GTA Online – Waarom je de Heists gespeeld moet hebben – GTA Online werd als platform even na de release van Grand Theft Auto V gelanceerd. Sindsdien kunnen spelers samen met vrienden of alleen online verschillende opdrachten uitvoeren of bijvoorbeeld flink wat chaos op straat veroorzaken. GTA Online biedt spelers vanaf het begin een gevarieerd aanbod aan missies, andere opdrachten en speciale activiteiten aan die gedaan kunnen worden. Er was echter één beloofde feature waar spelers lang op hebben moeten wachten voordat deze geïmplementeerd werd. Dan hebben we het natuurlijk over de online Heists, die je met maximaal vier man tegelijk kan spelen. Wij hebben er inmiddels ook flink wat Heists op zitten en daarom vonden we het wel eens tijd om je hier te vertellen waarom je de Heists eigenlijk gespeeld moet hebben.

De opzet

Anders dan bij ‘normale missies’ worden alle Heists, inclusief alle opdrachten die je ter voorbereiding speelt, op een bijzondere manier aan je geïntroduceerd. Dat alleen al kenmerkt het speciale karakter van deze missies die je niet zomaar even kunt gaan doen. Eerst worden alle teamleden thuis ontvangen bij de speler die als Host optreedt van een bepaalde Heist. Wanneer iedereen aanwezig is, wordt er vervolgens aangebeld en doet de opdrachtgever zijn intrede.

Daarna komen de plannen op tafel en mag de Host uiteindelijk bepalen wie welke rol krijgt en hij is tevens degene die uiteindelijk de buit verdeelt. Een gedegen voorbereiding heb je óók nodig wanneer je sommige missies ter voorbereiding op een uiteindelijke Heist gaat doen. Juist deze voorbereiding en de tactische manier van spelen maken een Heist (missie) uniek wanneer je dit vergelijkt met een gewone missie, die je bovendien niet per se met meer mensen hoeft te spelen.

Als je nu online komt, worden de Heists nog steeds volop gespeeld. Je kan ze met onbekenden spelen, maar natuurlijk ook met vrienden waardoor je makkelijker een Heist kan voltooien. Wanneer je met mensen speelt die je kent, weet je bovendien ook wat je aan elkaar hebt. Dat is ook handig wanneer je wilt voorkomen dat iemand er tijdens een missie zomaar tussenuit knijpt. Wanneer dit namelijk gebeurt, stopt de gehele Heist en kan je weer opnieuw beginnen en dat is natuurlijk behoorlijk vervelend.

Goed met elkaar communiceren en samenwerken is belangrijk

Daarom is met elkaar samenwerken en vooral goed met elkaar communiceren ook zo belangrijk. Wanneer je als team goed functioneert, kun je zoals gezegd makkelijker succes boeken. Bovendien is het bij een missie soms belangrijk om elkaar te kunnen coachen. Wanneer je met elkaar kunt praten, kan je immers om hulp vragen wanneer je in een benarde situatie terecht komt. Dat laatste kan zeker voorkomen, omdat je niet altijd samen, maar tijdens een gedeelte van de missie ook wel eens alleen moet opereren.

Daarnaast kan je tijdens een Heist niet continu vanaf een bepaalde checkpoint weer opnieuw beginnen. Als je op een ‘normaal’ niveau speelt, heb je namelijk maar één leven om als team te verdelen. Speel je op ‘Hard’, dan is het zelfs gelijk afgelopen wanneer iemand uit je team het loodje legt. Hierdoor kan je vaak opnieuw beginnen en het is daarom verstandig om van te voren met elkaar af te spreken wie welke rol oppakt tijdens een missie. Je draagt als teamlid dus een zekere verantwoordelijkheid op je schouders mee en het zorgt dan ook voor opluchting wanneer jij er met jouw inbreng mede aan bijdraagt dat een bepaalde Heist succesvol wordt afgerond.

Ergens naartoe werken en de rollen omdraaien

Het blijft vooral vermakelijk om als crimineel echt het gevoel te hebben dat je met je team ergens naartoe aan het werken bent. Of het nou het hacken is van een beveiligingssysteem of dat je een gepantserde wagen of een snelle motor moet stelen, je begrijpt altijd waarom je bepaalde dingen achter elkaar moet doen. Alles past op een logische wijze in elkaar en het geeft dan ook extra voldoening wanneer je een grote operatie met elkaar hebt afgerond.

