Review: Pro Evolution Soccer 2016


Review: Pro Evolution Soccer 2016 – Hoewel de verschillende competities wereldwijd al lang en breed zijn begonnen, begint het nieuwe seizoen voor ‘ons’ gamers over een paar dagen pas echt. Daarmee doelen we natuurlijk op de naderende releases van zowel PES 2016 als van FIFA 16. In tegenstelling tot vorig jaar is Konami ditmaal de partij die als eerste het veld betreedt met hun nieuwste footie. Wij hebben onze kicksen ook weer aangetrokken en gaan je in deze review vertellen of Konami met PES 2016 het vorige deel weet te overtreffen.

De licenties

Dit is een onderwerp dat elk jaar wordt belicht wanneer er een nieuwe PES verschijnt en ook nu is dat weer het geval, want er ontbreken ook in PES 2016 een aantal licenties. Zo ontbreekt bijvoorbeeld nog steeds de volledige Bundesliga (Duitse competitie). Daar staat echter tegenover dat onder andere de Champions League en de Europa League nog steeds wel aanwezig zijn en later zal daar ook nog het Europees kampioenschap voetbal bijkomen. Tevens bevatten veel clubs nog steeds niet hun echte namen, al wordt voor dit probleem vanuit de hechte community altijd wel een oplossing gevonden. Zo kan je elk jaar weer alle correcte data via internet binnenhalen en met een USB-stick overzetten naar de game zelf. Met dezelfde oplossing kan je dan wellicht tevens een aantal transfers doorvoeren, zodat bijvoorbeeld Schweinsteiger alsnog bij Manchester United terecht komt of Sterling bij Manchester City.

De gameplay

Genoeg gepraat over de licenties en over de transfers, laten we ons nu richten op het belangrijkste onderdeel en dat is natuurlijk de gameplay. Zoals we ook al in onze vorige kennismaking hebben opgemerkt, is die weer behoorlijk op de schop gegaan in vergelijking met PES 2015. De gameplay in PES 2016 voelt vooral een stuk soepeler, maar ook realistischer aan en dat komt mede doordat het speltempo nu een stuk hoger ligt. Dat is ook precies waar PES ooit om bekend stond en Konami heeft wat dat betreft de boodschap zeker begrepen. Je krijgt nu tijdens een wedstrijd nauwelijks de tijd om de bal rustig rond te spelen en de tegenstander zo uit de tent te lokken.

Dat is vooral te merken wanneer je op een hoger niveau tegen de computer gaat spelen en ongetwijfeld zal je dit ook merken wanneer je online gaat spelen tegen iemand anders. Zeker wanneer je over de middenlijn op de helft van de tegenstander terecht komt moet je de bal snel laten rondgaan tussen je teamgenoten. Vaak wordt er namelijk door meerdere tegenstanders tegelijk druk op de bal gezet, waardoor je met te veel pingelen automatisch balverlies lijdt. Het gevolg hiervan is dat er ergens anders op het veld meer ruimte ontstaat, waar je tegenstander dan van kan profiteren.

Nog betere AI en fysieke duels

Wie echter denkt dat het eenvoudig is om de bal in zo’n situatie over de verdediging heen in de voeten van de spits te krijgen, komt bedrogen uit. Konami heeft de AI van alle spelers op het veld namelijk flink opgekrikt. Verdedigers staan nu beter gepositioneerd en onderscheppen vaker de bal wanneer je die vooruit in de diepte speelt. Wel heb je als aanvaller nu meer mogelijkheden om bijvoorbeeld een luchtduel te winnen wanneer je tegen een verdediger komt te staan die fysiek sterker is dan jij. Hier moet je gewoon slim opereren en op het juiste moment een duw proberen uit te delen, zodat je er alsnog met de bal vandoor kunt gaan.

Je bent als kleinere speler op het veld dus nooit bij voorbaat kansloos in een fysiek duel. Het is ook niet zo dat spelers continu met elkaar verzeild raken in fysieke duels, want vooral behendigere spelers zoals Messi, Neymar, Robben of Hazard zullen proberen om die duels uit de weg te gaan. De genoemde spelers hebben bovendien ook hun techniek mee en zullen die ook actief gebruiken wanneer ze de bal in de kleine ruimte aan moeten nemen.

Kwaliteiten van bepaalde veldspelers en de keeper

De bovengenoemde spelers voetballen zich wat dat betreft net even makkelijker uit een kleine ruimte dan bijvoorbeeld een Bastian Schweinsteiger of een een Yaya Touré. Wat daarbij vooral opvalt, is hoe dodelijk het kan zijn wanneer je dan toch dat ene gaatje achterin laat vallen. Spelers als Iniesta pikken zoiets feilloos op door de bal met een dodelijk precisie door te steken naar één van de spitsen. Wanneer een aanvaller dan in de zestien komt, is het vaak raak en dat brengt ons gelijk bij een ander punt, namelijk het gedrag van de keepers.

