Sinds gisteren ligt de langverwachte game The Witcher 3: Wild Hunt in de winkels. We wisten al dat er een day one patch zou komen om het één en ander op te lossen, maar dit blijkt toch niet te voorkomen dat veel mensen met problemen kampen.

Inmiddels staan er diverse fora en ook het officiΓ«le forum van CD Projekt Red vol met klachten van boze gamers die hun game niet eens kunnen spelen of vervelende bugs tegenkomen, zoals je hier, hier en hier kunt lezen. Verder zitten er ook behoorlijk wat grafische glitches in de game.

De grafische glitches zijn eigenlijk nog het minste van je mogelijke problemen. Het grootste euvel dat zich voordoet is een bug die in het eerste laadscherm voorkomt. Veel gamers melden dat ze nooit langs dat scherm komen en dat het laden tot in den eeuwigheid duurt. Ook de ondergetekende ondervond gisteravond deze problemen bij het opstarten.

Ook tijdens het kaartspel dat verwerkt zit in The Witcher gaat het volgens meldingen vaak mis. Het spel dat de naam Gwent draagt geeft je ook de mogelijkheid om een beurt over te slaan, als je dit doet crasht de game zo nu en dan en kun je weer een heel stuk opnieuw gaan spelen. Bijzonder vervelend.

Tenslotte zijn er nog een aantal andere bugs die zich voordoen, maar dan in mindere mate. Zo werd er ook gemeld dat sommige mensen de tutorial aan het begin nooit kunnen afmaken en dergelijke. Het zijn kleine maar vervelende tegenvallers.

We hebben nog geen direct bericht van CD Projekt Red gekregen, maar ze hebben veel aandacht voor hun community dus we verwachten dat er snel een patch gaat komen die deze problemen verhelpt.

Tip van de auteur
Gisteren heb ik zelf ook The Witcher 3 aangeschaft en, terwijl Roel momenteel druk de review zit te typen, wilde ik ook alvast kennismaken met deze game waar ik vier jaar op gewacht heb. Helaas, ik kwam niet verder dan het eerste laadscherm. Er is op het moment nog weinig te vinden online over een mogelijke oplossing en het kan waarschijnlijk enkel helemaal weggewerkt worden met een patch.

Wat bij mij uiteindelijk wel werkte is de game verwijderen van je HDD, de console opnieuw opstarten en dan nogmaals installeren. Na daarna nog een aantal keren dit proces te hebben herhaald kwam ik er eindelijk doorheen. Het heeft me in totaal denk ik een keer of tien de intro kijken gekost om te beginnen, maar het is het gelukkig wel waard.