http://playsense.nl/images/file/img_51bb703cf25d5.jpg

Review: PlayStation 4 – De PlayStation 3 is alweer sinds begin 2007 te koop in Nederland en zelfs al sinds november 2006 in Japan en Noord-Amerika. Het is dus wel weer tijd voor een nieuwe PlayStation-console en dus komt Sony met de PlayStation 4, de opvolger van de PlayStation 3. De PS4 is in een notendop krachtiger, makkelijker om voor te ontwikkelen en veel meer geschikt voor online services. Wij voelen de console flink aan de tand en wat we er precies van vinden? Dat lees je in deze review.

De PS4, wat is het nu precies?

De PlayStation 4 is Sony’s nieuwste console en is de opvolger van de PlayStation 3. Naast betere graphics is de ervaring ook flink verbeterd ten opzichte van de PS3. Zo is de user interface van de PS4 helemaal opnieuw opgebouwd en nemen we afscheid van de XMB. De console is ruim 10x sneller dan de PS3 en kent vele vernieuwende functies. Zo is het nu mogelijk je PS4 te beheren vanaf je telefoon of tablet (Android en iOS), als je wilt kun je zelfs een spel opstarten via je telefoon of tablet. De PS4 biedt nu ook betere ondersteuning voor de PS Vita en dit zorgt ervoor dat je alle PS4-games kunt spelen op de handheld, via Remote-play.

Door middel van een video-chip in de PS4 kun je beelden opnemen van hoe jij een game speelt en deze delen met je vrienden via het PlayStation Network. De PS4 is uitgerust met een krachtige processor met acht X86-64-cores en een nieuwe grafische chip die een output heeft van 1.84 TFLOPS. Met het nieuwe snelle GDDR5-systeemgeheugen van 8GB ben je ook verzekerd van een lange toekomst voor je PS4.

Hardware design

De PS4 is niet zomaar een zwarte doos met wat leuke hardware erin, want Sony heeft echt heel veel tijd besteed aan hoe de PS4 er straks in je woonkamer bij staat. De PS4 heeft een beetje de vorm van een parallelogram en is hiermee behoorlijk uniek, aangezien er niet veel apparaten zijn die hetzelfde uiterlijk hebben. De PS4 valt absoluut in de categorie van ‘opvallende designs’ als het om de looks gaat, dit is ook wat we van Sony gewend zijn natuurlijk. De PS3, het launch model althans, is één van de mooiste apparaten van zijn tijd, maar er was wel een nadeel aan de bolvorm. Zo was het moeilijk nog een ander apparaat op de PS3 te plaatsen door de bolling, maar met de PS4 past er prima een Apple TV of mediaspeler op.

Aan de achterkant van de PS4 vind je de roosters die zorgen voor ventilatie, in tegenstelling tot de launch PS3 die op de bovenkant ook nog ventilatoren had. Er zitten wel roosters aan de zijkanten, maar je voelt hier niet echt lucht uitkomen, de grootste build-up van warmte is dan ook aan de achterkant. Het is wellicht niet het meest ideale voor veel mensen dat alle hitte achter uit de PS4 komt, vooral als je een AV-meubel hebt met een versterker of iets dergelijks die ook redelijk warm kan worden. Hitte bouwt zich dan al snel op achterin het meubel wat de airflow kan belemmeren. Hou er dus rekening mee dat achter de PS4 genoeg ruimte over is en dat de console redelijk vrij staat, zo kan de warme lucht goed weg en loop je niet het risico je console te oververhitten.

Ook onderdeel van het design is natuurlijk hoeveel lawaai het maakt en dit verraste ons. Als je vanaf een oude PS3 Classic overstapt naar de PS4 zul je verbaasd zijn hoe stil de PS4 eigenlijk is. Onze projector maakte aanzienlijk meer lawaai dan de PS4 zelf en tijdens het spelen op een TV hoorden we de PS4 ook nauwelijks. Na een flink aantal uren gedraaid te hebben merkten we wel flink wat warmte in de AV-meubel, maar de ventilatoren waren nog altijd stil en niet storend. Het geluid is te vergelijken met iemand die fluistert op een meter afstand.