Keepers reageren nu weliswaar veel alerter op schoten, al kan dit hier en daar nog wel iets beter. Net als in PES 2015 komt het in sommige situaties nog voor dat keepers als een zoutzak naar de hoek gaan, waardoor ze dan te laat zijn. Hier staat weer tegenover dat keepers vaker de bal naar de zijkant weg stompen in plaats van in de voeten van een aanvaller. Wel opvallend is dat keepers nog steeds niet zo goed zijn in ballen klem houden, al zorgt dat wel voor een snellere voortzetting en zo blijft de vaart ook in het spel.

Het schietsysteem is nu aangepast

Verder is ook het schietsysteem wat op de schop gegaan. Zo kan je nu ballen van afstand makkelijker op goal krijgen, al betekent dat niet automatisch dat ze dan ook binnen gaan. Ondanks dat keepers de bal niet vaak klem hebben, hebben ze namelijk vaak wel een antwoord op je doelpoging. Je zult je schoten dan ook goed moeten timen, waarbij het tevens van belang is hoe je de bal aanneemt en hoelang je de schietknop ingedrukt houdt. Hetzelfde geldt voor het lobjes maken over de keeper, alsook voor het geven van een (hoge) steekbal of een lange pass. Het luistert allemaal redelijk nauw en dat maakt dat de gameplay weer iets realistischer aanvoelt.

Gedrag van de scheidsrechter

Wees echter niet bevreesd, want zoals eerder aangegeven ligt het speltempo in PES 2016 beduidend hoger dan in het vorige deel en dat is mede te danken aan het gedrag van de scheidsrechter. Die drukt nu veel minder vaak zijn stempel op een wedstrijd en laat het spel, ondanks dat er soms wel erg grove overtredingen plaatsvinden, vaak doorgaan. De beste leidsman trekt ook minder vaak een kaart, alleen slaat hij daar soms toch een tikkeltje in door. Het is hier en daar net alsof je een Engelse wedstrijd aan het spelen bent, want zelfs met het iemand onder de zoden schoppen kan je soms wegkomen zonder een prent te krijgen. We zijn echter al lang blij dat de scheidsrechter zich nu minder met het spel bemoeit, al zijn sommige beslissingen die genomen worden dus niet heel consequent.

Commentaar weer iets beter

Zelfs het commentaar is nu op de schop gegaan in vergelijking met het vorige deel. Hiervan moeten we bekennen dat we dit in onze voorgaande preview niet zo hebben beoordeeld, al is dit dus wel degelijk aangepast. Nog steeds is Jim Baglin aan boord om het veldspel van commentaar te voorzien, maar dat doet hij nu samen met Peter Drury. Je hoort nu tevens meer de bezieling in het commentaar dat tijdens een wedstrijd wordt gegeven. Dit is wat ons betreft dan ook absoluut een stap vooruit, alleen hebben we hier toch nog iets op aan te merken. Regelmatig komt het commentaar net iets te laat en dan hoor je de verslaggever helemaal uit zijn dak gaan, terwijl je al de herhaling zit te kijken.

Grafisch een stap vooruit met nog betere animaties

Na het verbeterde commentaar komen we uit bij de audiovisuele presentatie van de game en ook op dat vlak heeft Konami met PES 2016 vooruitgang geboekt. Zo zien de meeste voetballers er nu nog realistischer uit, spelers als Ronaldo, Messi, Neymar en zelfs Daley Blind én Davy Klaassen zijn nu goed te herkennen. Het enige wat daarbij soms niet klopt is de lengte van een speler. Het ziet er bijvoorbeeld wat vreemd uit dat iemand als Davey Klaassen nu ineens heel lang is terwijl dat in het echt niet zo is. Het puntje van kritiek wat we hier verder nog op hebben gaat over de gelaatsuitdrukking van de spelers. Voor het merendeel staren ze namelijk nog steeds uit hun ogen alsof ze net een zombievirus hebben opgelopen.

Daar staat wel weer tegenover dat spelers betere animaties kennen. Zo nemen ze op een meer realistische manier ballen aan en je ziet ze ook nadrukkelijk kijken waar de bal komt op het moment dat ze door de lucht worden aangespeeld. De wijze waarop ze vervolgens met de bal wegdraaien voelt ook zeer soepel aan en bovendien ziet dat er vloeiend uit. Verder beschikt zelfs de bal over verbeterde physics waardoor je hem op een meer natuurgetrouwe wijze over het veld ziet rollen.

Het geeft daarnaast ook meer voldoening wanneer je nu het net van de goal heen en weer ziet zwabberen wanneer je de bal tegen de touwen jaagt. Wat ook meer voldoening geeft is het geluid wat je vanuit het publiek hoort dat van de tribunes rolt. Dat klinkt nu een stuk levendiger, zo hoor je nu echt de extase waarin het publiek verkeert wanneer er bijvoorbeeld een doelpunt wordt gescoord. Tot slot willen we nog opmerken dat het publiek er ook weer net even iets beter uitziet.

