Enige tijd terug kondigde Sony firmware 1.70 aan voor de PlayStation 4 en dit is een vrij forse update die een hoop nieuwe features met zich mee zal gaan brengen. We zijn inmiddels enkele weken verder, maar er is nog geen teken van leven rondom deze firmware – en dan doelen we op een release.

Sony heeft wel regelmatig aangegeven dat de update erg dichtbij is en vandaag hebben ze er een nieuwe post op het PlayStation Blog aan gewijd met daarin nog veel meer details. De update is namelijk verder uitgebreid met nog meer features en die sluiten onder andere aan op het bericht van eerder deze week waarin we konden melden dat er een videobewerk functie naar de console komt.

SHAREfactory

Firmware 1.70 zal namelijk een applicatie krijgen die de naam SHAREfactory draagt. Dit is een video editor applicatie waarmee je je eigen gameplay video’s kunt bewerken. Op een gemakkelijke wijze zul je via deze app je gecapturede beelden kunnen combineren, editten, personaliseren en van speciale effecten voorzien. Hieronder vallen filters, transitions en thema’s. Nadien kun je jouw creatie vanzelfsprekend delen met anderen.

Ook is het mogelijk om via SHAREfactory je video van tekst, stickers en audio tracks te voorzien evenals commentaar met een picture-in-picture mogelijkheid door middel van de PlayStation Camera. Verder zal het nog mogelijk zijn om originele muziek te importeren om zo een custom soundtrack voor je video te creëren.

Als je eenmaal klaar bent met je video dan kun je deze gemakkelijk delen via Facebook. Ook is het mogelijk om de video’s te exporteren naar een externe USB stick zodat je jouw creatie op een andere manier kunt uploaden, bijvoorbeeld naar YouTube.

Andere nieuwe features

Een andere nieuwe feature is de mogelijkheid om de tijd van opname te veranderen. Dat betekent dat je zelf kunt instellen hoelang je een bepaalde sessie wilt opnemen. Ook zul je in het Share scherm aan kunnen passen met wie je de video’s deelt en daarnaast is het mogelijk om automatische saves van screenshots en video’s uit te zetten.

Verder zul je de HDCP optie uit kunnen schakelen en hiermee opent Sony de weg om content direct via de HDMI output te capturen. Hierdoor kun je dus ook langere clips opnemen dan voorheen mogelijk was via de Share functionaliteit.

Pre-loaden van nieuwe games

Als er een nieuwe game uitkomt moet je ongeacht je de game hebt gereserveerd op het PSN wachten tot het moment dat de releasedatum is bereikt. Dan pas zul je de game kunnen downloaden en bij een populaire game kan het voorkomen dat de wachttijd extra lang is door een stormloop aan downloaders.

Dit euvel wordt met firmware 1.70 verholpen, want de optie om games te pre-loaden zal worden geïntroduceerd. Vanaf vier dagen voor de release is het mogelijk om een bepaalde game te downloaden, dit kan eventueel automatisch gedaan worden door de PlayStation 4 als je dat instelt. Zodra de releasedatum is bereikt zal de game automatisch vrijgegeven worden en dan kun je direct gaan spelen.

Tot zover de nieuwe details rondom firmware 1.70. Een releasedatum is er nog steeds niet, maar die zal niet lang meer op zich laten wachten.