Interface

De interface van de PS4 speelt een veel grotere rol dan dit het geval was op de PS3. Je merkt ook dat Sony heel veel aandacht besteed heeft aan de interface en alles werkt enorm responsief en elk menu ziet er strak uit. Er zijn een aantal zaken die me opvallen aan de interface, eigenlijk voornamelijk positief. Zo is het aanmelden en uitloggen van een gebruiker echt een fluitje van een cent en gaat dit allemaal supersnel. Je kunt door de PS-toets in te drukken een gebruiker afmelden en je gemakkelijk, terwijl er bijvoorbeeld nog een game loopt, aanmelden met een andere gebruiker. Dit gaat eigenlijk allemaal zo snel dat je jezelf eigenlijk gaat afvragen hoe je je het op PS3 ooit normaal hebt gevonden dat dit zo lang duurde.

Het hoofdmenu heeft nu duidelijk twee onderdelen op de PS4 gescheiden, namelijk instellingen en je entertainment. Aan de bovenkant is er ruimte voor alle opties achter de schermen en de onderkant is waar het allemaal om draait. Instellingen zijn nu duidelijk gescheiden van de rest op de PS4 en door het pijltje omhoog in te drukken in het hoofdmenu krijg je toegang tot allerlei verschillende opties en informatie. Het eerste wat je ziet als je de PS4 opstart is een mooie horizontale lijn met al je games en apps.

Nu er nog niet zoveel games uit zijn voor de PS4 is dit nog overzichtelijk, maar naarmate je meer content installeert kan dit straks wat opgepropt en vol raken. Het is met firmware 1.51 nog niet mogelijk om bepaalde apps te verbergen of in mappen te plaatsen. Het zou dan ook handig zijn als je straks bijvoorbeeld een ‘bewerk’-modus krijgt op de PS4 waarmee je games, apps en overige in mappen kunt plaatsen of kunt verbergen. Ook het vastpinnen van bepaalde apps zoals Netflix is nog niet mogelijk, hiervoor moet je eerst naar ‘TV & Video’ als categorie.

Op de PS4 heeft Sony ook een notificatie centrum toegevoegd die door het leven gaat onder de noemer ‘meldingen’. Hier vind je alle informatie van wat je PS4 gedownload heeft of nog aan het downloaden is, wat er aan updates geïnstalleerd is en hoe ver de progressie van alle downloads is. De keuze om dit toe te voegen is wellicht voor de hand liggend, maar het is en blijft wat dat betreft echt een godsgeschenk en het werkt een stuk beter als ‘downloadbeheer’ op de PS3. Het downloaden van systeemsoftware gebeurd nu ook op de achtergrond, erg handig.

http://playsense.nl/images/file/img_528eac1100502.jpg

Naast het feit dat er wat opties missen, mis ik ook de mogelijkheid van bijvoorbeeld een foto-app of muziek-app. Het is nog niet mogelijk foto’s te bekijken vanaf een USB of om MP3’s af te spelen. Dit is op zich een gemis en eigenlijk een redelijk voor de hand liggende feature. Sony heeft in ieder geval weten te bevestigen dat MP3-ondersteuning op een later tijdstip toegevoegd zal worden. Wat betreft foto’s hopen we van harte dat deze later ook nog een eigen applicatie krijgen.

Al met al is de user interface van de PS4 eigenlijk beter dan je ooit had durven dromen, maar het is vooralsnog slechts een fundering. De basis is aanwezig en wat er is, werkt ook meteen ontzettend goed. Zelfs stemcommando’s werken beter op de PS4 dan van wat ik op bijvoorbeeld de Xbox One gezien heb en dat is toch wel een prestatie ondanks dat het vrij beperkt is. Het feit dat je nu ook in slechts enkele stappen meteen kunt gaan streamen op kanalen als Twitch en Ustream zal een geweldige toevoeging zijn voor velen. Er rust Sony alleen nog veel te doen en toe te voegen, maar het is soms beter eerst te zorgen dat de basis goed werkt voordat je talloze features introduceren die nog niet helemaal goed presteren.