Aanwezige modi en de vernieuwde Master League

In PES 2016 zijn alle bekende modi weer aanwezig. Zo kun je wederom de nodige roem vergaren in de ‘Be a Legend modus’ en kun je aan een competitie beginnen, zoals de Eredivisie of de Premier League. Tevens kan je je team naar succes leiden in het toernooi van de eerder al genoemde Champions League of dat van de Europa League. De ster van de show is hier wat ons betreft echter de flink gerenoveerde Master League. Deze modus is ook al jaren aanwezig en is nu vooral een stuk toegankelijker gemaakt.

Het begint hier eerst met de clubsecretaris die je welkom heet en je vervolgens een schema van het komende seizoen geeft. Ben je daar eenmaal voorbij dan valt op dat alles veel overzichtelijker is ingedeeld. Bovenaan je scherm vind je de verschillende opties die je kan aanklikken. Zo kan je daar de kalender vooruit spoelen, kan je je opstelling en strategie van je team aanpassen en kan je tevens de transfers in de gaten houden. Zo word je door je scout altijd gelijk op de hoogte gebracht van een ontwikkeling rondom een bepaalde transfer. Wanneer de scout een belangrijke boodschap voor je heeft, dan zie je dat ook gelijk.

In het scherm ‘Onderhandelingen’ kan je eenvoudig die belangrijke rapporten van je scout raadplegen en je kan daar ook de exacte status van een onderhandeling bekijken. Tevens kan je hier checken of je zelf nog een aanbod hebt gekregen om bij een andere club of bij een ander land aan de slag te gaan als (bonds)coach. We zijn erg content met de manier waarop de Master League nu is opgezet en deze doorgevoerde veranderingen maken het tevens aantrekkelijk om deze modus te gaan spelen.

Conclusie

Laten we er niet omheen draaien, PES 2016 is dankzij de vele verbeteringen absoluut beter dan zijn voorganger en daarom is het ook een fantastische voetbalgame geworden. Zoals je hebt kunnen lezen heeft Konami op alle vlakken de nodige veranderingen doorgevoerd die goed uitpakken. De gameplay voelt nog realistischer aan zonder dat daarbij het gevoel van snelheid verloren gaat. Audiovisueel heeft PES 2016 haar zaakjes goed voor elkaar, zo bevatten spelers verbeterde animaties en het publiek ziet er grafisch ook beter uit dan voorheen. Tel daar ook nog eens het verbeterde commentaar en de gerenoveerde Master League bij op. Fans mogen zich flink in de handen wrijven, want zij krijgen één van de beste PES games tot nu toe voorgeschoteld.

Disclaimer: Op het moment van schrijven waren de servers nog niet online. De score is louter gebaseerd op de ervaring met de gameplay en alle niet-online segmenten. De online onderdelen zullen we in een later artikel nader gaan bespreken.

Pluspunten:

  • PES 2016 speelt heerlijk soepel
  • Spelers bevatten betere animaties
  • De verbeterde AI van de spelers
  • Keepers reageren meer alert
  • Het commentaar is verbeterd
  • De scheidsrechter drukt minder zijn stempel op het spel
  • De verbeterde opzet van de Master League
  • Vooruitgang op audiovisueel vlak

Minpunten

  • Commentaar komt soms nog te laat
  • Beslissingen door de scheidsrechter voelen soms niet consequent aan
  • Keepers stompen de bal nog wel erg vaak

Sony en Konami brengen in juni een UEFA Euro 2016 PS4 bundel uit
Gepubliceerd op 7 Mei, 2016 om 16:59
Euro 2016 palmt vanaf nu volledig gratis PES 2016 in
Gepubliceerd op 25 Mrt, 2016 om 09:39
PES Euro 2016 (EK) downloadbare content aangekondigd en voorzien van details
Gepubliceerd op 22 Feb, 2016 om 12:19
Dit zijn de 10 beste PES covers ooit!
XGN.nl - Gepubliceerd op 28 Aug, 2015 om 11:31
  1.    1738 XP
    Wesley_PS's avatar

    Pfffff nu laat je me nog meer twijfelen Tarek. Fifa haal ik sowieso al maar de demo van PES is echt geweldig en ook de cijfers…

  2. Anoniem -   
    77.248.50.xxx's avatar

    The King is back

  3.    2145 XP
    jimke1's avatar

    dit had ik niet verwacht zo een score en dat nog zonder de online funky mooi

  4.    309 XP
    Denders's avatar

    Ik ben zeer benieuwd hoe er de lag online is. Dit is namelijk altijd al een probleem geweest met pes

  5. Anoniem -   
    62.140.132..xxx's avatar

    Ik ben het niet eens met 1 pluspunt, de scheidsrechters. Ik vind ’n voordeelregel prima, maar in de demo is het vaak zo dat er sprake is van obstructie en er niet gefloten wordt. Ik vind dat eigenlijk t grootste minpunt.

    De scheidsrechter moet strenger zijn als je dat wilt.

  6. Anoniem -   
    62.140.132..xxx's avatar

    @Wesley_PS: waarom haal je FIFA dan? Vanwege vrienden? Die moet je maar opvoeden 😉

  7.    1738 XP
    Wesley_PS's avatar

    @62.140.132..xxx: Haha, haal fifa sowieso al elk jaar vanaf 2003, vind het gewoon lekker spelen. Heb ook zeker tussendoor een aantal keer PES gehaald. De demo van 16 heeft mij echt overtuigd

  8. Anoniem -   
    217.103.26.xxx's avatar

    Een goed review, haal ik het spel woensdag op met een mooie mediamarkt aanbieding uit de folder van deze week.

