Het is weer zondag en dus is het weer tijd voor een nieuwe Jouw mening. Eentje die een ietwat ander karakter heeft dan alle voorgaande delen in deze rubriek. Dat zit hem namelijk in het gegeven dat ik nu niet alleen een voorzetje wil geven, maar ook gelijk van de gelegenheid gebruik maak om even mijn subjectieve mening te ventileren. Voorheen hielden we onze mening wat meer op de achtergrond om jullie meer ruimte te geven om je mening over het onderwerp te geven. Niet dat dat nu uitgesloten is, allesbehalve, maar nu ben ik vooral benieuwd naar hoe jullie tegen het onderwerp aan kijken en of jullie dezelfde teleurstelling delen.

Ik ben teleurgesteld in het feit dat ik nu ruim een jaar moet wachten totdat ik met de nieuwe Tomb Raider aan de slag kan. Donderdag werd namelijk bekendgemaakt dat Rise of the Tomb Raider pas over een jaar op de PlayStation 4 zal gaan verschijnen en dat het in de tussenliggende tijd een Xbox One exclusive is. De game komt weliswaar in het voorjaar van 2016 al naar de PC, dus die spelers hebben iets meer geluk. Maar het wachten tot eind 2016 is gewoon iets wat ik persoonlijk erg jammer vind, omdat ik geen Xbox One of een dure game PC heb. Ik ben sowieso meer een voorstander van het gegeven dat iedereen moet kunnen genieten van alle games die er zijn, ongeacht over welke console je beschikt.

Dit moet ik enigszins nuanceren, want je hebt natuurlijk de exclusives per console en dat die voorbehouden zijn aan één of meerdere geselecteerde platformen, dat is logisch. Maar multiplatform games als Rise of the Tomb Raider moeten in mijn ogen niet betrokken worden in exclusieve deals, zoals dat nu wel het geval is. Hetzelfde kan eventueel voor de DLC van Call of Duty gezegd worden, ook dat vond ik toen het Xbox exclusief was uitermate irritant, domweg omdat ik telkens moest wachten. In dit specifieke geval, ja, ‘we’ krijgen Rise of the Tomb Raider straks alsnog en dan zullen we ongetwijfeld hier gelijk alle content bij krijgen die nog gaat verschijnen. Maar het levert alsnog een wrang gevol op dat ik zolang moet wachten, sterker nog, ik voel me een beetje aan de kant gezet. Waarom zou je immers bij de lancering van een game ervoor kiezen om het platform met het grootste publiek links te laten liggen?

Aan de andere kant wil ik hier wel enigszins een nuance plaatsen, want vanuit het oogpunt van Microsoft valt absoluut te begrijpen waarom men deze deal heeft gesloten. Microsoft wilde natuurlijk met een tegenhanger komen voor Uncharted 4: A Thief’s End, maar nu deze uitgesteld is naar 2016 valt dat principe een beetje in het water. Sony heeft natuurlijk ook nog de Nathan Drake Collection op de rol staan voor dit jaar, maar deze bundel kan je in mijn ogen toch niet echt tegenover Rise of the Tomb Raider zetten. Hoe dan ook, het blijft voor Microsoft een geweldige deal die de line-up aan Xbox One games voor dit jaar alleen maar sterker maakt. Want laten we wel eerlijk zijn, Microsoft komt dit najaar nog met een aantal grote titels voor de Xbox One waar de PlayStation 4 line-up enigszins een beetje bij verbleekt.

Dat zal Sony volgend jaar als het goed is weer helemaal goed gaan maken, al moeten we dat eerst nog maar afwachten natuurlijk. Dat de game exclusief is voor de Xbox One, daar valt dus zeker wat voor te zeggen, maar dat maakt mijn teleurstelling er niet minder op. Om dit gevoel weg te nemen kan ik natuurlijk een Xbox One aan gaan schaffen, maar daar pas ik voor. Niet omdat ik een hekel aan het apparaat heb, nee, het is in mijn optiek een uitstekende console. Ik heb het er echter gewoon niet voor over om een andere console voor één of een paar games aan te schaffen omdat ik daarmee de wachttijd verkort.

Ongetwijfeld zullen er een hoop gamers zijn die dit wel gaan doen en dat is natuurlijk wat Microsoft graag ziet, geef ze eens ongelijk. Als PlayStation 4 bezitter hoef ik echter niet bij de pakken neer te gaan zitten, want de twee komende Uncharted uitgaves zijn ongetwijfeld om van te smullen. Dit is een mooie vervanger voor het gemis van Rise of the Tomb Raider, maar voor mij niet voldoende om de teleurstelling weg te nemen. Ik had dan liever gezien dat bepaalde content voor de game op de Xbox One (tijdelijk) exclusief was geweest, dat is – als het dan toch enigszins exclusief moet – in mijn optiek een wat prettiger benadering, want zo hoef je geen jaar op die ervaring te wachten, wat nu wel het geval is.

Ik besef tijdens het schrijven dat dit meer een ‘Tarek’s mening’ dan een Jouw mening is geworden, maar dat laat niet onverlet dat ik alsnog uitermate benieuwd ben naar jullie mening over dit onderwerp. Drop daarom vooral je mening met je reactie onder dit artikel zodat we er weer een gezellige discussie van kunnen maken. Ik wil op deze plek echter wederom de nadruk leggen op de huisregels. Ik verzoek je dan ook vriendelijk om het wat je reactie betreft alleen bij dit onderwerp te houden en je niet negatief uit te laten ten opzichte van andere bezoekers. Laten we elkaar dus vooral blijven respecteren en het gezellig houden!