DLC Special: Zen Pinball 2 – Super League Football – Vergeet de Champions League. Vergeet de UEFA League. We doen er dankzij de barre resultaten van de Nederlandse clubs de laatste jaren misschien sowieso niet onverstandig aan om als Nederlands voetballiefhebber deze competities langzaam maar zeker te vergeten. Maar dat terzijde. Hoe dan ook, Zen Studios komt met hun eigen voetbalcompetitie: een nieuwe tafel voor Zen Pinball 2 met de naam Super League Football. We hebben de tafel gespeeld en gaan je vertellen of het een zondagsschot in de kruising of een afzwaaier is.

Kies je club

Om te beginnen moet je een keuze maken tussen de verschillende beschikbare clubs. Uit Engeland komen Arsenal en Liverpool FC, Italië wordt vertegenwoordigd door AC Milan, Juventus en AS Roma, en dan nog FC Barcelona en Real Madrid uit de Spaanse competitie. Tot slot is er FC Zen, voor het geval je favoriete club er niet bij zit of je niet kunt kiezen. Als je besluit tot het kopen van de tafel moet je rekening houden met het feit dat je slechts één tafel koopt. Alle tafels zijn qua opzet en gameplay identiek en slechts het uiterlijk verschilt, maar wil je ze allemaal hebben, kost het je € 2,99 per tafel. Het is dus geen pakket.

Zen Studios heeft al aangegeven dat het niet bij deze teams zal blijven. Het is zelfs zo dat er belangstelling is vanuit verschillende clubs zelf, dus het lijkt een kwestie van tijd voordat er meer bijkomen. Of hier Nederlandse teams bij zitten is niet bekend.

Flipperkastvoetbal

Heb je een keuze gemaakt en start je de tafel voor de eerste keer, dan zal je meteen opvallen dat de hele tafel voetbal ademt. De bodem is zo groen als een grasmat en de bal is geen ijzeren knikker, maar een heuse voetbal. Het publiek in het stadion flankeert de flipperkast aan drie zijden. Het clublied schalt door de speakers; kies je bijvoorbeeld voor Liverpool, dan komt ‘You’ll Never Walk Alone’ je tegemoet. De hele tafel is uitgedost in de kleuren van je team. In plaats van een pin om de bal het veld in te schieten, loopt er een heuse speler richting de bal om als het ware de aftrap te verrichten. Aan de linkerkant staat een feestelijk uitgedoste mascotte en de wedstrijd wordt becommentarieerd door een sportverslaggever. En zo gaat het verder…

Zoals Cruijff al zei…

Ook bij Super League Football is het de bedoeling om één doelpunt meer te maken dan je tegenstander en te winnen. Om dit te doen zul je in het bovenste deel van de kast terecht moeten komen, waar het doel staat. Voor het doel bewegen 10 verdedigers die het je lastig maken om met de flippers de bal in het doel te werken. Door combo’s te doen op het onderste deel van het speelveld, kun je deze verdedigers één voor één wegspelen, waardoor het makkelijk wordt om te scoren als je eenmaal bovenin bent beland.

Hier belanden kan alleen als je in balbezit bent en twee icoontjes hebt geactiveerd. Deze zitten aan weerszijden van het speelveld en de bal moet eroverheen rollen om ze te doen oplichten. Als je vaker Pinball-games speelt, weet je wat ik bedoel. Daarna is het zaak om de bal de juiste baan in te schieten en kan je een poging wagen om op doel te trappen. Als je scoort, barst de euforie los. De mascotte begint te dansen, het publiek gaat uit z’n dak en een Braziliaans salsa-muziekje begeleidt een serieuze multi-ball waarbij soms wel 5 ballen tegelijk het veld op rollen. Dit gaat door totdat je uiteindelijk maar weer één bal overhoudt. Hierna begint de aanval opnieuw.

Zolang jij de bal hebt, kunnen zij niet scoren

Lukt het je echter niet om binnen een bepaalde tijd voor de goal te verschijnen en/of een doelpunt te maken, dan raak je het balbezit kwijt. Het muziekje wordt dreigender en je zult in de verdediging moeten. Verdedigen doe je door de bal op de oplichtende banen te schieten. Raak je ze allemaal binnen de beschikbare tijd, dan sla je de aanval af en kom je weer in balbezit. Lukt het niet, dan gaat er een golf van ongeloof door het stadion en krijg je een doelpunt tegen.

Ook kan het gebeuren dat je een strafschop tegen krijgt. Het beeld verplaatst zich naar boven, net zoals het doet als je zelf een doelpoging mag wagen, maar nu bestuur jij de keeper met de flippers en zal de tegenstander een schot op goal wagen. Naast een strafschop kun je ook vrije trappen (tegen) krijgen en hoekschoppen. Zoals altijd is het zaak om op de juiste momenten de bal in de oplichtende banen te schieten om zo’n aanval te verzilveren of tegenaanval onschadelijk te maken.

Halftime show

Onderaan in je scherm zie je een teller versneld van 45 minuten naar 0 lopen. Zit de eerste helft erop, dan is het rust. De speler aan de rechterkant van de kast gaat op de reservebank uitpuffen en de mascotte aan de linkerkant komt in actie. De rust is het startsein voor een hectische multi-ball situatie. Raak de juiste banen en de balkunstenaar/mascotte geeft een showtje weg. Als er nog maar één bal over is, schiet je de bal in de dug-out en de tweede helft vangt aan.

Net zoals bij een regulier potje flipperen krijg je drie ballen tot je beschikking. En net zoals een voetbalwedstrijd bestaat één potje uit 2 helften. Uiteindelijk is het de bedoeling om een serie van 5 wedstrijden te volbrengen en als winnaar uit de bus te komen. Hoewel mijn flipperskills niet noemenswaardig, maar ook niet heel slecht zijn, ben ik nog niet verder dan de tweede helft van de tweede wedstrijd gekomen. Het is absoluut een uitdaging en het maakt dat ik terug ga keren om te proberen het te halen.De gemiddelde duur van een potje is ook meteen een stuk langer dan een ‘normaal’ potje flipper.

Conclusie:

Zen Pinball heeft het goed voor elkaar gekregen om het voetbalgevoel te vertalen naar een flipperkast. Het basisprincipe is gelijk aan andere kasten, maar met dusdanige twists dat het een unieke ervaring wordt. De spanning is voelbaar en voor je het weet zit je mee te juichen als je de bal langs de keeper hebt gewerkt of als je een aanval van de tegenstander onschadelijk hebt gemaakt. De term flipperkastvoetbal zal nooit meer hetzelfde zijn. De opmaak ademt voetbal, inclusief geluidseffecten, en al met al is het een sterk staaltje flipperkast-architectuur. De tafel lijkt wat eenvoudiger door de physics van het voetballetje, dat wat trager en daardoor makkelijker te controleren is dan een normale ijzeren bal, maar om de voltallige 5 wedstrijden uit te spelen met slechts 3 ballen is wel wat oefening (en een dosis geluk) vereist. Prettige wedstrijd!