  9. Anoniem -   
    82.74.151..xxx's avatar

    Ik ga geen footie meer halen dit jaar, maar hopelijk kan pes een gevoelige tik uitdelen aan pes.

  10. Anoniem -   
    92.69.228..xxx's avatar

    2vs2 online ranking al iets bekend ???

  11.    700 XP
    J-NL-B's avatar

    Een score van 9 voor deze game is wel lachwekkend, dit zou betekenen dat de game evengoed scoort als The Witcher III, beter als Battlefield en maar 0,5 punt minder als GTA V. Een score geven is leuk maar als je het gaat vergelijken met andere games kun je dit gewoon niet serieus nemen.

    Daarnaast vind ik het vreemd dat je de snelheid van de game realistisch vindt, ik neem aan dat je ook voetbal op TV of in het echt kijkt.. dan kun je mij niet wijsmaken dat de snelheid realistisch is. PES gaat minstens 3x zo snel als een echte voetbalgame.

  12. Anoniem -   
    84.241.198.xxx's avatar

    @217.103.26.xxx: je bedoelt donderdag neem ik aan? En ik zag die aanbieding idd ook, in de folder staat dat het de anniversary editie voor 44,- is maar op de website staat de gewone versie voor 44,-………

  13. Anoniem -   
    82.74.151..xxx's avatar

    @J-NL-B: heb je gelijk in, vorig jaar gaf de media masaal 8 en aan fifa 15, terwijl de game nog geen 5 verdient.

  14. Anoniem -   
    188.207.77.xxx's avatar

    @J-NL-B: Je kunt het niet vergelijken met een ander spel, want het is een totaal ander spel! De spellen die jij genoemd hebt zijn de cijfers die zij gekregen hebben het voor een ander misschien ook niet waard… En naar ‘mijn’ mening pes wel weer…. Maw spellen zijn niet te vergelijken.

  15. Anoniem -   
    77.248.50.xxx's avatar

    @J-NL-B:

    Hoe kan je een footie game vergelijken met The Witcher 3 ?

  16. crew Redacteur -    705 XP
    taart0001's avatar

    @J-NL-B: Begrijp mij niet verkeerd, want je mag het natuurlijk aboluut niet eens zijn met het cijfer van deze review. Maar waarom PES 2016 vergelijken met een game als The Witcher III: Wild Hunt? Ik hoop toch niet dat je het echt meent dat deze game geen 9 als cijfer kan hebben, alleen vanwege de beoordeling die The Witcher III heeft gehad? Dan wordt het wel heel lastig om een game te recenseren als we daarbij rekening moeten houden cijfers van andere games die ook niet eens uit hetzelfde genre komen. Heb je PES 2016 (dus niet de demo, maar de game zelf) trouwens ook al zelf gespeeld?

  17. Anoniem -   
    143.176.22.xxx's avatar

    Een hoger speltempo is simpelweg niet realistisch. Bij FIFA is het tempo omlaag gegaan en dat is veel realistischer. Kijk naar echte wedstrijden. Het duurt soms heel lang voordat je eindelijk een kans creëert. Dat is niet altijd even leuk, maar wel realistisch. De bal gaat in het echt niet met 80km/h over het veld en stuitert niet van de ene naar de andere speler. Ik vond de PES demo wel aardig spelen, maar het zelfs op de moeilijkste niveaus vrij makkelijk om de bal met een steekbal naar een spits te passen. En die licenties zijn echt een drama. PES is redelijk, maar voelt als een halve game door de gebrekkige licenties. Een 9 is wat mij betreft veel te hoog. Ik ga lekker voor FIFA, net als altijd.

  18. Anoniem -   
    94.208.136..xxx's avatar

    @143.176.22.xxx: Ik begrijp wel waarom de meeste mensen voor fifa gaan. Als eerste begint het met de marketing en presentatie die bij fifa op en top is. Daarnaast beschikken ze vrijwel over alle licenties en stadions behalve de CL en EUL. Ook beschikt fifa over veel betere modes dan pes en is de presentatie van de menus zeer gelikt. Het commentaar, sfeer in de stadions en geluidseffecten van de bal zijn beter in fifa. De gameplay van fifa16 is ook gewoon realistisch dit jaar en beschikt nog steeds over meer animaties, dus al met al is fifa in totaalplaatje de betere game. Pes wint het dit jaar op het gebied van gameplay en de spelersgezichten, maar daar blijft het bij.

  19. Anoniem -   
    62.140.132..xxx's avatar

    @J-NL-B: je kunt games nu eenmaal niet met elkaar vergelijken. Ander genre, andere weegschaal.

    V.w.B. de snelheid, ik heb ’t al eerder gezegd. Als je corinthians tegen palmeiras speelt in de demo is de snelheid prima. Alleen de topteams zijn iets sneller. Maar ook alleen als je continu de sprintknop ingedrukt houdt.

