Special: De honden van Fallout – Met nog een paar weken te gaan totdat Fallout 4 verschijnt gaan we nu elke vrijdag kijken naar bepaalde zaken die van toepassing zijn op de gehele franchise of specifiek Fallout 4. Vandaag beginnen we met een leuke feature over de honden van Fallout. In de verschillende delen binnen de franchise hebben we diverse honden voorbij zien komen, de één vriendelijk, de ander vijandelijk. Laten we beginnen met Dogmeat uit Fallout 3.

Dogmeat (Fallout 3)


Als je Fallout 3 hebt gespeeld is de kans groot dat je eerste companion een lieve, trouwe hond genaamd Dogmeat was. Je vindt hem op de Scrapyard dichtbij Megaton, de eerste grote stad en je potentiële thuisbasis nadat je de Vault bent ontvlucht. Daar loopt hij verdwaasd rond, terwijl hij tevergeefs naar zijn vorige baasje zoekt. De raiders hebben hem namelijk vermoord en Dogmeat heeft deze opgespoord; loyaal tot het einde.

In de eerste Fallout game verscheen ook een hond genaamd Dogmeat en volgens de ontwikkelaars is Dogmeat uit Fallout 3 een directe nakomeling van Dogmeat uit het origineel.

Vicious Dog (Fallout 3, Fallout: New Vegas)

Dit zijn de meest voorkomende honden en ook de meest vervelende. Je komt ze meestal nooit alleen tegen en kunnen de speler omver duwen als hij verrast wordt. Ze hebben veel te lijden gehad onder de zware radiatie, maar hebben wonder boven wonder weten te overleven. Je kunt ze wel in je voordeel gebruiken, namelijk als je in Fallout 3 (INT), New Vegas (INT) en zelfs Fallout 4 (CHR), de “Animal Friend” perk neemt. Deze zorgt ervoor dat de dieren je niet aanvallen (tenzij je hen eerst aanvalt) en schieten je zelfs te hulp tegen alle vijanden – behalve andere dieren.

Legion Mongrel (Fallout: New Vegas)

In New Vegas had je enkele (grote) facties waar je je bij kon aansluiten, bijvoorbeeld Mr. House, de NCR of toch Caesar’s Legion? Je kon je enkel bij die laatste voegen als je slechte karma had vergaard door de game heen en waarom dat is kun je ook terugzien aan het volk wat hierbij hoort. Zij hebben ook waakhonden bij zich die onder de noemer ‘Legion Mongrel’ de kampen van Caesar bewaken. Bloeddorstig als deze zijn, zul je er geen makkelijke klus aan hebben als je ze op het verkeerde moment tegenkomt. Deze honden hebben ook meer weg van een coyote dan een normale huishond. De ‘moeder’ van alle Mongrels in Caesar’s fort is Lupa en zij is van groot belang voor de volgende hond op onze lijst; Rex.

Rex (Fallout: New Vegas)

Zoals je waarschijnlijk wel gezien hebt, is Rex niet een normale hond zoals zovelen. Nee, Rex is de enige hond in New Vegas en omstreken die voorzien is van een cyber kit. Officieel is Rex dan ook een “cyberhound Mk III law enforcement officer support model”, welke als politiehond in Denver werkzaam was alvorens de bommen vielen. Hij heeft dit op onbekende wijze overleefd, waarna hij tijdelijk zelfs deel uitmaakte van Caesar’s Legion, maar naderhand kwam hij onder de zorg van The King in Freeside terecht.

King gaf aan dat Rex niet houdt van ‘rats’ en ‘hats’, die tweede waarschijnlijk omdat dat rijmt op ‘rats’. Helaas wordt al wel snel duidelijk dat er iets mis is met Rex en hij moet een nieuw brein hebben om te overleven. Eén van de mogelijke breinen is die van moeder Mongrel Lupa, welke we hiervoor al benoemd hebben. In de DLC “Old World Blues” zul je ook een hond vinden die veel weg heeft van Rex, Gabe is zijn naam. Het enige verschil is dat Gabe een letterlijke drugshond is – een stuk sterker door de overvloedige toediening van Psycho en Buffout.

Dogmeat (Fallout 4)


Ook dit keer is Dogmeat weer van de partij, maar ditmaal anders dan voorheen. Dogmeat uit Fallout 4 is gebaseerd op de hond van één van de medewerkers van Bethesda, genaamd River. Wederom is Dogmeat een companion in de game, die ditmaal veel meer kan dan enkel aanvallen en zorgen voor extra opslag. In Fallout 4 zul je ook dingen kunnen bouwen of modden, waaronder wapens. Je kunt Dogmeat bijvoorbeeld de opdracht geven om hiervoor onderdelen te zoeken. Veel is er over het achtergrond verhaal van Dogmeat nog niet bekend, alleen dat een ‘bepaalde’ individu je zijn echte naam zal vertellen, wanneer je al iets verder in de game zit. Daarvoor heet Dogmeat gewoon ‘Dog’.