammer dat er alleen wel wat technische kanttekeningen zijn zoals een onstabiele frame rate en onscherpe textures in de verte, maar dit valt te verwaarlozen als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt.

Pluspunten

 • GTA zoals nooit tevoren met drie personages
 • Uitgebreide en sfeervolle speelwereld
 • Afwisselende missies
 • Rijden, schieten en animaties in het algemeen enorm verbeterd
 • Het beste GTA-deel ooit

Minpunten

 • Relatief lage frame rate
 • Onscherp dankzij slechte anti-aliasing

Schermafbeelding 2013-09-22 om 14.41.38

 1. Geplaatst op    778 XP
  avatar

  Goeie review , duidelijk beschreven

 2. 91.182.32.xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  je vergeet het feit dat buiten de missies bijna nergens politie op straat te bespeuren is ..

 3. Geplaatst op    898 XP
  avatar

  Slechte anti-aliasing is me niet echt opgevallen. Goede review wel! Moet wel zeggen dat ik het jammer vind dat gangs nu niet echt een grote rol speelden wat ik wel jammer vond. Ik miste ook wat meer nieuwe gangs. Maarja, om dat nou een minpunt te noemen. In het begin vond ik het verhaal wel een beetje wazig en op sommige momenten waren bepaalde dingen onduidelijk, maar dat draaide zeker bij. Top verhaal, top game!!

 4. Geplaatst op    194 XP
  avatar

  Helemaal mee eens met deze review. Een perfecte game, behalve dat inderdaad het nu toch wel overduidelijk is dat de PS3 zijn pensioensleeftijd nadert.

 5. Naam… Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  ik weet niet waar jullie die lage framerate vandaan halen maar vergelijkbaar met gta 4 loopt dit als een zonnetje, zelfs bf3 voelt als een slideshow aan in vergelijking met gta 5. misschien de hd is formateren en opnieuw instaleren om defragmentatie uit te sluiten want volgens mij zit je ps3 te zoeken naar data her en der verspreid over de schijf in plaats dat de data achter elkaar staat en de hd aan een stuk door kan lezen.

 6. Geplaatst op    863 XP
  avatar

  Zoals vaker, helemaal mee eens!

 7. crew Redacteur Geplaatst op    1487 XP
  avatar

  @Floepert: Niet? Mij viel dat echt direct op. Ik dacht bij de eerste missie al JEZUS dat valt op xD

 8. 213.73.137..xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  @91.182.32.xxx: Dan leef jij onder een steen in dat spel

 9. Naam… Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  @91.182.32.xxx:
  Af en toe zie je er wel een rondrijden.
  Zie jij constant politie op straat in het echt ?
  Dacht het niet.

 10. Geplaatst op    408 XP
  avatar

  Top review!

 11. Geplaatst op    408 XP
  avatar

  @Robo-Company: woon je vast in criminele buurt zeker:p (grapje)

 12. 83.82.19..xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  ben het wel eens met de 9.5 alleen als de storyline is afgelopen dan is het ook niet erg leuk meer.

 13. richi Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  Vandaag in onze gamezaak op de bazaar niet normaal, ze bleven maar vragen om gta 5 :p
  Terwijl.we in 2dehands games handelen. Die hebben we dus niet :p
  @zwarte markt beverwijk

 14. Geplaatst op    898 XP
  avatar

  @Sensu: hmm kan zijn dat ik er niet zo op lette, want ik was zo geweldig verrast hoe gedetailleerd LS eruit zag. (En hoe erg het op LA leek). Gwn de verschillende omgevingen enzo. Echt geweldig.

 15. Geplaatst op    77 XP
  avatar

  echt heerlijk hoor, tegen de tijd dat ik de story heb uitgespeeld kan ik aan de gang met mijn vrienden online!!

 16. Geplaatst op    635 XP
  avatar

  Aardige review. Die van Conan was beter. ^_^

  Geen last van onscherpe textures in de verte. Afentoe wel wat frame drops, maar that’s about it. Winning game looks winning..

  GTA: V is the gift that keeps on giving thusfar. Pure epicness..