    Ik haal PES overigens pas als de scheidsrechters gepatched worden.

  20. Anoniem -   
    185.21.56..xxx's avatar

    @143.176.22.xxx: Realisme kan je niet altijd koppelen aan het tempo. Ja fifa is langzamer geworden, maar daardoor nog niet realistisch. Veldspel is om te janken, sla het middenveld maar over.

    Realisme ligt aan hoe het veldspel verloopt. Bijvoorbeeld de ruimtes de spelers, en hoe aanvallen ontstaan. In mijn ervaring is Fifa heel erg exploit gevoelig. Als je bijvoorbeeld filmpjes kijkt van youtubers is het enigste wat je ziet een gelobte steekbal. Een heel eentonig spelbeeld als gevolg.

  21.    464 XP
    Klart's avatar

    @143.176.22.xxx: Maar is realisme een goede waardemeter? Ik denk het niet: als voetbalgames even realistisch worden als echte, kan het behoorlijk saai worden. Je andere punten vind ik wel te overwegen.

  22. Anoniem -   
    62.140.132..xxx's avatar

    @143.176.22.xxx: Die licenties blijven een probleem zolang jij voor Fifa blijft gaan. Zij hebben exclusieve rechten voor veel competities. Gelukkig heb je op de PC en PS4 een option file. Weg argument.

    Over de snelheid, speel jij FIFA straks eens met Ajax of Willem II, zal niet vooruit te branden zijn. Vorig jaar riep ik dat de AI kut was en het veel te snel was en toen zeiden alle FIFA spelers dat dat juist realistisch was, want in de PL gaat ’t ook op en neer. Nu is de huidige pace weer realistisch. Wat is t nou? Overigens vind ik t totaal niet realistisch als de CPU een speler als Messi inhaalt met John Terry (scripted), maar dat terzijde.

    Toegegeven, presentatie is top, het heeft bijna alle licenties, maar wat heb je eraan als PSG hetzelfde speelt als Real Madrid of Manchester United? Bij PES merk je tenminste een verschil, zelfs met de spelers.

  23. Anoniem -   
    62.140.132..xxx's avatar

    @94.208.136..xxx: je zegt t zelf? Pes wint het op het gebied van gameplay. Waarom zou een in hemelsnaam een spel kopen dat minder goede gameplay heeft? Vanwege een paar shirtjes, vanwege de gamemodes? Vanwege de presentatie dat je na 10x skipt, omdat je het nu wel weet?

    Je gaat toch ook geen auto kopen die enorm kut rijdt, maar toevallig wel alle denkbare opties heeft?

  24. Anoniem -   
    62.140.132..xxx's avatar

    Bekijk dit filmpje eens en ga eens naar 6:15. Kijk eens wat er gebeurt bij 6:25. Heb je zoiets ooit gezien bij FIFA? Nope! FIFA is veel te klinisch.

    https://youtu.be/csl-edYRU3I

  25. Anoniem -   
    145.58.190.xxx's avatar

    @143.176.22.xxx: Fanboy, niks anders dan klagen 🙂

  26. Anoniem -   
    94.208.136..xxx's avatar

    @62.140.132..xxx: PES heeft de betere gameplay, maar bij fifa is de gameplay dit jaar ook best goed en realistisch. Zo slecht is die gameplay niet, hij is gewoon oke. Daarnaast kan je gewoon lekker met barca in camp nou spelen , met ajax in de arena enz.

  27. Anoniem -   
    62.140.132..xxx's avatar

    @94.208.136..xxx: tja, dat zie je in het intro en in replays. Verder zie je het bijna niet. Ook hier geldt weer, licentie voor EA.

    Toegegeven, had leuk geweest als PES het had gehad, maar dat gaat tot 2018 niet gebeuren. Geef mij maar gameplay. Dat is en blijft het belangrijkste. Ik zie FIFA als een lekker, maar saai wijf. Prima om een paar leuke avondjes mee te hebben, maar dan houdt t ook wel op. Dan maar een iets minder lekker wijd waar je elke avond de grootste lol mee hebt. Ik kan wel leven met die imperfecties.

  28. Anoniem -   
    217.103.26.xxx's avatar

    Tsja, Ik vind dat KONAMI Pes het goed doet met minder budget dan EA fifa.

  29.    700 XP
    J-NL-B's avatar

    @taart0001: Eens, de games zijn niet met elkaar te vergelijken maar ik neem aan dat je de totale game beoordeeld en niet alleen de vernieuwingen ten opzichte van zijn voorganger of concurrent? Anders zou je wellicht een nuance kunnen aanbrengen zodat je per genre een score geeft. Want ik denk dat er weinig gamers zijn dit PES 2016 even vernieuwend/mooi/goed vinden als The Witcher III, kijkende naar de totale game(ervaring) (fanboys daar gelaten natuurlijk).

  30. Anoniem -   
    94.208.136..xxx's avatar

    Tot 2013 had PES ook de meeste stadions tot zijn beschikking. Daarna heeft EA de portemonnee opengetrokken en al die licenties opgekocht zodat het uit handen blijft van PES. Ik vrees dat dit zo zal blijven. Konami heeft niet zo’n begroting als EA.

