Review: Need for Speed: Rivals – De eerste Need for Speed-game verscheen in 1994 en tegenwoordig zijn we gewend dat er ieder jaar een nieuw deel verschijnt. De laatste jaren ging het niet al te goed met de franchise, maar Criterion Games wist vorig jaar te bewijzen dat er zeker nog een toekomst bestaat voor de franchise. Dit jaar is het de beurt aan Ghosts Games om zich te bewijzen met Need for Speed: Rivals. Of dat gelukt is? Dat lees je in deze review.

Cop of Racer

Need for Speed: Rivals is opgedeeld in twee carrières: Cop en Racer. Als een racer ga je de weg op om races en time trials te voltooien terwijl je achtervolgd wordt door een politie-eenheid. Door roekeloos te rijden verdien je speed points die je kunt gebruiken voor de aanschaf van nieuwe wagens en upgrades. Je kunt in Rivals nieuwe wagens ontgrendelen door speed lists te voltooien. Je kunt hierbij kiezen uit drie verschillende lijsten die elk andere uitdagingen hebben. Voor elke lijst geldt er een andere rijstijl die je moet toepassen om de uitdagingen te kunnen voltooien. Erg moeilijk zijn de uitdagingen helaas niet en in de meeste gevallen zul je ze vrij snel voltooid hebben.

Je zult als racer tactisch moeten spelen om zoveel mogelijk speed points in een enkele sessie te verdienen. Je kunt veel speed points verdienen door je heat level te laten stijgen. Heat is hierbij de hoeveelheid aandacht dat je van politie aantrekt. Hoe hoger je heat level, hoe meer politieagenten op je af zullen komen. De politie zal er alles aan doen om je te stoppen. Je krijgt te maken met wegversperringen, spijkermatten, helikopters en de politie zal zogenaamde pursuit tech gebruiken. Deze technische snufjes bestaan uit EMP mijnen, shockwaves en turbo boosts. Pursuit tech kan door zowel racers als agenten gebruikt worden. Als een agent je toch te pakken heeft gekregen, dan raak je alle verdiende SP kwijt. Door je te verstoppen in een hideout kun je alle SP cashen. Deze onderduikadressen zijn verspreid over de map en zijn altijd toegankelijk. Het is dus de kunst om op het juiste moment een hideout te betreden.

Kies je ervoor om als agent de weg op te gaan, dan bestaat je speelsessie vooral uit het achtervolgen van racers. Door racers in te rekenen kun je speed points verdienen. Hoe hoger de heat level van een racer des te meer speed points je kunt scoren door hem te arresteren. Ook ga je als agent op rapid response missies, waarbij je zo snel mogelijk een oproep moet beantwoorden en een racer moet achtervolgen. Net als in de carrière racer zul je speed lists moeten voltooien om nieuwe politiewagens te ontgrendelen. Het is niet mogelijk om upgrades te kopen voor een politieauto en je kunt dus alleen pursuit tech aanschaffen.

Eindelijk weer Ferrari’s

Voor het eerst in zeven jaar zijn de Ferrari sportwagens weer terug in Need for Speed. In Need for Speed: Rivals kun je achter het stuur van een aantal prachtige Ferrari’s kruipen, waaronder de Ferrari 599GTO en Ferrari Enzo. Ferrari is natuurlijk niet het enige automerk dat aanwezig is in Rivals, want ook Audi, Koenigsegg, Hennessey en Lamborghini zijn van de partij. Om alle auto’s te ontgrendelen zul je wel beide carrières uit moeten spelen, want een racer heeft andere wagens dan de politie en vice versa.

In de carrière racer zijn er 23 auto’s om te ontgrendelen en, als je de undercover varianten niet meerekent, de politie heeft er in totaal 24. Veel wagens kent het spel dus niet en ook de personalisatie mogelijkheden zijn vrij beperkt. Zo kun je alleen de kleur van je wagen aanpassen, een sticker opplakken en het nummerbord aanpassen. Er zijn dus niet veel opties beschikbaar om je auto te onderscheiden van de rest als het gaat om de look.

In tegenstelling tot Most Wanted zul je niet meteen in alle auto’s kunnen rijden. Waar je bij Most Wanted alleen auto’s moest opzoeken en aantal races moest voltooien, zul je in Rivals echt iedere wagen moeten ontgrendelen. Ben je dus iemand die in iedere wagen wil rijden, dan ben je een hoop uurtjes zoet met de game.

AllDrive

AllDrive is de benaming voor de multiplayer in Need for Speed: Rivals. AllDrive zorgt ervoor dat het verschil tussen de singleplayer en multiplayer vervaagt. Je bent namelijk altijd online met Need for Speed: Rivals, tenzij je in een een privé sessie speelt. In de wereld waar je rijdt kom je dus ook andere spelers tegen die spelen als racer of cop. Het is dus ook prima mogelijk dat andere spelers als agent jou achtervolgen in een missie die je speelt.

AllDrive wordt pas echt interessant als je met vrienden aan het spelen bent. Op deze manier kan je met een aantal vrienden een race voeren, terwijl andere vrienden jullie achtervolgen als agent. Vrienden kunnen door AllDrive meteen in jouw sessie springen en direct aan de actie meedoen. Dit maakt Need for Speed: Rivals een erg leuk spel om online met je PlayStation Network-vrienden te spelen.

Uiteraard zit niet iedereen erop te wachten om met wildvreemden te gaan racen en daarom is het ook mogelijk om AllDrive uit te zetten. Standaard kom je in een public game terecht, maar het is ook mogelijk om een sessie te starten met alleen vrienden. Wil je helemaal in je eentje spelen, dan kan dat door de matchmaking settings op privé of singleplayer te zetten. Het verschil tussen de twee is dat je met een privé sessie nog de mogelijkheid hebt om vrienden uit te nodigen voor een speelsessie.

Graphics

Need for Speed: Rivals zit grafisch goed in elkaar. Wij speelden de racegame onder andere op de PlayStation 4 en dit zag er werkelijk prachtig uit. Het spel maakt gebruikt van de Frostbite 3 engine en dit zorgt voor prachtige effecten, zoals regenbuien en mooie reflecties op de wagens. Het spel draait helaas op geen enkel platform op 60 frames per seconde, maar als je eenmaal aan het racen bent zul je daar weinig van merken. Af en toe zijn er wel wat framedrops als er heel veel gebeurd, dit is jammer en zorgt wel voor wat hinder.

Conclusie

Ghosts Games heeft met Need for Speed: Rivals een prima racegame uitgebracht. De keuze tussen twee verschillende carrières zorgt voor een goede afwisseling in het spel. De selectie auto’s had misschien wat groter gemogen, maar de tofste bolides zitten er zeker in. De toevoeging van AllDrive zorgt ervoor dat Rivals een zeer toffe game is om met je vrienden te spelen. Grafisch gezien ziet Rivals er top uit, alles ziet er scherp uit en de effecten brengen vooral de kracht van de PS4 goed in beeld. Als je dus een fan bent van racegames, dan mag Need for Speed: Rivals zeker niet ontbreken in je collectie.

Pluspunten

  • Twee carrières
  • Eindelijk weer Ferrari’s in Need for Speed
  • AllDrive maakt multiplayer zeer interssant
  • Grafisch dik in orde

Minpunten

  • Beperkt aantal auto’s beschikbaar
  • Weinig personalisatie mogelijkheden voor auto’s
  • Uitdagingen zijn soms iets te makkelijk