‘Die kun je vast niet met z’n tweeën spelen, maar het ziet er tof uit, man’. Mijn huisgenoot passeert de televisie terwijl op de achtergrond de lasers in het rond vliegen. Star Wars Battlefront is één van die zeer weinige games op de PlayStation 4 momenteel die je wel in split-screen kunt spelen. Het gros van de games die van de echte ‘grote’ ontwikkelaars af komen zijn allemaal voor één speler of geven de mogelijkheid om online te spelen. Dit gaf stof tot nadenken en ook gelijk een ietwat andere inslag voor een Jouw mening.

Lokale multiplayer is altijd een groot onderdeel geweest van een console; het apparaat was immers bedoeld als ‘sociaal platform’. Tot aan de PlayStation 2 was lokale multiplayer ook een speerpunt van veel games, online spelen was immers wel mogelijk maar dit vereiste voor oudere modellen een netwerkadapter. Daarnaast was snel internet lang niet overal beschikbaar. Mijn beste game herinneringen zijn dan ook multiplayerpotjes met vrienden. In TimeSplitters 2 als een gek vuren, vechten in Super Smash Bros Melee op de GameCube of dat ene buitenaardse doelpunt met Pro Evolution Soccer 6.

Met de komst van de PlayStation 3 kwam daar plotseling een grote verandering in. De console had namelijk een ingebouwde Wi-Fi optie en wereldwijd was iedereen inmiddels wel aangesloten op snel internet. Het tijdperk van online gamen op console was echt begonnen. Ontwikkelaars lieten lokale multiplayer even voor wat het was en ineens was samen met je vrienden op de bank gamen er eigenlijk nog maar weinig bij.

Met de komst van de PlayStation 4 gaat het eigenlijk nog meer om je online identiteit. Je kunt je profiel linken aan facebook, je gameplay sharen, enzovoort. Gelukkig is het tij wel aan het keren en zijn er veel indie games die teruggrijpen naar het aloude samen op de bank gamen. Het enige wat ik nog wel erg mis zijn de grote jongens, die nog bar weinig aanbieden op het gebied van lokale multiplayer. Het is online schreeuwen tegen vreemden.

Eén van mijn favoriete games is Rainbow Six: Vegas 2. Samen Terrorist Hunt spelen op de bank was destijds iets dat ik meerdere malen per week deed. Opvolger Rainbow Six: Siege heeft niet alleen geen singleplayer, ook de split-screen ontbreekt. Voor mij is dat een doorn in het oog; de serie hoort dit gewoon te hebben. Zo zijn er wel meer games die ik echt daardoor iets vind missen. Een Driveclub of Project CARS bieden ook geen enkele vorm van lokale multiplayer.

Gelukkig lijkt het erop dat dit aan het aantrekken is, Star Wars Battlefront biedt bijvoorbeeld split-screen multiplayer, maar mist bijvoorbeeld weer een hele singleplayer. Wat vind jij daar nou eigenlijk van? Mis je de lokale multiplayer en wat is voor jou de perfecte samenstelling van modi voor een game? Hieronder is zoals gewoonlijk ruimte voor discussie, laat vooral je voor- en tegenargumenten horen, maar hou het natuurlijk netjes.