Review: Sacred 3 – De roots overboord gooien, clichématige figuren, elementen van andere games pikken en daarmee een geheel creëren dat vermakelijk te noemen valt – dat is Sacred 3 in een notendop. De game draait om een stel helden die van verschillende rassen zijn en het op moeten nemen tegen één duistere meester die het land Ancaria wil beheersen. Met nog één vrije stad in het land van Sacred 3, is het tijd om actie te ondernemen en dat kan je alleen doen, maar ook in coöp.

Klassieke hack-and-slash

Het verhaal van Sacred 3 is weinig boeiend, want dit verhaal is in een andere variant al eerder verteld in andere games. Waar het op neer komt, is dat je level na level afwerkt om het land Ancaria vrij te maken van de duisternis in de vorm van allerlei gespuis die in opdracht van de grote vijand de bevolking teisteren. Je uiteindelijke doel is voor eens en altijd met hen afrekenen en de rust terugbrengen in het geheel. Goed, dat is dus zoals ik al aangaf weinig interessant, maar dat maakt op zich niet zoveel uit. Het verhaal dient meer om de levels op een logische wijze aan elkaar te knopen dan dat het echt wat toevoegt.

In de levels die je speelt, zul je het op moeten nemen tegen hordes aan vijanden. Om alles te leren, zul je aanvankelijk kort een tutorial voor je kiezen krijgen, zodat je goed met de besturing overweg kan. Gelukkig is het dusdanig simpel dat je binnen vijf minuten de gehele gameplay doorhebt. Je hebt gewone aanvallen, speciale aanvallen, magische aanvallen en de mogelijkheid tot het ontwijken van inkomende aanvallen van vijanden door weg te rollen. Door vijanden te verslaan, kun je vervolgens naar een volgend gedeelte in het level, waar je – opnieuw – vijanden moet verslaan. Afsluitend krijg je dan een eindbaas voor je kiezen.

Levelen en goud sparen

Door je vijanden te verslaan bouw je XP op en dat resulteert in levelen. Als je hogere levels bereikt kun je vervolgens nieuwe aanvallen kopen waardoor je personage sterker wordt. De replay zit hem hierin de beschikbare personages. Je kunt met vier verschillende figuren spelen die allemaal individueel geleveld kunnen worden. Daarbij kennen ze allen natuurlijk zo hun eigen specialiteiten, waardoor het interessant blijft om een nieuw personage aan te spreken. Dat zou je denken althans, maar daar komt gelijk een nadelig aspect om de hoek kijken.

Niet zozeer wat betreft de personages, maar meer wat de gameplay betreft. De eerste paar uur zul je er zeker lol aan beleven, maar op een gegeven moment heb je het wel gezien. Dat komt voornamelijk omdat de game nogal repetitief is en de levels zo lineair zijn, dat je na een keer of twee doorspelen ook dat wel gezien hebt. De game is in dat opzicht vrij beperkt qua mogelijkheden en dat is jammer, want de gameplay is in de basis prima en ook de uitbreidingsmogelijkheden zijn best tof. Denk dan aan nieuwe mogelijkheden aangaande magische aanvallen, maar ook sterkere wapens.

Wat ook een gemis in de wereld van Sacred 3 is, is dat je nergens loot op kunt pikken. Of althans, het is er wel, maar vertaalt zich vooral in geld en orbs. Deze orbs zijn nodig om je magie aan te vullen en geld kun je gebruiken voor upgrades. Maar loot in de zin van handige items en vette wapens komt nauwelijks tot niet voor. Dat situeert in een speelwereld die eigenlijk weinig interessants te bieden heeft en vooral dient om jou te laten vechten. Level na level werk je af door van A naar B te lopen en iedereen af te maken en dat is het dan eigenlijk wel. In de basis niet heel erg, maar er zijn veel andere (betere) alternatieven, denk dan bijvoorbeeld aan Diablo.

De game is dus eigenlijk een beetje aan de beperkte kant en met het oog op dat er veel meer in had kunnen zitten is dat dus wat jammer. Desalniettemin zul je zeker wel plezier aan de game beleven. Het is zeker niet zo dat je gelijk weg moet keren van het geheel om de genoemde punten, want plezier weet het wel te bieden, alleen niet zo lang. Wat hier mede aan bijdraagt is de mogelijkheid om de game in coöp te spelen. Dankzij een gemakkelijke drop-in, drop-out coöperatieve speelstand kun je zo met een spel meedoen en zo weer stoppen. Als het account van je medespeler ook op de betreffende PlayStation 3 staat dan kan die zelfs met zijn of haar eigen account spelen. Prima dus. Bovendien, coöp is leuker dan alleen.

Cheesy humor en technische issues

Tijdens het spelen zul je commentaar van je metgezellen evenals van je tegenstanders krijgen en die proberen geregeld grappig uit de hoek te komen. Het zal voor een ontspannen ondertoon moeten zorgen, maar ergens voelt het niet goed aan. Het verhaal wordt aanvankelijk als serieus en dreigend gebracht, maar als je dan opeens behoorlijke flauwe en semi-grappige opmerkingen van de vijanden te horen krijgt dan zit je toch een beetje flabbergasted voor je TV. Zeker als je hoofdpersonage na een effectieve move ‘sexy’ gaat roepen… Ik snap dat het een luchtig geheel moet zijn, maar zorg dan wel dat het geheel qua balans in de algehele toon goed in elkaar zit. De game slaat op dit vlak nogal de plank mis en ik had nooit echt de neiging om te gaan lachen, maar de gedachte ‘waarom?’ stak keer op keer op.

Dat is niet het enige punt van kritiek op de game, want ook heeft de game een serieus technisch probleem en dat is de framerate. De game is grafisch allesbehalve indrukwekkend – ja, het ziet er leuk en kleurrijk uit, maar dat is het dan wel. Geregeld zakt de framerate naar een dramatisch dieptepunt, waardoor het spelen domweg niet leuk is. De game is technisch nergens een hoogstandje en als je dan met framerate issues te maken krijgt gaat er toch iets grandioos mis bij de ontwikkeling. Jammer, want dit had niet gehoeven.

Conclusie:

We hebben het nodige op te merken aan Sacred 3, want er zijn veel dingen die een stuk beter hadden gekund. Toch moeten we niet de game afbranden, want het belangrijkste is hetgeen waar de game wel in slaagt. Ondanks alle gebreken weet het wel plezier te brengen. Misschien niet voor lange duur, maar voor even een uurtje tussendoor is het een lekkere hack-and-slash game die vooral uitblinkt in de soepelheid en simplistische besturing waardoor het pick-up-and-play gehalte lekker hoog ligt. Iets wat nog meer kracht bijgezet wordt door de coöperatieve spelmodus. Sacred 3 is wat dat betreft een simpele en erg basale hack-and-slasher zonder al te veel diepgang, maar het kan wel erg vermakelijk zijn. Een leuke game, maar er had veel en veel meer in gezeten.

Pluspunten

  • Speelt heerlijk soepel
  • Leuk in coöp
  • Hoog pick-up-and-play gehalte
  • Vermakelijke gameplay…

Minpunten

  • …die repetitief is
  • Framedrops
  • Humor die niet past
  • Weinig boeiend verhaal
  • Voice-acting wat matig
  • Weinig diepgang