Share

Op je DualShock 4 controller vind je een Share-knop die ervoor zorgt dat je zeer gemakkelijk je gameplay kunt delen. Zodra je op de Share-knop drukt verschijnt er een pop-up en pauzeert de game, je krijgt dan de keuze een videoclip te uploaden, een screenshot te uploaden of om te gaan streamen. Sociale netwerken Twitter en Facebook worden tot nu toe ondersteunt en het is zo handig om je vrienden op de hoogte te stellen van je prestaties. Het is nog niet mogelijk je content over te zetten op een USB-stick, aangezien de foto-app nog ontbreekt, iets wat wel kan op bijvoorbeeld de PS Vita.

De Share-knop is een leuke toevoeging en maakt het spelen een stuk socialer. Wil je niet je hele Facebook vol hebben met allerlei screenshots? Dan kun je ervoor kiezen geüpload materiaal alleen zichtbaar te maken voor jou op Facebook. Dit zorgt ervoor dat wanneer je wat deelt, je vrienden dit wel kunnen zien onder ‘Wat is er nieuw?’, maar dat je Facebook-vrienden verder met rust worden geladen. De ‘Wat is er nieuw?’ button vind je meteen op het hoofdmenu, helemaal vooraan. Hier zie je een soort pinterest-achtig overzicht met alle gebeurtenissen van je vrienden op het PSN. Denk hierbij aan screenshots, streams, behaalde resultaten, trophies etc.

De sociale features voegen echt wat toe op de PS4 en het is ook meteen overzichtelijk weergegeven, in tegenstelling tot de PS Vita waarbij het onderaan een game allemaal opgepropt staat. De weergave op de PS4 is tof, interessant en veel mensen zullen het gaan waarderen. Het is overigens ook niet zo dat het heel erg aanwezig is, alles is heel subtiel, niet iedereen is immers fan van sociale connectiviteit en ook aan die mensen is gedacht.

http://playsense.nl/images/file/img_528fedfa8c4fb.jpg

DualShock 4

Over de DualShock 4 kunnen we eigenlijk heel kort zijn, het is de beste controller ooit gemaakt. Dit klinkt misschien wat overdreven, maar het is écht zo. Nog nooit heb ik een controller meegemaakt die zo ergonomisch is. Letterlijk om alles is gedacht en alle kritiek dat je ooit had op de DualShock 3 valt meteen met één grote plons in het water met de komst van de DualShock 4. Niet alleen ligt de controller lekker in de hand, zelfs de analoge sticks verdienen het om gecomplimenteerd te worden. Als een engel tepels zou hebben, dan zouden ze zo voelen als de analoge sticks op de DualShock 4, zo heerlijk!

Een groot nadeel van de DualShock 3 waren de triggers, R2 en L2, die bij langdurig spelen van bijvoorbeeld racegames snel gingen irriteren. Je vinger gleed er snel af en de weerstand was gewoon teveel. De triggers op de DualShock 4 zijn zo ontzettend subtiel dat je ze in wilt drukken omdat het gewoon zoveel voldoening geeft, dat gevoel, je moet het echt proberen om volledig te kunnen begrijpen. Achterop de DualShock 4 vind je nu ook een lightbar, deze kan zich identificeren met bijvoorbeeld de camera om aan te geven welke speler je bent. Eerlijk gezegd, is dit lampje wel wat fel. Het is niet zo dat het je veel hinder geeft, maar in een donkere kamer is het wel aanwezig en zie je wel dat het redelijk wat belicht. Mocht je een TV hebben die voorzien is van pianolak, dan kan het ook zomaar zijn dat je het lampje terug gaat zien op de TV. Het is geen groot nadeel en het lampje heeft zelfs ook nog wel zijn charme, maar een optie om het uit te zetten is welkom.

