Topper van 2016: Tom Clancy’s: The Division – Ubisoft’s third person shooter Tom Clancy’s: The Division is wellicht één van de meest besproken games van de laatste tijd. De game werd in 2013 aangekondigd, waarna er al twee keer sprake was van uitstel. Dit leidde al snel tot de nodige sceptische gedachten, maar toch kan eigenlijk niemand ontkennen dat The Division een ontzettend bijzonder project is dat barst van de potentie. Inmiddels lijkt het erop dat de release nu echt nadert en dan kunnen we eindelijk zien of de extra tijd die aan de game is besteed zijn vruchten af heeft geworpen.

Tom Clancy’s: The Division – Deze game speelt zich af in New York. Deze stad is echter niet zo bruisend en levendig als normaal gesproken het geval is. Er is namelijk een ernstig virus uitgebroken en de gevolgen hiervan zijn overal zichtbaar. De stad is verlaten en jij moet als speler de oorzaak van het virus zien te achterhalen om zo hopelijk nog de samenleving te kunnen redden. Gelukkig sta je er niet alleen voor, want je maakt met enkele andere agenten deel uit van de geheime eenheid The Division. Hoewel New York vrij verlaten lijkt, zijn de leden van The Division echter niet de enige aanwezigen. Je zult het dus tegen verschillende vijanden en groeperingen op moeten nemen om je missie tot een goed einde te brengen.

De gameplay van Tom Clancy’s: The Division lijkt op het eerste gezicht dezelfde als in een willekeurige third-person shooter. Zo draag je enkele wapens bij je, heb je de beschikking over explosieven en zijn er in de spelwereld tal van (vernietigbare) objecten te vinden waar je achter kan schuilen. Toch is er veel meer diepgang dan dat. De game laat je namelijk je personage aanpassen tot in de details. Niet alleen het uiterlijk van je personage en de wapens zijn te veranderen. Je kunt namelijk ook met de ervaringspunten die je verdient nog bepaalde skills aanschaffen. Deze skills zijn behoorlijk uitgebreid en geven de game een flink RPG-tintje.

Hoewel het virus dat rondgaat in The Division een enorme impact heeft gehad op de wereld, is er nog wel van alles te doen en te ontdekken voor de speler. De game heeft een open wereld, dus je kunt gaan en staan waar je maar wilt. De tijd en het weer zijn dynamisch en dit kan je in je voordeel gebruiken. Ook zijn er de zogeheten Dark Zones, waarin zeer sterke wapens te vinden zijn. Deze heb je echter pas permanent tot je beschikking wanneer je deze buiten de zone kan zien te leiden, iets dat best lastig is wanneer er meerdere groepen zijn die wel interesse hebben in deze schietijzers.

Waarom gaat dit een topper worden? Zoals gezegd heerst er wat angst rondom Tom Clancy’s: The Division. Dit komt onder andere doordat de game meerdere malen is uitgesteld en volgens sommigen is er sprake van een grafische downgrade. Toch kunnen we niet ontkennen dat de meest recente beelden er nog steeds zeer goed uitzien. Wat daarnaast gewoon vast staat, is dat de setting van de game uitermate interessant is, wat ongetwijfeld enkele hele toffe scenario’s tot gevolg heeft. De gameplay lijkt verder ook interessant en diepgaand genoeg. Neem daarbij nog de coöp en je hebt een geschikt recept voor een meeslepend avontuur dat ook met je vrienden te beleven valt.

Meer over Tom Clancy’s: The Division:
Gespeeld: Tom Clancy’s: The Division
Video-preview: The Division
The Division: Dark Zone story trailer
The Division: Gameplay trailer