Review White Knight Chronicles – Het heeft een ongelooflijke lange tijd geduurd, maar sinds enkele tijd kunnen we dan eindelijk aan de slag met de PS3-exclusive White Knight Chronicles. De fans van JRPG’s worden de laatste tijd getrakteerd op vele mooie titels waaronder Final Fantasy XIII. Kan het twee jaar oude White Knight Chronicles overtuigen tot aanschaf of kan je jou geld beter in een andere game steken? Je leest het in deze review!

Sorry, the princess is in another castle

Het verhaal in JRPG’s wordt vaak volgens het boekje uitgevoerd en White Knight Chronicles is hier geen uitzondering op. De game speelt zich af in het koninkrijk Balandor. Op de achttiende verjaardag van de prinses van Balandor stormt een kwaadaardige organisatie genaamd de ‘Magi’ het kasteel binnen en zijn uit op de prinses. Jij speelt als Leonard en probeert nog tevergeefs de prinses te redden. Uiteindelijk kom je in de kerkers terecht waar je de White Knight voor het eerst ziet, een groot harnas dat magische krachten bezit. Na een beetje hulp van de prinses kan Leonard in de White Knight veranderen, maar wordt de prinses ontvoerd. Tijd om haar als held te gaan redden.

Het verhaal in White Knight Chronicles is goed, maar mist een zekere diepgang. De gehele game ben je bezig met het redden van de prinses en elke keer als je haar denkt te hebben gered wordt ze toch weer meegenomen. Het is zeker geen slecht verhaal, maar meer diepgang was zeker welkom geweest.

Action chips en Combo’s

De gameplay in White Knight Chronicles is vrij simpel voor een RPG. Je hebt verschillende wapens waar je jezelf en je party members in kunt specialiseren. Deze variëren van zwaarden tot aan bijlen en van bogen tot aan vuurmagie. Als je omhoog gaat in level krijg je punten waarmee je nieuwe aanvallen kunt kopen. Deze aanvallen plaats je vervolgens in je action bar om te gebruiken in een gevecht.

Naarmate je speelt verdien je action chips. Met deze action chips kan je krachtigere, speciale aanvallen uitvoeren, maar nog veel belangrijker; combo’s uitvoeren. Alle aanvallen die je koopt kun je in een combo achter elkaar zetten en vervolgens de combo in je action bar plaatsen. Hoe sterker de aanvallen die je in de combo plaatst, hoe meer action chips hij kost om uit te voeren. Met goed getimede drukken op de knop voer je een combo succesvol uit en doe je serieuze schade aan je vijanden. Uiteindelijk zal je vijanden omhoog slaan, in de lucht aanvallen, naar beneden slaan en vervolgens nog een stoot nageven.

In het begin van de game komt alles in één keer op je af en lijkt het erg ingewikkeld, maar naarmate je verder vordert in de game krijg je het systeem onder controle en is er eigenlijk niet veel aan. De gevechten zijn vaak erg eentonig en het wachten tot dat je meter volloopt zodat je weer een aanval mag doen kan dan ook na een tijdje als saai ervaren worden. Je kan, indien je genoeg action chips hebt, bij elk gevecht veranderen in de White Knight. De gameplay blijft echter gewoon hetzelfde alleen dan op een uitvergrote schaal.

Customizing everything

Voordat je aan de singleplayer verhaallijn begint zal je eerst een eigen avatar moeten creëren met vrij uitgebreide opties voor je personage. Een erg leuke toevoeging aangezien je personage ook in de verhaallijn in elke cutscene aanwezig zal zijn. Wel jammer is dat hij/zij nooit wat zegt en bijna altijd als een zandzak vanaf de zijlijn toe kijkt hoe de hoofdpersonages een discussie voeren.

Naast je eigen avatar is het ook mogelijk om je wapens en uitrusting te verbeteren met speciale enchants. Dit doe je door de materialen te gebruiken die je krijgt van verslagen vijanden of vindt in kisten, bomen, struiken etc. Ook kun je wapens samen voegen om zo een krachtigere versie te krijgen of een heel nieuw wapen.

Online questen

De singleplayer ervaring in deze game is leuk en zal rond de dertig uur van je leven weg snoepen. Waar deze game echter echt verslavend werkt is bij het online component. Online speel je met je eigen avatar die je eerder hebt gemaakt en kan je met vreemdelingen of vrienden missies aannemen. Deze missies variëren niet heel veel van opzet en komen vaak neer op het “maak dit wezen dood” scenario. Ondanks dat er weinig variatie aanwezig is, is het wel erg verslavend en zullen de uren voorbij vliegen als je eenmaal aan het spelen bent. Vooral met vrienden en een headset moet je de klok goed in de gaten houden.

Naast questen kun je ook nog je eigen dorpje maken. Hier kun je winkels neerzetten en je vrienden ontvangen. Het is een leuke toevoeging, maar verwacht geen sims-achtige dorp maker. Level-5 heeft het simpel gehouden en dat is prima aangezien je meer tijd wilt stoppen in questen dan je dorp bouwen.

Van levendig naar leegte

Je kan er niet onder uit dat White Knight Chronicles al twee jaar uit is. De graphics van de game zijn zeker niet slecht, maar verbluffend is het nooit. De game kent zeker ze momenten, vooral op smalle bergpaadjes en op grote groene velden zijn de graphics op zijn best. Er zijn echter genoeg momenten waarbij de omgevingen leeg en kaal aanvoelen. Een perfect voorbeeld is het woestijn gebied waar bijna alleen maar zand is te bekennen. De steden en dorpjes die je zal bezoeken zijn dan wel weer erg levendig door de vele NPC’s die er rondlopen.

De muziek in White Knight Chronicles is aardig en past altijd goed bij de sfeer die het beeld probeert op te wekken. De voice acting is ook van een redelijk niveau. Het valt daarom extra op dat de lip synching nauwelijks tot nooit klopt. Vaak bewegen de lippen geen eens. Erg jammer aangezien de personages hierdoor erg veel geloofwaardigheid verliezen.

Conclusie

White Knight Chronicles heeft uiteindelijk niet mijn hoge verwachtingen waar kunnen maken. Het is echter wel een erg vermakelijke titel geworden en dan vooral het online gedeelte van de game. Uit de gameplay had meer gehaald kunnen worden en het verhaal mist een zekere diepgang. De omgevingen voelen af en toe leeg aan en de lip synching is vreselijk. Vergis je niet, White Knight Chronicles is zeker een vermakelijke titel, maar zal hierdoor meer een titel zijn voor de echte JRPG-fans dan voor de grote massa.

Pluspunten

  • Eigen avatar creëren
  • Verslavende online modus
  • Sfeervolle gebieden…

Minpunten

  • …Die soms erg leeg aanvoelen
  • Eentonige gevechten
  • Slechte lip synching
  • Verhaal mist diepgang