 17. crew Redacteur Geplaatst op    1487 XP
  avatar

  @Floepert: Ik vind het er in het algemeen ook verrassend goed uitzien. Het geheel is gewoon cool en ziet er mooi uit, maar ik let vaak op de details… wellicht één downfall van het vrouw zijn :p

 18. Geplaatst op    898 XP
  avatar

  @Sensu: Hahaha, dat zal dan wel :P Ik ben normaal ook wel een detail-neuker maar dat is meer als het voor schoolwerk is.

 19. 31.151.1.xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  Perfecte game, alleen is de story al in 15uur uit te spelen

 20. Takkie Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  Met GTA 5 om te online gedult tot 1 october

 21. Naam… Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  @31.151.1.xxx: 15 uur kan je never nooit halen

 22. Geplaatst op    163 XP
  avatar

  @31.151.1.xxx: ik heb er al 20 uur opzitten en pas 14 van de 69 hoofdmissies gespeeld. Ik ben het wel eens met de framerate, grafisch valt hij af en toe wat tegen, zeker als je hem op dat punt vergelijkt met bijvoorbeeld last of us

 23. Naam… Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  Voor 5 jaar aan een game gewerkt te hebben vind k dat ze maar weinig missies hebben . Heb het spel in 2 volledagen uitgespeelt had wel wat meer missies verwacht maar desondanks is het echt n gruwelijke game en kan niet wachten tot gta online er is

 24. 84.26..xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  hehe zijn we nu eindelijk klaar met de gta hype , gelukkig komt ie maar om de 5 jaar.

 25. Geplaatst op    1110 XP
  avatar

  Goede review. :)
  Ik had vanmiddag een Geld koffertje van $25,000 gevonden, in SA. :)

 26. 94.213.212..xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  @Floepert: Je weet toch wel wat AA is he

 27. 82.74.105.xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  Redelijke review, maar ik vind het cijfer veel te laag omdat er helemaal geen problemen zijn met de framerate bij mij en de graphics zijn gewoon geweldig. Alleen al voor de gigantische hype zou ik de game een tien geven want ik bedoel, de marketing hoor je ook mee nemen in de totaal beoordeling lijkt mij. De review is ook nog eens veel te laat als je het mij vraagt. Maar goed oke het valt niet mee om tijd te vinden om een review te schrijven terwijl GTA V uit is natuurlijk.

 28. Geplaatst op    1056 XP
  avatar

  @Martymcfly:

  Nu val ik je niet aan,

  Maar je kan GTA niet vergelijken met The Last of Us, totaal niet.
  GTA is groot, heel groot.

  Ontopic :

  Vindt GTA tof, maar de shoot out is soms trial en error, En zo ook de besturen van de vliegtuigen en dan heb ik nog niet gesproken over de controls van helicopters.

 29. Geplaatst op    824 XP
  avatar

  Van die lage frame-rate merk ik niets, waarschijnlijk als je op PC op 60 fps speelt merk je het maar ik denk dat 99% van de Ps3 gamers er geen last van heeft.

 30. crew Redacteur Geplaatst op    1833 XP
  avatar

  @Mikeyboy: Qua schieten is het idd soms tergend. Ik heb soms niet het gevoel van controle. Werkt niet zo fijn als in Max Payne 3. Jammer. Verder bevalt de game mij zeer goed.

 31. crew Management Geplaatst op    4578 XP
  avatar

  @82.74.105.xxx: met zo’n grote game neem ik graag de tijd, lijkt me logisch.

 32. Geplaatst op    643 XP
  avatar

  Is er iemand die gewacht heeft met het kopen van dit spel op deze review ?

  En als GTA online er is komt daar ook een review van ??

 33. crew Management Geplaatst op    4578 XP
  avatar

  @klapper: ja GTA Online krijgt een eigen review :)

 34. Geplaatst op    1056 XP
  avatar

  @Faunus:

  Mijn gevoel zegt, maar dat is een aantal jaar geleden dat GTA 4 wat soepeler ging kwa shooting ect.

  Maar goed, toch mag en kan je alles in deze GTA, heerlijk.

 35. Geplaatst op    2986 XP
  avatar

  pareltje

 36. Geplaatst op    899 XP
  avatar

  grafisch is hij goed, verhaallijn heel goed en het gevoel dat je echt in die wereld bent super goed. Wel jammer dat 80 procent van de foto’s die je maakt niet opgeslagen worden omdat de connectie met rockstar niet goed is. hopen dat als de online versie er is dat het niet meer gebeurt.