http://playsense.nl/images/file/img_528f80a7a628f.jpg

De DualShock 4 is ook uitgerust met de mogelijkheid om er een headset in te steken, mits deze voorzien is van een 3.5mm audio-jack. Als je headset dit ondersteunt dan kan deze zonder problemen ingeplugd worden. Door de PS-toets in te drukken kun je ervoor kiezen om game-audio of chataudio door de headset te laten lopen. Zelf had ik mijn Beats By Dre Pro erop aangesloten en deze werkte zonder problemen, de game audio klonk helder en vrij van vertraging. Dit is overigens niet de enige audio-feature in de DualShock 4, ook zit er een luidspreker ingebouwd. In Killzone: Shadow Fall pakte ik bijvoorbeeld een memorecorder op en hoorde ik geschreeuw van een vrouw uit de controller komen, het gaf een extra dimensie aan de game zonder dat het storend was.

Remote-play

PS4-games spelen op je PS Vita? Het klinkt als muziek in de oren voor de één en nutteloos voor de ander. Het is een feature die vanuit een technisch standpunt echt enorm interessant is en vooral een flinke uitdaging om goed werkend te krijgen. Hoe je er ook tegenaan kijkt, het is en blijft bizar dat je games als Battlefield 4 en Call of Duty: Ghosts met die geweldige graphics kunt spelen op een handheld. Mocht je een gezinssituatie thuis hebben of een vriendin die graag Downtown Abby kijkt, dan is het handig dat jij gewoon verder kan met je game op je PS Vita. Woon je alleen en kun je te allen tijde de PS4 aanzetten? Dan is de kans groot dat je Remote-play niet zo vaak zult gebruiken.

Het idee is simpel, je koppelt je PS Vita aan je PS4 en vervolgens kun je de PS4-link applicatie op je PS Vita (met firmware 3.00 of hoger) gebruiken om je PS4 te besturen. Het beeld van de PS4 wordt verzonden via een rechtstreekse verbinding of via internet naar je handheld. De input, in dit geval de controls op je PS Vita, worden op hun beurt weer verstuurd naar de PS4. Qua controls gebruik je de PS Vita’s touchpad, je hebt vier punten achterop die als knoppen gebruikt kunnen worden. Zo kunnen ontwikkelaars knoppen als R2 en L2, maar ook R3 en L3 linken aan de PS Vita. Het beeld op de PS Vita van de PS4 is redelijk scherp, maar er is wel enkele compressie zichtbaar, maar dat lijkt te verschillen per applicatie.

Zo ondervond ik met Call of Duty: Ghosts dat Remote-play echt heel goed werkte met minimale input-lag, ook in de online multiplayer. Toen ik Knack probeerde merkte ik meer compressie en meer input-lag. Het lijkt wel alsof een game ‘geheugen’ over moet hebben zodat Remote-play goed werkt. Knack kampte bijvoorbeeld al met framedrops op de PS4 en dat zou kunnen betekenen dat de game ’te zwaar’ is en Remote-play hierdoor lastiger wordt. Wel is het zo dat als je voor ‘rechtstreekse’ verbinding kiest met Remote-play en dus de Wi-Fi gebruikt van de PS4->PS Vita, je betere resultaten haalt dan wanneer je kiest voor PS4->Router->PS Vita.

Het is ongetwijfeld een vast gegeven dat Remote-play nog verder doorontwikkeld gaat worden en Sony het gaat verbeteren, maar wat we tot nu toe gezien hebben aan games met Remote-play is veelbelovend.

HDD van 500GB, is dit genoeg?

Je bent vast wat afgeschrikt door de talloze berichten over hoeveel ruimte sommige games wel niet nodig hebben, het was schrikbarend veel. Dit komt doordat eigenlijk elke game op disc zichzelf installeert naar de harde schijf. Om alleen even in perspectief te zetten hoe dit in zijn werk gaat, valt er het één en ander uit te leggen. Zo is het installeren van een game veelal gedaan onder de 2 minuten. Knack bijvoorbeeld deed ik in de PS4 en nog geen minuut later kon ik de game opstarten.