  31.    3241 XP
    tyger1's avatar

    Ik keek vanmorgen naar de review en daar kreeg PES 16 een 8,5 .(XGN.NL)
    Iedereen vergeet te vermelden dat PES 16 ook het EK 16 licentie heeft .
    Ik heb PES 16 op psn besteld en FiFa 16 preorder actie GM en mijn FiFa 15 in gegeven .
    Waarom zou je geen voetbalgames mogen kopen ? Je koop toch ook twee shooters of racegames enz .

  32.    23 XP
    hoiikbenjoram's avatar

    Je kunt een voetbalspel gewoon niet helemaal realistisch maken, het is namelijk zo dat de twee teams in het echt 90 minuten hebben om te scoren, terwijl dat in een potje FIFA/PES in een kwartiertje moet gebeuren.

  33. Anoniem -   
    94.208.136..xxx's avatar

    @tyger1: Ik koop ze ook beide. PES puur voor de gameplay en fifa voor het fangevoel.

  34.    3241 XP
    tyger1's avatar

    @J-NL-B: Hier loop je tegen een muur met je reactie punten en genre begrijp je ?
    Gerne is , Sportgames , Fps , Rpg enz en per gerne geven ze punten dus Sport is een ander gerne dan rpg zoals jij plaatst the witcher dus kunnen de 2 games perfect 9,5 halen .

  35.    3241 XP
    tyger1's avatar

    @94.208.136..xxx: klopt Fifa 16 eyecandy en meer animatie , PES 16 zijn mooie gezichten en betere gameplay , so what ?
    lullen is zo ouderwets citaat van Herman Brood die vond gewoon doodgaan ook ouderwets . Basta , punt , einde .

  36.    901 XP
    BosnianBoss's avatar

    Ik haal eerst fifa16,die me toch verast heeft.En ben toch na 2 maanden klaar met fifa,daarna komt pes 2016.Fifa16 was een koopje voor mij bij wehkamp gisteren.

  37. Anoniem -   
    62.238.22..xxx's avatar

    @62.140.132..xxx: Dit komt wel goed met een patch joh. Dan zou de cijfer geen 9 maar een 10 moeten krijgen eigenlijk!

  38. crew Redacteur -    705 XP
    taart0001's avatar

    @J-NL-B: @tyger1: Precies. -:) J-NL-B, ik sluit mij bij Tyger1 zijn goed bedoelde reactie richting jou aan. -:)

  39. Anoniem -   
    143.176.22.xxx's avatar

    @185.21.56..xxx:
    Juist al die punten die jij noemt zijn zwaar verbeterd in FIFA 16. Het komt maar weinig voor dat ik met een steekbal of of hoge lobpass een spits alleen voor de keeper zet in de demo. Bij PES keer op keer.

  40. Anoniem -   
    143.176.22.xxx's avatar

    @Klart:

    Hoe realistischer hoe beter als je het mij vraagt. Voor mij is dat een belangrijke waardemeter, hoeft voor anderen niet zo te zijn uiteraard.

  41. Anoniem -   
    62.238.22..xxx's avatar

    @J-NL-B: snelheid kan je aanpassen. niks lachwekkend aan. het gaat hier om een voetbalgame lullo, dus ga dit niet vergelijken met een rpg of free roaming game! dit is gewoon de beste footie die er is. het benaderd het gevoel van voetbal echt het best!

  42.    3241 XP
    tyger1's avatar

    @taart0001: bedankt voor compliment .
    Dit is zijn gewoon de steunpilaren van gamen of het ABC van gamen die ik uitleg .
    Als je dit niet weet waarom dan een game in je reactie plaatsen die niets te maken heeft met het gerne ?
    Het is toch zo simpel gerne en score .

  43. Anoniem -   
    143.176.22.xxx's avatar

    @62.140.132..xxx: @62.140.132..xxx:
    O natuurlijk. Mijn schuld dat PES weinig licenties heeft haha. Option file is waardeloos natuurlijk. Licenties horen gewoon standaard in de game te zitten. Bovendien komen ze dan nog niet in de buurt van FIFA wat licenties betreft. Wat ik zeg, halve game op die manier.
    Wat de mening van andere FIFA-gamers is, is niet mijn verantwoordelijkheid. Een tragere gameplay vind ik realistischer. Als je kijkt naar het echte voetbal. Terry zal Messi in FIFA 16 btw nooit inhalen. Waar je die onzin vandaan haalt… Ik merk bij PES dat het te makkelijk aanvoelt, ook op hoge moeilijkheidsgraad. De aanvalsopbouw is nagenoeg altijd hetzelfde. Weinig variatie. Bij FIFA scoor ik steeds weer goals op een andere manier. Dat is toch veel beter.

  44. Anoniem -   
    143.176.22.xxx's avatar

    @145.58.190.xxx:
    Als ik dat zou zijn, zou ik de demo van PES nooit zo uitvoerig gespeeld hebben als dit jaar. Mijn mening komt voort uit het spelen van beide demo’s en de beschikbare informatie over de beide games.