 37. crew Redacteur Geplaatst op    1833 XP
  avatar

  @Mikeyboy: Nee, het schieten in GTA IV ging veel moeizamer net als het zoeken van cover. Ontiegelijk lomp, maar met GTA V hebben ze wel stappen genomen, maar had verwacht dat het schieten heel soepel zou gaan. Het is ook een beetje wennen hoor. ;-)

 38. Geplaatst op    1395 XP
  avatar

  Ik vind de politie in deze gamen wat minder hoor, je bent die mensen echt zo kwijt 3 sterren pff eitje in GTA 4 moest je veel meer moeite doen om ze kwijt te raken, maar wat ik dan wel weer echt tof vind is dat alles redelijk prijzig is dus je niet na enige tijd van spelen zo alles 123 kan kopen!

 39. Geplaatst op    4092 XP
  avatar

  Ik vind deel 5 een hele grote verbetering tegenover deel 4 ‘maar de game sloeg bij mij niet in als een bom.. zoals bij The Last Of Us’ integendeel ik vond het begin niks aan.

  Ik zal deze game een 8.5 voor gameplay geven, 9 voor graphics, 8.5 voor sound en een 10 voor replay. Echter vind ik dat de game zelf totaal een 8.9 verdiend (mede dankzij Trevor).

 40. 195.216.24.xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  Magnent, beetje sneu dat je meteen m’n IP block’d omdat ik iets spoil. Lekker hoor.

 41. Geplaatst op    163 XP
  avatar

  @Mikeyboy: zo vat ik het ook niet op hoor.
  Ik bedoelde meer dat qua graphics het me wat tegenvalt. Weet ook wel dat last of us en gta v niet te vergelijken zijn.
  Besturing is idd lastig vooral de vliegtuigen vind ik.

 42. Geplaatst op    4092 XP
  avatar

  @Martymcfly: Ik vind het besturen van vliegtuigen dramatisch. Ook als je een ongeluk krijgt ga je vaak om héél iets lulligs dood en vaak krijg ik zonder enige reden de politie achter me aan.

 43. 82.74.105.xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  @M4GN3T Super dat je zelf ook de reacties leest en zelfs reageert op kritiek. Ik hoop dat je in het vervolg ook een paar andere reviews leest mocht je dat deze keer niet gedaan hebben. Want het kan dus zo zijn dat jij problemen ervaart die vrij zeldzaam zijn zoals framedrops in deze game. En volgens mij is bijna iedereen hartstikke tevreden met de graphics van GTA V. Een 9,5 is een hele hoge score hoor maar dit haalt het gemiddelde van alle review scores wel weer wat naar beneden. En dat is jammer want de minpunten die je hebt benoemd zijn helemaal geen problemen voor de meeste mensen volgens mij. Ondanks dit is het een leuke review hoor, goed geschreven!

 44. crew Management Geplaatst op    4578 XP
  avatar

  @82.74.105.xxx: ik denk dat het dan wellicht aan de digitale versie ligt, die heb ik namelijk gebruikt voor de review.

 45. 83.86.201..xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  @M4GN3T:

  wie schrijft de review? direct ontslaan….. M is een snitch (no no in een gangsterspel/wereld) , teveel gays in gta4 en 5. trevor is bi dafuqq???? waarom kan T M niet killen?????? waarom zijn de voice actors te geacteerd en niet vloeiend qua convo’s?

  gta5 is all about the money? waarom krijg je maar 2 heists betaald? en vd juwelier krijg je TE weinig… echte geld krijg je pas aan het eind vh spel en juist dan heb je er niks aan. zoals gewoonlijk.

  een 9,5????? xDDDDD duidelijk kijkt degene meer naar grafische shit en de grootte vd map.

  er waren maar 4 moeilijke missies de rest is simpel.