Dit komt omdat de PS4 gebruik maakt van een techniek die games installeert terwijl je speelt. Call of Duty: Ghosts duurde nog geen enkele luttele seconden voordat de game opstartte, eenmaal in-game waren textures nog wat onscherp, maar dit kwam doordat de game nog aan het installeren was. Uiteindelijk zit je inderdaad aan een installatie van 49GB, maar het verwijderen hiervan is veel toegankelijker dan op de PS3. Aangezien je de game niet weer 20 minuten lang opnieuw hoeft te installeren, merk je nagenoeg niets van het verwijderen van een installatie. Dus ja, games zijn 50GB groot, maar het opnieuw installeren is bij wijze van gedaan in een paar seconden.

Mocht je dus de harde schijf vervangen, dan moet je al wel een gamer zijn die veel digitaal zijn games koopt. Deze nemen namelijk wel hun volledige ruimte in en dan kan het behoorlijk hard gaan met de 500GB. Ook raden we je aan, wanneer je de harde schijf vervangt, niet zozeer voor veel ruimte te kiezen, maar juist voor snelheid. Zo kun je met een 1TB SSHD enorme snelheidswinst behalen tegen een relatief lage prijs van tussen de 100 en 120 euro. Dit zorgt niet alleen voor meer ruimte, maar maakt de PS4 nog sneller dan dat die al is.

Live van PlayStation

De PS4 biedt mogelijkheid om zonder capture card een livestream op te starten via Twitch of Ustream. Ook is er een dedicated applicatie in het hoofdmenu met de naam ‘Live van PlayStation’. Hier vind je alle huidige livestreams met de meeste kijkers, hier staan zowel Twitch als Ustream livestreams tussen. Je kunt op de PS4 gemakkelijk in het overzicht de livestreams verkennen en bekijken, ook is het mogelijk de livestream van iemand de vergroten op volledig scherm. De kwaliteit van een livestream is natuurlijk wel iets minder als dat wanneer een game ‘native’ draait, maar het is prima te doen.

Om zelf te streamen zijn eigenlijk maar een aantal kleine stappen nodig. Allereerst moet je zorgen dat je een account gesynchroniseerd hebt met je PS4 van de service die je wilt gebruiken en met één druk op de knop ben je live. Je kunt dan instellen of je jouw gezicht ook in beeld wilt hebben met behulp van de PlayStation Camera en of je de microfoon aan wilt hebben. Het elimineert een hoop extra werk met capture cards of apparaten en is voor gamers een heerlijke toevoeging. Ook het feit dat het nu zo makkelijk is om een livestream van een game te kijken die je mogelijk wilt kopen is echt geweldig. Je kan als streamer of kijker ook gebruik maken van de chatbox om zo te communiceren met elkaar.

Fysiek of digitaal?

Een vraag die veel mensen zich op het moment wellicht stellen met de nieuwe generatie is of ze nu digitaal hun games moeten kopen of fysiek. Het idee dat je alle games kunt opstarten zonder een disc te hoeven gebruiken is natuurlijk een voordeel wat zwaar meeweegt. Je games digitaal kopen is alleen niet altijd rozengeur en maneschijn, er komt nog een hoop bij kijken. Zo kocht ik Battlefield 4 en Need for Speed: Rivals digitaal en ik merkte dat het hele play-as-you-download model hier toch niet zo fijn werkte.

Need for Speed: Rivals was inderdaad al na de eerste 4GB aan downloadmateriaal speelbaar. Ik kon de tutorial volledig uitspelen en dit duurde zo’n 15 minuten tot ik de melding kreeg te wachten op de installatie. Dit duurde vrij lang, in totaal heb ik minimaal anderhalf uur moeten wachten tot ik met de game verder kon. Dit is natuurlijk een voorbeeld op zich, maar het zorgt er wel voor dat het gebruik van discs iets gebruiksvriendelijker overkomt. Battlefield 4 daarentegen downloadde eerst maar liefst 7GB en toen was de singleplayer speelbaar, de multiplayer kon je vervolgens zien downloaden in het menu van de game. Dit verliep dus iets makkelijker en gebruiksvriendelijker, terwijl ik bij NFS: Rivals tegen een ‘installatiebalk’ aankeek die maar niet opschoot.

