Gespeeld: Fat Princess Adventures – Ga met wat vrienden op de bank zitten, pak een controller, zet Fat Princess Adventures aan en voor je het weet ben je vier uur verder. Fat Princess Adventures gaat een coöp-ervaring voor vier spelers worden, waarin je als een bezetene op alles wat los en vast zit in gaat hakken, schieten en meer. Met wat anderen speelden we de game een kwartiertje op de E3 en we waren gelijk gecharmeerd door de fijne gameplay en koddige visuele stijl.

Hack ’n slash met een RPG sausje

In Fat Princess Adventures draait het allemaal om het gevecht tegen de ‘Bitter Queen’ die een enorm leger van Gobblings heeft. Jij zult samen met je vrienden op een quest gestuurd worden die vooral bestaat uit het naar het hiernamaals meppen van de vele Gobblings die je op je pad treft. Daar waar de eerdere Fat Princess game nog een grootschalige multiplayer game was, beperkt dit zich nu tot een coöp-game waar je met maximaal vier man aan de slag kan.

Wel krijg je hier vrijheid in, want je kunt het met vier man op de bank spelen of met z’n tweeën op de bank en met daarbij nog twee anderen online. Elke combinatie is mogelijk en dat maakt het natuurlijk erg gemakkelijk om een groepje te vormen en zo het gevecht aan te gaan met de Bitter Queen. De game laat zich het beste omschrijven als een hack ’n slash game met RPG-elementen. Hack ’n slash hoeven we niemand uit te leggen, want ook dat is in Fat Princess Adventures vooral veel rammen op de actieknop.

Interessanter zijn natuurlijk de RPG-elementen die we in eerste instantie terugzien bij de verschillende klassen die aanwezig zijn. Zo kun je in ieder geval kiezen uit een Warrior, Archer, Engineer en Mage. Per klasse zie je weer specifieke eigenschappen, waardoor iedereen een eigen taak krijgt buiten het vechten om. Een bijkomend aspect is dat je de wapens per personage van upgrades kunt voorzien, evenals dat armor, spells en accessoires verder uitgebreid kunnen worden.

Dit zul je onder andere kunnen doen door loot op te pikken die je in de wereld terugvindt en dit is niet competitief opgezet. Dus als je loot vindt en het is zinnig voor elke speler, dan krijgt die dat ook. Als het niet te gebruiken valt, dan wordt de speler waarvoor het niet relevant is overgeslagen. Op die manier probeert de ontwikkelaar vooral de fun erin te houden en geen specifieke nadruk op loot te leggen, wat enigszins de speelsituatie kan beïnvloeden. Juist het plezier staat in deze game voorop en dat zien we in verschillende aspecten terug.

Taart eten tot je zowat ontploft

Een belangrijke verandering in de gameplay is dat je nu zelf taart kan eten en niet zo’n klein beetje ook. Dat heeft invloed op de gameplay, want zodra je meerdere stukken taart op hebt, verander je voor een bepaalde tijd in een aardig dikkertje dat vele malen krachtiger is, wat dus handig is voor gevechten. Hierbij vechten de personages tijdelijk met hun handen en ook die blijken erg effectief te zijn, plus dat het een erg leuk beeld oplevert. Een andere interessante toevoeging is de zogenoemde ‘Awesome Sauce’, waarmee je tijdelijk je aanvalskracht vergroot met je standaardpersonage.

Het zijn in de kern allemaal basiselementen voor een degelijke coöp-game, maar toch weet Fat Princess Adventures zich ietwat te onderscheiden doordat het leuk omgaat met het bronmateriaal en ook doordat de ontwikkelaar hier leuke aspecten aan toevoegt, zoals het kunnen eten van taart. Bovendien ziet de game er in de huidige staat bijzonder kleurrijk – en mooi – uit, waardoor het echt een genot voor het oog was om te spelen. Een nadeel is wel dat we regelmatig even het overzicht kwijtraakten tijdens de hands-on, want de ontwikkelaar is allesbehalve gierig als het gaat om het invullen van de levels met details en objecten, want het zit boordevol met vijanden, obstakels, bommen en meer.

Het ziet er allemaal uitstekend uit, maar soms gebeurde het dat we in heftige gevechten onverhoopt naar het verkeerde personage zaten te kijken. Dat is wellicht herkenbaar voor velen die wel vaker coöp games spelen en hoewel er een kleurindicatie is, is het soms nog steeds wat onoverzichtelijk. Desalniettemin is de chaotische manier van spelen wel vermakelijk en als je het loodje legt, dan kan je binnen de kortste keren weer tot leven gewekt worden door andere spelers. De opbouw is ook zo opgezet dat het vooral gaat om het tempo, dus als je als team in z’n geheel het loodje legt, dan hoef je nooit een al te groot stuk opnieuw te spelen.

Voorlopige conclusie

Fat Princess Adventures is een vermakelijke coöperatieve game en dat werd vrij snel duidelijk tijdens de hands-on. De ontwikkelaar doet leuke dingen met het spelconcept, waarmee ze het geheel van een eigen identiteit voorzien. Ondanks dat de game wel anders is dan de eerdere Fat Princess games, weet het wel op de juiste manier aansluiting te vinden. Dat zit hem in de visuele stijl alsook de gameplay, en hoewel we nergens echt door werden weggeblazen – daar is het toch ietwat te traditioneel voor – zien we wel dat dit een prima game gaat worden om met vrienden offline of online te gaan spelen. Of dat ook nog geldt als we de game veel langer spelen, dat gaan we je later dit jaar in de review vertellen.