  M heeft zijn beste vriend T genaaid dus het zou niet meer dan logisch zijn als R* T de kans had gegeven om M te killen.

  rare spel, 7 maximaal. slechte voice actors op trevor na, F is een mix tussen CJ en Ice Cube…

  deze spel is zeker mooi en groot, maar tov eerdere gta’s mist het originaliteit.

  je gaat met M en T smoken en moet aliens poppen lolol…. de koek is op. nee 6,5 is zelfs teveel voor deze overrated met slechte voice actors zijnde van een spel….

  ps ik had na hetuitspelen ook niet echt het gevoel dat ik t overnieuw wou spelen, met eerdere gta’s had ik dat wel.

 46. 82.73.228.xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  9,75 moet de score zijn

 47. 86.86.57..xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  Trevor wat een baas!!

 48. Geplaatst op    2321 XP
  avatar

  Ik voel me goed met deze game op ps3 , en de rest is miereneuken !
  Framedrop ??? waar op ps3 shit wat is er eigenlijk met jullie psx ?
  Digitaal is deze game een ramp maar op BR niet ofwel gaan jullie zeiken van anti …
  dit of dat .
  Wat een kut review met minpunten 95/100 ??? goe bezig psx .

 49. crew Redacteur Geplaatst op    1487 XP
  avatar

  @Iedereen die zegt dat framedrops vrij zeldzaam zijn: Ik heb dit eens uitgeprobeerd op de PS3 van mijn vriend en die van mij, het probleem wordt het best duidelijk in snelle autoritjes en, geloof het of niet, wanneer je buiten (dus niet in een gebouw) een trap op loopt. Let hier maar eens op. Het is niet groundbreaking ofzo, maar het is er wel.

  En for that matter, de anti-aliasing is het best duidelijk op trapleuningen en grotere vlakken met veel textures, vooral die met reliëf. Af en toe denk ik dat het niet helemaal duidelijk is voor iedereen wat het inhoudt en dat het daarom niemand ‘opvalt’. Zoek het eens op zou ik zeggen, je kunt het niet níet zien…

 50. righty Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  Meesterlijke game, goede verhaallijn. Ik waardeer de game enorm, alles zit goed inelkaar.. Alleen vraag ik me af whatthefuck ik nog moet doen nadat ik het spel heb uitgespeeld. Het is gewoon niet leuk meer zoals vroeger, misschien komt het doordat ik wat ouder bent of omdat ik de free-roam zo een beetje volop geneukt hebt bij de voorgaande delen. I dunno, ik hoop dat het allemaal zal veranderen zodra we online kunnen spelen.

 51. Geplaatst op    59 XP
  avatar

  GTA SAN ANDREAS is nog 10x steeds beter dan V..
  Mijn grootste irritaties in de deze game zijn

  – Weinig gebouwen waar je zomaar in kan gaan
  – Autos lijken net beton blokken en kun je niet door “duwen”… zelfs geen geparkeerde autos
  – Grafisch is het bijna een ramp met al die flikkerende textures
  – De Politie is veeelste gemakkelijk af te schudden
  – Geen keuze het spel te spelen in een ander difficulty..
  – Geen enkele optie(s) om uberhaupt iets te veranderen aan het spel (wereld) waarin je speelt

 52. Geplaatst op    2321 XP
  avatar

  @Lag flOps: Ik heb het gevoel dat hij op de ps3 moest releasen , ik heb het gevoel dat de game te op sommige punten de verhaallijn afsnijden .
  Ik hou ervan maar mijn gevoel zegt dat deze GTA de kortste ooit is .
  Ik wil meer kunnen in mini games en deze GTA is GEEN 9.5 waard 8.5 is voldoende .
  Btw als de gebreken bijna met een vergrootglas vastsgesteld moeten worden , dan is het miereneuken en ik ga wel akkoord met de karteling maar framedrops zijn me vreemd .

 53. 82.170.186..xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  @91.182.32.xxx: Veroorzaak eens wat ongelukken, of overval een winkel. Dan ben je zo de sigaar. Ook het willekeurig neerschieten van voorbijgangers maakt ze wakker. En regelmatig vliegt er een highspeed chase voorbij die stee vast eindigt in een shootout. Politie is zeker aanwezig en ook regelmatig naast je.

  Wat ik nog wel jammer vind is dat door rood rijden nog steedst ongestraft kan. Ook als je op volle snelheid langs een politie sjeest.

