De E3 is weer aanstaande en dat betekent dat alle uitgevers zich tijdens deze beurs weer van hun beste kant willen laten zien. Voorafgaand aan de E3 worden er altijd meetings gehouden waar investeerders en andere belanghebbenden uit de industrie elkaar ontmoeten. Zo ook tijdens de ‘Electronics Investor Relations Day 2015′ waar Sony’s CEO Andrew House bij aanwezig was.

In gesprek met de aanwezigen kwam House met interessante informatie over het aantal first party games voor de PS4 dit jaar en hij besprak tevens de ondersteuning die Sony verleent aan third party ontwikkelaars. Om met dat eerste te beginnen, er is momenteel het een en ander te doen over de vrij marginale line-up aan exclusieve first party games voor het najaar. House gaf toe dat de line-up van exclusieve first party games voor de PS4 inderdaad wat mager is en dat het daarom des te belangrijker is om ondersteuning te blijven bieden aan uitgevers en ontwikkelaars van third party games.

Volgens House blijft het voor Sony belangrijk om dit fiscale jaar zoveel mogelijk exclusieve content op de PlayStation 4 te laten verschijnen. Dat klinkt interessant, want we weten natuurlijk dat Uncharted 4: A Thief’s End is uitgesteld naar het voorjaar van 2016. Aangezien het fiscale jaar van Sony pas eind maart zal eindigen, zou dit eventueel kunnen betekenen dat Uncharted 4: A Thief’s End nog voor het einde van maart 2016 verschijnt.

Terug naar het onderwerp van third party games. Sony wil met de ondersteuning van third party ontwikkelaars de PS4 zoveel mogelijk als het ultieme platform blijven presenteren waar je het beste al je games op kan spelen. Als voorbeeld haalde hij Destiny aan, waarbij de content tijdelijk exclusief is voor de PlayStation 4. Onderdeel van Sony’s strategie is dan ook om waar mogelijk third party games (console)exclusief voor de PS4 te laten verschijnen, zoals dat bij Street Fighter V het geval zal zijn.

Sony moedigt deze ontwikkelaars aan om zoveel mogelijk de unieke features van de console te benutten. Er valt verder wel iets voor te zeggen dat Sony deze strategie volgt, zeker wanneer er minder first party games voor de PS4 verschijnen moet die ruimte op de kalender ergens worden opgevuld. Omdat Sony belang hecht aan het hebben van exclusieve deals met third party ontwikkelaars en uitgevers blijft het interessant om te zien wat we straks tijdens de E3 kunnen verwachten.