Het is weer zondag en dat betekent dat we zoals gewoonlijk een Jouw mening op jullie afvuren. Halloween doemt inmiddels als een langzaam opkomende volle maan op aan de horizon en samen met de recente release van SOMA – verwacht onze review ergens in de loop van volgende week – is dat voor ons het perfecte excuus om het onderwerp van deze artikelenreeks in emmers bloed en kippenvel onder te dompelen. De stelling van vandaag: horrorgames zijn niet langer eng.

Er was een tijd waarin het uitspreken van de naam van bepaalde horrorfranchises reeds voldoende was om voor angstzweet op het voorhoofd van menig gamer te zorgen. Ondertussen lijkt het erop dat de regels van het genre veranderd zijn. Elk nieuw deel in de Resident Evil franchise bevat meer explosies dan het vorige, Dead Space probeerde naar het derde deel toe het recordaantal schrikmomenten per minuut op zijn naam te schrijven en Silent Hill is nu verdorie al omgevormd tot een pachinkomachine. Zie je de rode draad? Echt eng zijn deze titels al lang niet meer.

Het is altijd gemakkelijk om te zeggen dat het vroeger beter was, maar in dit geval lijkt het alleszins een accurate vaststelling. Waar is de tijd dat Silent Hill ons de stuipen op het lijf joeg met niets meer dan beangstigende geluiden en een dichte mist? Hoelang is het geleden dat een zorgvuldig opgebouwd schrikmoment nog eens onder onze huid kroop, zoals toen die verdomde hond door het raam sprong in de eerste Resident Evil? En waar zijn games als Forbidden Siren en Fatal Frame gebleven? Er is een reden dat titels als Outlast en Slender de uitdrukking ‘Less is more’ in het achterhoofd houden.

Vind jij ook dat horrorgames de laatste tijd gewoon niet langer eng zijn? Erger jij je er ook aan wanneer zogenaamd enge games vooral voor springreflexen en frustratie zorgen, terwijl ze amper nog tijd besteden aan een zorgvuldige opbouw? Of vind jij net dat schrikmomenten wel degelijk iets toevoegen aan de formule? Verkies jij het achter-de-schouder standpunt uit meer actiegerichte horrortitels als Resident Evil 4 en The Evil Within boven de eerder klungelige controls uit de hoogtijdagen van het survival horror genre? Misschien is het wel helemaal niet zolang geleden dat je ’s nachts naar het plafond zat te staren in een poging om die ene virtuele griezelervaring uit je geheugen te bannen.

Wij willen zoals altijd maar al te graag jullie mening horen. In dit geval is het misschien ook leuk om even te vermelden welke titels jou wél een ongemakkelijk gevoel bezorgden en welke titels net helemaal niet. Wat je ook doet en welke mening je ook als de jouwe naar voren schuift, zorg ervoor dat je respect toont voor elkaar. Maak er zoals altijd weer een gezellige (en in dit geval ook prettig griezelige) discussie van!