Gespeeld: Super Dungeon Bros – In een tijd waarin een online multiplayer meer regel dan uitzondering is, lijken games met split-screen of coöp op de bank steeds meer te verdwijnen. Best jammer, want een keer sociaal met je vrienden bij iemand thuis gamen is namelijk ook een erg leuke ervaring, mits je de juiste games hebt. Fat Princess Adventures is hier een prima voorbeeld van, maar ook het aankomende Super Dungeon Bros lijkt hier de juiste mogelijkheden te bieden. Wij ploften tussen al het AAA geweld op de E3 neer op een lekker zittende zitzak om even een klein half uur met deze coöp game aan de slag te gaan.

Vier onbenullige helden

Super Dungeon Bros draait om vier verschillende personages die gezamenlijk allerlei dungeons betreden om daar het kwaad te bezweren. Deze vier personages kan jij samen met anderen ter hand nemen om zo het avontuur aan te gaan. Het gaat in deze game puur om het plezier dat je hebt met z’n allen, dus geen ingewikkelde verhalen of een diepgaand moraal, maar gewoon aan de slag gaan met Axl, Freddie, Lars en Ozzie, vier onbenullige helden die alles wat ze op hun pad treffen een kopje kleiner maken. De vier personages zijn goed van elkaar te onderscheiden doordat ze allen een eigen kleur hebben, maar ook omdat ze allen een eigen persoonlijkheid kennen, wat voor afwisseling en vermaak zorgt.

Dat zien we terug in de mogelijkheid om verschillende wapens ter hand te nemen. In de demo die we speelden kregen we de optie voor een kruisboog, hamer, zwaard of toverstaf. In de uiteindelijke game zullen er meer wapens aanwezig zijn, waardoor ieder personage ook zo zijn eigen rol kan spelen binnen gevechten. Dit sluit ook enigszins aan op de persoonlijkheid van de vier figuren, want zo is Axl een domme kracht die eerst vecht en dan pas vragen stelt. Freddie deinst nergens voor terug en is vrij dom. Lars is geen vechter, maar een ‘lover’ en Ozzie, tja, die is de grapjas van het stel.

Deze vier zijn uiteindelijk toch wel pure vechtmachines, want daar draait het nu eenmaal om in de game, maar hierbij merken we ook gelijk dat de game zichzelf allesbehalve serieus neemt. Dat maakt het des te meer een ideale game om met vrienden al zittend op de bank te spelen. Geen vrienden? Geen probleem, je kan ook gewoon online de coöp ervaring aan gaan. Maar… tot zover is het eigenlijk niet echt veel bijzonders, want alles genoemde aspecten hebben we al wel vaker in andere varianten terug gezien. Wat doet Super Dungeon Bros dan onderscheiden van de rest?

Elke ervaring is anders

Dat zit hem in de twee voornaamste aspecten. Zo wordt iedere dungeon willekeurig gegenereerd en daarmee zul je dus keer op keer een andere omgeving krijgen. De ontwikkelaar gaf aan dat er meer dan 32 miljoen unieke combinaties mogelijk zijn. Dat zit hem dan in de structuur van een level, maar ook in de vallen, vijanden en eindbazen die je treft. Dat maakt het des te interessanter om te blijven spelen, want ieder level is dus weer anders en dat brengt per definitie variatie.

Een ander interessant aspect is dat de helden ook samen de aanval aan kunnen gaan. Dan doelen we niet op in coöp met twee man erop los hakken, maar de speciale ‘Bro-team’ aanvallen. Hiermee worden de krachten gebundeld, waardoor je als team ineens veel krachtiger bent. Uiteraard zijn er hier meer van aanwezig. Dus de ene keer sta je met vier man op elkaar en werk je als een snijdende cilinder in de rondte om zo iedereen in stukken te hakken en het andere moment spring je om met een daverende klap neer te komen, wat uitermate gevaarlijk is voor de vijanden, zeker diegenen die dichtbij staan.

Bij de gameplay komt ook nog enige diepgang kijken, want je zult gaandeweg nieuwe wapens verzamelen en de game biedt je de mogelijkheid om wapens en items te craften, waardoor je als team nog sterker wordt. Aanvullend zal de ontwikkelaar de game wekelijks van nieuwe uitdagingen voorzien, waardoor het geheel ook op termijn nog een extra laag variatie krijgt bovenop de onuitputbare hoeveelheid aan willekeurig gegenereerde levels die er mogelijk zijn. Afsluitend kunnen we hier nog aan toevoegen dat het straks mogelijk is om vanaf de PS4 tegen spelers op de PC of Mac te spelen en vice versa.

Voorlopige conclusie

Super Dungeon Bros is een game die ogenschijnlijk niet veel afwijkt van diverse andere games in het genre, maar vergis je niet. Doordat de game zelf levels kan genereren, is het keer op keer een andere ervarign en daarbij komt ook nog dat je vier helden verschillen in persoonlijkheid. Dat zien we terug in hun uitstraling, maar ook hun manier van vechten, evenals het gezamenlijk oplossen van puzzels. Het belangrijkste element dat het geheel doet onderscheiden van soortgelijke games is natuurlijk de ‘Bro-team’ aanvallen. De game heeft wat dat betreft een prima eerste indruk achtergelaten en lijkt precies een game te zijn die je graag samen met je vrienden op de bank speelt.