Special: Turtle Beach 2015 headset line-up – Turtle Beach is tegenwoordig een belangrijke speler als het gaat om headsets voor gamers. Hun line-up is behoorlijk uitgebreid en divers, en ieder jaar introduceren ze nieuwe modellen. Zo ook dit jaar en wij namen kort een kijkje op de E3 om te zien wat deze fabrikant allemaal voor ons in het vooruitzicht heeft. Het betreffen drie modellen in drie verschillende prijscategorieën, waarmee gelijk een brede doelgroep aangesproken wordt, want als we het over kwaliteit hebben, zit het sowieso wel goed.

Turtle Beach en de aansluiting op PlayStation

De PlayStation 4 en headsets, het was bij de lancering een wat lastig ding omdat niet alles compatibel was en ook omdat Sony niet echt heel duidelijk was over wat nu wel en niet werkte. Gelukkig hebben de Turtle Beach headsets het over het algemeen prima gedaan en nu de lancering van de console achter ons ligt, kan ook deze fabrikant effectiever met de hardware producten omgaan om daarmee een degelijke aansluiting met het publiek te vinden.

Dat levert als resultaat op dat de headsets met de juiste intentie gemaakt zijn om elke gamer de juiste ervaring te bieden voor het geld dat hij of zij hier voor over heeft. Nu heeft Turtle Beach een flinke reeks headsets al op de markt, maar ook komen hier weer nieuwe modellen bij. Voor ons, het PlayStation publiek, zijn dat dus zoals al aangegeven drie modellen, de Ear Force Recon 50P, de Ear Force Recon 60P en de Ear Force PX24. Hieronder behandelen we per stuk even de drie nieuwe headsets.

Ear Force Recon 50P

De Ear Force Recon 50P is een ogenschijnlijk ideaal instapmodel met een relatief lage prijs die rond de veertig euro zal liggen. De headset is zo ontworpen dat de oorschelpen ietwat schuin op de hoofdbeugel staan, een wat meer moderne manier om een beter comfort te waarborgen bij het gebruik. Belangrijk om te weten bij deze headset is dat deze niet draadloos is, maar dat het aangesloten dient te worden met een minijack kabel op de DualShock 4 controller. In dat opzicht is het dus geen headset die direct baanbrekend geluid zal produceren – de controller brengt immers enkel stereo voort – maar ten opzichte van de mono headset die je bij de PS4 krijgt, is dit een enorme stap vooruit.

De headset is ook gelijk redelijk geavanceerd te noemen, want halverwege de kabel naar de DualShock 4 controller tref je een besturingspaneel aan dat twee opties biedt. Allereerst kun je hiermee het volume regelen en daarnaast kun je de chatfunctie op mute zetten of er weer vanaf halen. Het zijn de basiszaken die je op iedere headset mag verwachten, niets meer en niets minder. Overigens werkt de headset ook prima met mobiele platformen evenals een PlayStation Vita. Niet geheel onbelangrijk: de microfoon die bij de headset geleverd wordt, is afneembaar, wat natuurlijk wel zo handig is als je de headset voor bijvoorbeeld muziek onderweg gebruikt.

Ear Force Recon 60P

De Ear Force Recon 60P is in grote lijnen vergelijkbaar met de Ear Force Recon 50P, maar dan net wat geavanceerder. De headset is hierdoor ook pakweg een tientje duurder, maar nog steeds een mooi instapmodel. Het voornaamste verschil met de Ear Force Recon 50P is dat deze headset bedraad wordt verbonden met de PlayStation 3 en PlayStation 4 consoles zelf, waarbij er een actieve versterking aanwezig is. Je hebt hiermee dus een prima instapmodel, waarmee je duidelijk geluid kunt horen en goed kunt chatten.

Dit chatten kent een aanvullende feature, want de headset kent ‘Mic Monitoring’, waarmee spelers hun eigen stem horen en dat is bedoeld om schreeuwen te voorkomen. Wel zo prettig. Overigens is de headset ook te gebruiken op de manier zoals je dat bij de Ear Force Recon 50P doet, want er wordt een kabel bijgeleverd met controller, zodat je de headset op gemakkelijke wijze kunt bedienen evenals aan kunt sluiten op de DualShock 4. Ook valt de microfoon af te nemen, waardoor de headset ook bedraad prima te gebruiken is met mobiele platformen en de PlayStation Vita. Het is dus in feite dezelfde headset, maar dan met een draadloze functie er bij middels de bijgeleverde USB-stick.

Ear Force PX24

De Ear Force PX24 is ten opzichte van de andere twee modellen het meest uitgebreid en daarom ook iets duurder met een prijskaartje van rond de 75 euro. Deze headset kent ook ietwat scheef geplaatste oorschelpen voor een optimaal comfort en hierbij zit de microfoon aan de buitenkant op één van de oorschelpen. Deze kun je vanzelfsprekend omhoog of omlaag draaien, afhankelijk van of je wilt chatten of niet. Het betreft hier wel een bedrade headset, welke halverwege een controller bevat die veel opties biedt voor het controleren van de audio die verschillende ‘boosters’ kent.

Zo kun je de ‘Variable Bass Boost’ instellen om daarmee de bass te controleren. Een andere interessante feature is de ‘Superhuman Hearing’ en die functie is ideaal voor bijvoorbeeld shooters. Deze preset biedt de mogelijkheid om vijanden al te horen voordat ze in beeld verschijnen, wat jou tijdens het spelen een flink voordeel oplevert. Dit hangt natuurlijk samen met het presenteren van kraakhelder geluid, en doordat de headset net wat meer geavanceerd is en softwarematige variabelen kent, is dit te realiseren. Dit is er één voor de wat meer fanatieke gamer dus.

Overigens blijft het hier niet bij, want naast dat je de headset voor het gamen kunt gebruiken, kan je deze ook ter hand nemen als je van muziek of films wilt genieten. Hierbij biedt de Ear Force PX24 virtueel surround geluid, wat de optimale ervaring moet verzorgen. De oorschelpen zijn ook 10 milimeter groter dan de 50- en 60P, waardoor het weer net even wat beter op je hoofd zit en alle andere standaard features, zoals licht van gewicht, ergonomisch design en ‘Mic Check’ ontbreken niet bij de PX24. Voor de prijs, die 25 tot 35 euro hoger ligt dan de 50- en 60P is dit – zeker als je veel games speelt – een mooie optie om naar uit te kijken.

En hiermee sluiten we het artikel over de 2015 line-up van Turtle Beach af. De fabrikant komt met verschillende nieuwe relatief laag geprijsde headset modellen, welke natuurlijk ideaal voor de instap zijn. Hierbij mag je de beste kwaliteit qua audio verwachten naargelang de prijs en natuurlijk de belangrijkste features voor een optimale ervaring. Of de headsets ook daadwerkelijk goed presenteren, dat is iets dat we later dit jaar in reviews gaan bekijken.