  45. Anoniem -   
    84.106.17.xxx's avatar

    @143.176.22.xxx: tja, kun je zeggen, maar het is niet dat Konami ze niet heeft vanwege luiheid. EA heeft ze gewoon exclusief tot 2018. Verandert weinig aan de komende jaren. Om dat telkens als minpunt op te geven is triest. Zonder licenties zou FIFA helemaal niets zijn en dat zegt iets over de kwaliteit van de game. Ik vind FIFA 16 veel beter dan 15, maar het is mij te klinisch.

    Maargoed, iedereen moet lekker spelen waar hij zin in heeft.

    Voor iedereen die twijfelt, men is al bezig met een Option File. Hier alvast een voorproefje: https://www.youtube.com/watch?v=sWc-0drkMtI (Arsenal – Liverpool). Zoals je ziet valt de snelheid reuze mee en is het niet zo snel als sommigen claimen.

  46.    700 XP
    J-NL-B's avatar

    @tyger1: @taart0001: waar lezen jullie genre Sport games dan, misschien zie ik iets over het hoofd? Het lijkt me inderdaad ook logischer als games per genre ingedeeld worden, staat ook in mijn eerdere reactie.. kwam wellicht niet helemaal goed over 😉

  47. crew Redacteur -    705 XP
    taart0001's avatar

    @143.176.22.xxx: Dat mag hoor, je keuze voor FIFA respecteer absoluut. Realisme zit hem bij deze PES wat mij betreft echter niet puur alleen in het tempo, maar ook in de verschillende gameplay elementen die toegevoegd zijn. Dat maakt oa dat PES 2016 nog steeds ‘snel’ en in zekere zin ook ergens een tikkeltje realistischer aanvoelt. Tevens vind ik het een beetje flauw om PES telkens af te rekenen op de ontbrekende licenties. Dit heeft ook te maken met bepaalde deals tussen bijvoorbeeld EA en de Engelse bond. Overigens speel graag beide footies en ik ben geen pure fan van of PES of van FIFA. -:) Heb je trouwens weleens een Engelse wedstrijd gezien? Daar gaat het tempo best snel op en neer!

  48. crew Redacteur -    705 XP
    taart0001's avatar

    @J-NL-B: Nou, dan zitten we toch nog op 1 lijn! Ik heb PES 2016 als een op zichzelf staande game binnen de serie beoordeeld en daarnaast ook gekeken welke gameplay elmenten en modi nu goed uit de verf komen. Deels door ook te kijken wat er in PES 2015 minder goed was en nu verbeterd is. Naar mijn mening is het ook totaal onzinnig om deze game te willen vergelijken met een game als The Witcher 3. Totaal andere game binnen een totaal ander genre. Kan dus best dat die game een 8,5 krijgt en PES 2016 een 9. Zodoende lijkt mij het cijfer 9 ook niet lachwekkend (zoals je stelde) toch? Ik ben overigens wel benieuwd wat je verder inhoudelijk van deze review vindt!?

  49. crew Redacteur -    705 XP
    taart0001's avatar

    @143.176.22.xxx: Dat zal je in deze PES tegen gaan vallen. Zeker wanbeer je het niveau van de CPU omhoog krikt of wanneer je tegen iemand anders gaat spelen. Vind ik tenminste.

  50. crew Redacteur -    705 XP
    taart0001's avatar

    @Wesley_PS: Jaaaa!! Deze PES is echt een fantastische voetbalgame geworden! Het speelt wel anders dan FIFA, maar de game speelt wel heerlijk weg!!

  51.    3241 XP
    tyger1's avatar

    @J-NL-B: gewoon nadenken gerne vs punten . 😉
    Staat voor de reveuw een voetballer op lol 😉 .
    Trouwens goed geprobeerd 😉

  52.    3241 XP
    tyger1's avatar

    @taart0001: OK je heb het ook door lol @J-NL-B: Je wil je niet laten afgaan maar dit doe je juist wel door je laastste reactie . 😉 Kan gebeuren dit heb ik ook al voor had 🙂 !

  53.    879 XP
    WoofeR's avatar

    Sorry maar kan me totaal niet inleven met een 9 voor deze game, ik denk dat je de lat best laag voor jezelf hebt gelegd bij het reviewen van deze game en dat je daardoor enorm positief bent hierover… Maja dat is mijn mening (en heb zat reviews gedaan)

    Daarbij heeft deze game mij gewoon weer niet kunnen overtuigen zoals de oude PES-games van weleer mij de keuze maakte destijds over te stappen van FIFA naar PES!

  54.    700 XP
    J-NL-B's avatar

    @tyger1: Volgens mij ga je nu zelf af, of begrijp je me verkeerd. Waar het om gaat is dat deze nuance nu niet wordt aangebracht, dus een score 9 gelijk is aan een score 9 voor The Witcher. Zodra @taart0001: dan ook aangeeft dat deze score valt binnen het genre Sport games, dan kan ik er mee leven 😛 Er staat nu namelijk nergens aangegeven dat dit binnen een bepaald genre valt.

