http://playsense.nl/images/file/img_5602918018142.jpg

De verkopen van de huidige generatie consoles zien er heel anders uit dan de vorige. Nintendo is met de Wii U aanzienlijk minder populair dan met de Wii destijds en Microsoft’s Xbox One doet het redelijk, maar niet zo goed als Sony’s PS4. Dit was bij de vorige generatie rond deze periode wel anders. Doordat de Xbox 360 toen stukken eerder uitkwam had de console een enorme voorsprong op de PS3. De beginjaren van de PS3 waren toen verder ook niet heel bijzonder en met weinig goede games had de console dan ook een ietwat trage start.

De PS4 daarentegen knalt als een malle en alhoewel hierop de echt dikke titels nog uit moeten komen, zoals een The Last Guardian, Uncharted 4: A Thief’s End en Horizon: Zero Dawn, is er toch al een aardig leuke bibliotheek van games beschikbaar. Met name de third-party support is ongelooflijk goed, met zoveel toppers die momenteel uitgekomen zijn en nog moeten komen.

VGChartz is zo vriendelijk geweest om de lifetime sales in Europa, dus alle verkopen sinds release van een console tot 1 september 2015, van de huidige generatie consoles op een rijtje te zetten. Als we naar deze cijfers kijken zien we hier in Europa een trend, namelijk dat de PS4 erg ver voor ligt op de Xbox One.

De PS4 heeft in Europa momenteel 9.93 miljoen consoles verkocht, deze cijfers zijn nu ongeveer bijna een maand oud, dus de 10 miljoen grens heeft men in Europa ongetwijfeld benaderd inmiddels. De Xbox One komt op de tweede plek, maar wel veel lager dan de PS4, met 3.63 miljoen verkochte consoles in Europa. Het goede nieuws voor Microsoft is dat dit wel meer is dan de Wii U, deze console is momenteel 2.4 miljoen keer verkocht in Europa.

Dit zijn cijfers waar Sony dus trots op mag zijn, voor Microsoft daarentegen betekent het dat ze toch iets harder aan de bak moeten om de console ook in Europa populair te krijgen. Iets wat dit najaar goed lijkt te zitten, want er komen nogal veel exclusieve games op de Xbox One uit. Hieronder vallen zoal Forza 6, Gears of War, Halo en Rise of the Tomb Raider, daar waar Sony een wat karige line-up van exclusives heeft.

Maar Sony heeft als Japans bedrijf daarentegen weer een veel betere positie als je dit internationaal gaat bekijken, de enige markt waar Sony het nog weleens moeilijk heeft gehad met de PS3 is Amerika. Met de PS4 gaat dit in ieder geval een stuk beter en is Sony steeds meer territorium aan het winnen.

The PS4 has sold 9.93 million units lifetime, the Xbox One 3.63 million units, and the Wii U 2.40 million units.

PlayStation 4 Total Sales: 9,928,825
Xbox One Total Sales: 3,633,954
Wii U Total Sales: 2,404,681