Launch line-up

Waar met name Nintendo en Microsoft vooral leunen op hun eigen first-party games, pakt Sony het met de PS4-release iets anders aan. Met de PS4 berust men namelijk vooral op de games die beschikbaar gesteld worden door de third-party uitgevers. Je zou kunnen zeggen dat dezelfde games ook bij de concurrentie te vinden zijn, maar dat is waar het verhaal een iets andere wending krijgt. Games als Battlefield 4, Call of Duty: Ghosts, Assassin’s Creed IV: Black Flag en meer, zien er beter uit op de PS4. Games als AC IV en CoD: Ghosts zijn native 1080p en dat zie je, ook Battlefield 4 heeft een hogere native resolutie als op de Xbox One en ook dit is zichtbaar. Naarmate de PS4 langer uit is zul je ook gaan merken dat de meeste third-party games er gewoon beter uit gaan zien op de PS4.

Wat betreft de line-up voor de PS4 hebben we redelijk wat toffe titels, ondanks het uitstel van Driveclub en Watch_Dogs. Sony’s eigen Killzone: Shadow Fall en Knack zijn prima games, maar beide zijn het niet echt de blockbusters waar je wellicht op gehoopt had. Killzone is bijvoorbeeld een erg vermakelijke game maar zal het toch vooral van zijn ijzersterke multiplayer moeten gaan hebben. Knack is een prima platformer, maar niet bijzonder genoeg om de boeken in te gaan als triple-A titel. Als we kijken naar het third-party aanbod dan worden we werkelijk waar overdonderd met de goede titels. We noemen een Assassin’s Creed IV: Black Flag, Battlefield 4, Call of Duty: Ghosts en Need for Speed: Rivals. Alsof dat nog niet genoeg is zijn er ook nog sterke downloadbare games als Resogun en Contrast die beide gratis zijn met PlayStation Plus.

Daarnaast is een console niet iets dat je beoordeelt op het feit hoe de launch line-up erbij staat, alhoewel we zelf vinden dat deze echt meer dan compleet en ijzersterk is. Een console is een investering voor minimaal de komende 5 jaar en als we zien wat er alleen al de komende maanden in het verschiet staat qua games, dan beginnen de vlinders in de buik alweer te komen. Zo zal Driveclub niet lang meer op zich laten wachten en krijgen we in maart ook de blockbuster inFAMOUS: Second Son. Voor nu is de line-up erg netjes en kun je jezelf prima vermaken met de vele goede en vooral diverse titels die verkrijgbaar zijn voor de PS4.

Mocht je bang zijn dat het niet waard is om een PS4 te kopen zodat je games kunt spelen die ook op de PS3 verkrijgbaar zijn, dit is echt niet zo erg als je denkt. Games zien er niet een beetje beter uit op de PS4, het is echt een verschil van dag en nacht. Neem bijvoorbeeld Call of Duty: Ghosts, als je dit eenmaal op de PS4 hebt gespeeld vraag je jezelf gauw af hoe je ooit die PS3-graphics hebt kunnen accepteren. Ook AC IV is echt veel en veel mooier op de PS4. Het grootste verschil zit hem misschien wel in Battlefield 4, die op 60FPS loopt en wow, dat merk je goed. Zeker in vergelijking met de PS3. De multiplayer geeft een veel betere ervaring dan op de PS3 en het heeft meer impact dan je wellicht verwacht, het is echt een enorme vooruitgang.

Apps

De PS4 lanceert met een aantal applicaties die het mogelijk maken om de console ook te gebruiken als media-apparaat. Zo heeft NOS Sport een eigen native applicatie evenals IGN US en Ximon. NOS Sport was niet echt geoptimaliseerd hadden we het idee en deze liep wat traag, deze vereist dus nog enkele optimalisatie. Voor de Netflix-kijkers onder ons is er goed nieuws, de Netflix-app is namelijk geoptimaliseerd voor de PS4. Het is veruit de beste en snelst werkende app die er op het moment voor de console is . Bovendien is Netflix werkelijk waar een genot om te gebruiken op de PS4.