 54. 80.57.242.xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  Grote – punt vind ik dat als je de story-line hebt uitgespeeld is het ook klaar geen manier meer om echt geld te verdienen zoals de heist je kan wel geldtruck pakken maar dat is allemaal centen werk iets van 5000 en dat schiet niet op als je 150miljoen nodig hebt voor een golfcourse en irritant bugs zoals met laatste heist enige character die me boeide heeft zijn geld niet gekregen 32 miljoen is er dan zogenaamd overgemaakt en feit was dat ik met -30 dollar zat best lullig. Ben erg benieuwd naar online snap ook niet waarom 2 weken wachten dit is leuk voor mensen die 1max2 uur per dag spelen want anders ben je naar 3 dagen klaar.

 55. Geplaatst op    1784 XP
  avatar

  Lol, Ik zit al bijna aan 100% en nu komt er pas een review :D

 56. Geplaatst op    1784 XP
  avatar

  @80.57.242.xxx:

  Je moet je geld investeren op lange termijn…
  Moet ik ook nog doen, maar dat ga ik pas op het allerlaatste moment doen :P

 57. 94.212.30..xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  je geeft het spel een 1 of een 10

 58. 82.171.163..xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  kan ik wel even de juiste tip krijgen over het niet installeren van Disc 2? oh ja ik heb wel een XB360, maar wat geeft dat. Ik krijg de game namelijk binnen 2 weken en heb geen zin in vastlopers of zo, dat lees je nu overal op internet namelijk, dat is wel kut dus, gelukkig heb ik het laatste model 360 dus laat maar komen die hap ciao

 59. Geplaatst op    59 XP
  avatar

  @82.171.163..xxx: Dit is een Playstation website… de PS3 versie heeft geen meerdere discs installs dus we kunnen je hiermee ook niet helpen. Wat ik wel weet is dat de PS3 blu ray versie gewoon perfect werkt zonder vastlopers/problemen Ciao

 60. Geplaatst op    1919 XP
  avatar

  @Mikeyboy:

  Je kan GTA V toch vergelijken met The Last of Us qua grootte en grafisch. Maar misschien niet qua gameplay. Ik denk dat The Last of Us zeker net zo groot is als GTA V als je heel de wereld van de tlou. naast elkaar legt heb je volgens mij een enorm spel.

  Dus dat hij grafisch niet beter kan is volgens mij onzin. Ze hebben gewoon een goedkopere engine gebruikt, maar dat maakt gta v nog niet slecht.

 61. righty Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  Vanaf het moment dat je speelt moet je aandelen verkopen en że op de juiste tijd proberen te verkopen om zo geld te maken. Ik heb alle properties en heb nog ongeveer 500 miljoen aan geld in de game.

 62. 91.178.136.xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  Beste review dat ik tot nog toe gelezen heb, heel eerlijk en de reviewer is voor de verandering niet meegezogen met de hype. Ga dan ook 100% akkoord! De Ps3 limieten zijn duidelijk merkbaar.

 63. Geplaatst op    93 XP
  avatar

  Top review! Kan niet beter, inclusief de score! En inderdaad de graphics hebben hier en daar wat mankementen, maar met de geweldige gameplay let ik daar niet op en het is tenslotte een console van 6 á 7 jaar oud. En vergeleken met GTA IV ziet dit een stuk beter uit.

  Het verhaallijn was soms wat lastig te volgen, en het begrijpen van het investeren van aandelen kwam ik pas later achter. Waardoor ik dus miljoenen misloop en de Golfbaan van 150 miljoen niet gelijk kon kopen, en nu lang moet wachten totdat ik dat heb. Maar aangezien je bij sommige missies kan kiezen uit verschillende tactieken, zal ik op een dag nog een keer de story spelen en dus de andere tactieken gebruiken en ook dus de aandelenmarkt goed kan benutten.