    Inhoudelijk verder een prima review hoor, wat vond je overigens van de menu`s (vond ik behoorlijk ouderwets i.d demo)?

  55. Anoniem -   
    80.113.33..xxx's avatar

    Iedereen die overigens zeurt over de zogenaamde onrealistische pace in de demo, de snelheid is echt een stuk lager in de retail. https://www.youtube.com/watch?v=nNh3k-2cp6k

  56.    89 XP
    Lastpost's avatar

    Ik vind dat PES 2016 een 8 verdient. Niet omdat de game me niet bevalt overigens want die staat al vanaf de eerste dag dat ik de demo speelde in de pre-order.
    Qua gameplay, veldspel en mogelijkheden op het veld geef ik het spel inderdaad ook een 9 want het benaderd de perfectie.

    Echter, PES blijft ook gewoon een aantal mindere kanten hebben waar ze zeker aan moeten werken om ook het grote publiek zover te krijgen dat ze overstappen. De hele beleving op en rond het veld, de interactie tussen spelers, de animaties (zijn al beter) van spelers en bewegingen kunnen gewoon beter, de menu’s zijn nog steeds van het tijdperk SNES, het gebrek aan de licenties (Ik weet hoe het komt en hoe je het simpel kunt oplossen), de lachwekkende banners en vlaggen in het stadion en het matige commentaar zorgen er mijn inziens gewoon voor dat er nog teveel kritiekpunten zijn om richting een 9 te gaan.

    FIFA is gewoon gepolijster, voelt als een afgewerkt product en ziet er ook zo uit vanaf het eerste beeld dat je te zien krijgt. PES is oppermachtig in de gameplay, maakt reuzenstappen op verschillende gebieden en gaat hier zorgen voor vele voetbaluurtjes achter de PS4 maar heeft tegelijkertijd nog een hoop verbeterpunten. Het zijn geen dealbreakers, maar wel zaken die je mee dient te nemen in een eindoordeel vind ik. Een 9 is de perfectie nabij op ieder front en zover zijn ze nog lang niet.

    Mijn oordeel? Gameplay een 9, graphics een 7, geluid een 6 en replay een 10. Eindoordeel een 8.

  57. Anoniem -   
    80.113.33..xxx's avatar

    @Lastpost: Ik ben het helemaal met je eens. Echter het feit dat FIFA gepolijster lijkt, wil niet zeggen dat het dat ook is. Menu’s, over het algemeen zijn die bij FIFA veel beter en gelikter. Daarentegen is het vreselijk irritant dat ik elke keer als ik FIFA opstart een taal moet kiezen. Waarom wordt dat niet onthouden?

    Ik vind die vlaggen en doeken in het stadion overigens altijd wel vet 😉 Nostalgie!

  58.    6600 XP
    Flaming_Kaiser's avatar

    @J-NL-B: Je gaat verder met een discussie die je niet kan winnen. Hoe simpel wil je het iedereen weet dat je The Witcher niet vergelijkt met PES je kan zelf wel bedenken dat de game in het sportgenre een 9 krijgt. En The Witcher krijgt deze voor het andere genre.

  59.    3241 XP
    tyger1's avatar

    @Flaming_Kaiser: volledig akkoord met je , maar ik ben mis of begrijp hem niet .
    Epic Fail ja @J-NL-B: .

  60. Anoniem -   
    195.189.119..xxx's avatar

    @J-NL-B:

    Neem je jezelf wel serieus? Hoe kan je deze cijfer nou vergelijken met andere games? Dit is een footy, geen shooter. Er wordt naar hele andere soort elementen gekeken.

  61. Anoniem -   
    217.103.26.xxx's avatar

    Geloof me de pes 2016 speelt heerlijk weg. Prima footy.

  62.    9 XP
    lizabandit's avatar

    als bij de 360 versie maar een editor zit, dan heb ik geen option file nodig. FIFA heeft veel weggelaten voor de 360 en ps3 om ons te dwingen een ps4 of one te kopen.

    dag fifa

  63. Anoniem -   
    80.113.33..xxx's avatar

    @lizabandit: Zit volgens mij wel een editor bij (namen enzo kun je wijzigen). Daymos heeft voor de One een patch klaar. Afbeeldingen en team emblemen kunnen niet geimporteerd worden, maar de shirts e.d. lijken allemaal qua kleuren. Ook de namen van de teams kloppen. Voor de 360 geldt volgens mij hetzelfde. Hoe je eraan komt weet ik niet, meestal kun je ze vanzelf ergens downloaden. Voor de PS4 moeten we de afbeeldingen zelf even importeren.

  64. Anoniem -   
    62.238.22..xxx's avatar

    @Lastpost: pes heeft mooiere graphics man. In fifa echt ruk hoe een speler met zijn hoofd door het reclamebord gaat bij het juichen. Fail

  65. Anoniem -   
    143.179.92.xxx's avatar

    Weet iemand hoe je die gp balk die af en toe rechtsboven in je scherm komt uit kan zetten?
    Verder is het een btw een vette game, beste footie die ik sinds tijden heb gespeeld. Ps: online werkt het ook allemaal prima, geen lag etc…