http://playsense.nl/images/file/img_528fe8fe7aa47.jpg

Vrienden, profielen en trophies

Ook de PS4 biedt weer ondersteuning voor trophies en het is mogelijk om de trophies van alle platformen te bekijken op je PS4. Zo kun je ook de PS Vita trophies zien en die van PS3-games, dit gebeurd allemaal in één mooi overzichtelijk menu. Het vergelijken van trophies gaat een stuk sneller dan voorheen op de PS3 en ook het openen van de app gebeurd in enkele milliseconden. Synchroniseren met de server moet jammer genoeg nog wel handmatig, zo lijkt het, we konden geen instelling vinden die dit automatisch voor ons deed.

http://playsense.nl/images/file/img_528fec4547cea.jpg

Profielen zijn nu voorzien van je eigen naam, maar deze is niet voor iedereen zichtbaar. De vrienden waarvan je wilt dat ze met hun echte naam in je lijst komen moet je een ‘naamverzoek’ sturen. Op een PSN-profiel vind je heel netjes hoeveel trofeeën iemand heeft, wat zijn recente activiteit is en wie degene zijn of haar vrienden zijn. Profielen zijn een stuk overzichtelijker en mooier op de PS4 en dat maakt het ook prettiger om daadwerkelijk een profiel te bekijken. Op de PS3 duurt dit vaak heel lang en alles wat je krijgt was zo’n trophy-kaart, niet echt iets waar je blij van wordt dus. Met de PS4 is dit allemaal veel netter aangepakt en zijn profielen nu echt profielen geworden.

http://playsense.nl/images/file/img_528fedac60330.jpg

Webbrowser en media-features

De PS4 is net als de PS3 ook voorzien van een webbrowser, die van de PS3 was alleen dermate slecht dat waarschijnlijk niemand dit ooit gebruikt heeft. Op de PS4 is het wel wat verbeterd, maar het is nog steeds niet geweldig. Zo probeerden we Uitzending Gemist te laden en zodra er een video aangeklikt werd kwam de melding ‘niet genoeg systeemgeheugen vrij’, wat toch raar is met 8GB RAM en meer dan ruimte zat om te cachen op de HDD. De PS Vita daarentegen speelt video’s van Uitzending Gemist probleemloos af, het is dus gewoon een kwestie van een software-issue, of eerder een tekortkoming van de kant van de PS4.

Qua media-features moet je bij de PS4 ook niet zijn, het is een gameconsole en die rol vervult het exceptioneel goed. Er zijn mensen die wel verwachten dat ze een all-in-one apparaat in huis halen met de PS4, maar daarin moeten we je toch teleurstellen. Als je op zoek bent naar een console met media-features zou wellicht de Xbox One een optie kunnen zijn. Voor ons persoonlijk komt de PS4 niet eens in de buurt van een mediaspeler. Een mediaspeler hoort niet alleen Netflix en Uitzending Gemist te ondersteunen, maar hoort ook elk mediabestand te slikken die je het voert. Hoe mooi het misschien ook klinkt, de droom dat de PS4 MKV’s en DVD/Blu-ray ISO’s slikt terwijl het op FTP-servers draait kun je vergeten. Want dit zijn eigenlijk features die je ook moet ondersteunen als je een echte mediaspeler wilt zijn en ook de Xbox One kan daar niet aan tippen. Gameconsoles zitten immers met beveiliging en de problematiek van piraterij en hierdoor moet alles in principe ‘locked down’ zijn. Een gesloten systeem zal dus nooit bizarre bestandsformaten gaan slikken.