  Overigens heb ik een klein opmerking richting Rockstar en dat is dat Rockstar dus 265 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in deze game en niet de moeite hebben gedaan om de ondertiteling in alle talen uit te brengen. Al kan ik prima Engels en begrijp ik het verhaallijn wel, maar ik zou meer oppikken als het in onze taal ondertiteld was en zou het beter te volgen zijn. Het is wel goed voor je Engelse taal, maarja daar gaat het mij niet om. :P

  En er was één klein detailtje wat mij opviel is dat als het regent de ruitenwissers van de auto dus niet bewegen, beetje jammer. ;)

 64. naamke Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  Wat een zeikerds die het verhaall afgerond hebben en beweren dat er niks meer te doen is….. En dat er geen geld te verdienen valt.. ik zou zeggen kijk is verder dan je neus lang is en verken de wereld er is neer te doen dan je denkt!!! En meer geld te verdienen dan je op kunt maken!!
  Verhaallijn is top maar daar buiten begint GTA pas echt, en vliegtuigen besturen is niet moeilijk kwestie van oefenen jullie willen na 1 dag alles kunnen zo werkt het niet.
  Met FIFA ben je ook niet na 1 dag goed sommige dingen kosten tijd!

 65. Geplaatst op    63 XP
  avatar

  9.5? Spellen als FIFA 12 kregen al een 9.5

 66. Geplaatst op    2421 XP
  avatar

  Laag frame rate
  Graphics had beter gekunt
  Corny acting
  Corny voice overs
  Verhaal is niet zo heel spannend als bij andere gta’s.

  Conclusie
  9

 67. Geplaatst op    193 XP
  avatar

  ik vind persoonlijk de framedrops niet heel erg storend. Het is jammer maar we moeten het er mee doen, het is zowel Rockstar als de PS3 niet echt aan te rekenen.
  het is vooral tijdens het autorijden en je behoorlijk hard gaat, verder heb ik er geen “last” van.

  tevens vind ik dat er ook wel vermeld mag worden dat de Voice-Acting fantastisch gedaan is. Elke stem past weer bij zijn of haar karakter en je hoort de emotie erin. Echt heel goed gedaan.

 68. Geplaatst op    1784 XP
  avatar

  Ik mis enkel nog een kidnap optie… Zoals in sleeping dogs bv. Voor de rest vermaak ik me perfect met de game.

  Inderdaad…

  Er zijn 69 hoofdmissies
  59 zij missies
  45 of zelfs meer… Activiteiten
  30 misc activiteiten
  42 dynamic events

  En de zovele vrijheid/secrets via websites

  Dus zeg nu nog eens dat het klein is….
  ….
  Ik vind het persoonlijk makkelijk en snel maar voor de meesten zullen ze lang moeten zwoegen.

  In totaal heb ik 40 uur op de teller-2 uur op pauze menu/76,50%

 69. Geplaatst op    245 XP
  avatar

  Gaan jullie een aparte review maken voor GTA Online?

 70. 94.210.23.xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  Snap dat gezeur over de graphics niet, voor een game met zo’n grote en levendige wereld ziet het er gewoon fantastisch uit. Grafisch is dit toch echt wel de absolute top deze generatie, en zaken al frame rate en dergelijke kan je GTA V makkelijk vergeven, bij zo’n enorme game is dat echt niet te voorkomen. R* heeft uitstekend werk verricht, daarom krijgt deze game van mij een dik verdiende 10. Samen met The Last Of Us de beste game van 2013.

 71. 77.249.149.xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  Het is geen 9,5 maar een 9,75. Dus je rond naar beneden af? De beredenering hierachter?

 72. crew Redacteur Geplaatst op    88 XP
  avatar

  Goede review en het is absoluut mijn game van het jaar. Het enige dat ik jammer vind, is dat je nergens meer naar een fastfood restaurant kunt haha.

 73. 87.64.233..xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  de coolste game ever geweldadeg mien ding

 74. 87.64.233..xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  ik ben laurent 8 jaar gta 5 is mijn ding maar soms eng zo als trevor

Boxshot Grand Theft Auto V
Releasedatum:
17-09-2013
Genre:
Actie
Uitgever:
Rockstar
Ontwikkelaar:
PlayStation Store Pasen uitverkoop verder uitgebreid met nieuwe aanbiedingen
1 april om 17:30
MLB 15 The Show laat je een tutorial spelen terwijl de game installeert
1 april om 16:46
PlayStation Store update EU – 1 april
1 april om 16:04
Aankomende Battlefield: Hardline patch fixt Team Deathmatch respawns
1 april om 15:34
Spotify is 1.5 miljoen keer geïnstalleerd op dag 1
1 april om 15:01