Of je nou een missie speelt om een overval voor te bereiden of dat je de Heist finale zelf speelt, elke missie biedt voldoende afwisseling. Sommige opdrachten die je moet doen lijken weliswaar op elkaar, maar het is nooit helemaal hetzelfde. Omdat je met meerdere mensen samenspeelt, kan je er tevens voor kiezen om een volgende keer een andere rol aan te nemen, waardoor je een Heist op een andere manier kan beleven.

Sneller stijgen in rang en goed geld verdienen

Je hebt met GTA Online zat dingen die je kunt doen om Reputation Points (RP) te verdienen waarmee je weer in rang kan stijgen. Zo kan je natuurlijk tegen elkaar racen, je kan een potje Team Deathmatch spelen of je neemt het bijvoorbeeld tegen elkaar op tijdens een potje tennis of met een potje darts. Dit kost allemaal betrekkelijk weinig tijd wanneer je dit vergelijkt met het voltooien van een complete Heist, inclusief alle opdrachten die je er omheen moet doen.

Wil je echter in één keer veel RP verdienen, dan doe je er goed aan om zoveel mogelijk Heists te spelen. Zeker wanneer je op ‘Hard’ speelt, verdien je nog meer RP en zo kan je weer sneller stijgen in rang. Hierdoor wordt het wel lastiger, want je vijanden schieten nog meer met scherp waardoor je sneller dood zult gaan. Tevens heb je, zoals al eerder aangehaald, geen enkel leven te verdelen, waardoor je nog voorzichtiger zult moeten opereren. Zo wordt de uitdaging wel weer groter, wat je ook nog eens meer geld oplevert.

Verzamel extra Awards én Trophies

Je speelt de Heists vooral om plezier met elkaar te hebben, maar de echte verzamelaars onder ons hebben nog meer reden om deze missies te spelen. Zo kan je extra Awards én extra Trophies verdienen waarvoor je weer bepaalde dingen moet doen. Wil je Awards verdienen, dan moet je bijvoorbeeld een aantal keer deel uitmaken van een crew of moet je als leider één keer de buit eerlijk door vieren delen. Per Award die je haalt verdien je ook nog eens achthonderd RP wat er wederom voor zorgt dat je sneller een hogere rang bereikt. Wil je bovendien qua Trophies echt alles op honderd procent halen, dan zul je de Heists wel moeten spelen. Voor dat laatste is het aan te raden om personen te zoeken die je hiermee graag willen helpen.

De helpende hand

Het onderwerp is hier op forums en in een artikel op de website zelf al eens ter sprake gekomen, toch willen we iedereen die nog steeds zonder team zit nogmaals de helpende hand toesteken. Het is tenslotte niet voor iedereen even makkelijk om mensen online te vinden die regelmatig de Heists spelen. Het kan zijn dat je inmiddels al onder de pannen bent en een team hebt, maar zoek jij op dit moment nog naar mensen met wie je samen kunt spelen, dan heb je er wellicht iets aan om lid te worden van onze crew.

Je favoriete Heist

Speel jij graag GTA Online en dan met name de Heists, dan zijn wij benieuwd wat jouw favoriete Heist eigenlijk is. Misschien heb je geen favoriet en vind je ze allemaal even tof om te doen. Dat kan natuurlijk ook, maar mocht je een specifieke favoriet hebben, dan kan je dit in de reacties onder dit artikel laten weten. Mocht jij net als iemand anders graag bepaalde Heists spelen, dan kun je hier namelijk met elkaar afspraken over maken. Dat is wellicht ook handig wanneer jij nog een bepaalde Heist moet voltooien en wanneer je hulp zoekt van andere spelers.

Tot slot

Nu de Heists inmiddels al even voor iedereen toegankelijk zijn, vonden we het tijd worden om hier uitéén te zetten waarom je ze eigenlijk gespeeld moet hebben. Samengevat kunnen we stellen dat de online Heist het wachten zeker waard zijn geweest. Wanneer je met elkaar kunt communiceren heb je nog meer plezier en bovendien is dan de kans groter dat je succes zult boeken. Doordat je telkens een andere rol binnen een team kan aannemen, krijg je elke keer weer een andere ervaring voorgeschoteld. Daarbij doe je het allemaal niet voor niets, want met het voltooien van een Heist verdien je elke keer flink wat RP en tevens krijg je elke keer een aardige som geld.