Daarnaast is het eigenlijk ook niet de taak van Sony om met de PS4 een ultieme mediaspeler ernaast te verschaffen, het zou leuk zijn, maar dat is bij lange na niet de focus. Bedrijven als Google en Apple zijn degene die bezig zijn om TV te revolutionairen en dat is eigenlijk ook hoe het hoort te zijn, ieder zijn vak. Sony concentreert zich vooral op gaming en dat doen ze enorm goed, het is dan ook niet een apparaat waar je moeders of vrouwlief mee blij gaat maken, tenzij ze dol zijn op gamen natuurlijk. Het bouwen van ultieme mediaspelers is en blijft dan ook de taak van andere bedrijven en is een industrie op zich, de PS4 vervangt dus niet je Apple TV, Roku, Boxee of wat dan ook. Deze industrie verandert ook zo snel en daar kan een consolefabrikant zich simpelweg niet mee bezig houden. Wel is het jammer dat de PS4 in de basis nog niet compleet is als het gaat om een videospeler, muziekspeler, YouTube, DLNA-ondersteuning, foto applicatie et cetera. Dit zal wel in een later stadium komen, maar vooralsnog ontbreekt het.

Blu-ray films leest de PS4 ook prima, maar het switcht bij lange na niet zo snel naar het menu als met games. Ook is het niet mogelijk een Blu-ray in de achtergrond af te laten spelen terwijl je de webbrowser gebruikt of je downloads checkt. Ook merkten we op dat het Dolby True-HD signaal gedecodeerd werd door de PS4 zelf en er een PCM-signaal naar de versterker verstuurd werd. Het beeld van de Blu-ray films was wel scherp en eigenlijk net zoals op de PS3 en andere Blu-ray spelers die vandaag de dag op de markt te krijgen zijn.

Netwerksnelheid

De PS4 slaat een hoop spijkers op zijn kop en dat uit zich niet alleen in hoe goed alles werkt als het om gamen gaat, maar ook de prijs. Voor 399 euro zit Sony wat dat betreft op het ideale prijspunt voor de launch van een nieuwe console en met ruim 100 euro onder de competitie, is dit echt heel netjes. De console ziet er fantastisch uit, interface is geweldig, de DualShock 4 is de beste controller ooit gemaakt; het is de ideale gameconsole. Er zijn alleen wel een paar dingen die opgevat kunnen worden als raar, zo ondersteunt de PS4 geen 5GHz Wi-Fi en dat is voor een entertainment apparaat in 2013 op zijn zachtst gezegd raar. De PS4 had van veel betere internetsnelheden kunnen genieten als dit aanwezig was. Iets wat toch wel cruciaal is voor een gameconsole die toekomstgericht is. Ook is het PSN nog altijd niet zo snel als netwerken zoals Steam. Het is misschien niet een probleem waar iedereen tegenaan loopt, maar echt veel verbeterd ten opzichte van de PS3 is het niet. Games downloaden gaat nog altijd niet sneller dan de 7MB per seconde en ook met een internetkabel geraak je moeilijk boven de 4/5MB. We hopen dan ook dat Sony dit aan gaat pakken en op zijn minst Steam gaat evenaren als het om downloadsnelheden gaat.

http://playsense.nl/images/file/img_5290cfe4c0d81.jpg

Conclusie

We hebben in deze review zoveel mogelijk over de PS4 proberen te vertellen, maar waar het uiteindelijk allemaal toch op neerkomt is de conclusie. De PlayStation 4 is de perfecte gameconsole en eigenlijk alles waar je als gamer naar kunt verlangen. Alle functionaliteiten is gericht op gamers en je merkt dat alle ervaring van de laatste, bijna, twee decennia het bedrijf veel goeds gedaan heeft. De PS4 biedt een enorm prettige ervaring en gebruiksvriendelijker hadden we het zelf niet kunnen bedenken. De PS4 is de krachtigste console die je vandaag de dag kunt kopen en alhoewel dit ook zo was met de PS3, zijn er een hoop dingen veranderd. Dankzij de nieuwe architectuur van de PS4 is het voor ontwikkelaars makkelijker om hun games naar de console te brengen. Hierdoor zul je merken dat je een enorme voordeel haalt met third-party games in tegenstelling tot de concurrentie. Games draaien beter, sneller en mooier op de PS4 en naarmate deze generatie meer vorm aanneemt zal dit alleen maar meer op gaan vallen. Bijna alles klopt aan de PS4 en het enige waar we nu nog naar kunnen uitkijken is hoe mooi de toekomst gaat worden…