Topper van 2016: Deus Ex: Mankind Divided – In 2011 keerde de Deus Ex serie terug met een reboot die op veel vlakken geslaagd te noemen viel. Je kon de game uitspelen zonder ook maar één iemand te doden buiten de eindbazen om, maar ook kon je ervoor kiezen om al je offensieve mogelijkheden ten volle te benutten. De game wist een donkere futuristische stijl te combineren met veel keuze qua speelstijl in de gameplay en dat pakte goed uit. Ja, er waren wat punten van kritiek, maar die heeft de ontwikkelaar ter harte genomen, met als gevolg dat Deus Ex: Mankind Divided nog beter zal worden.

Deus Ex: Mankind Divided – De futuristische setting van het vorige deel maakte de game op verschillende manieren uniek. Hierbij kwam nog dat je een ruim arsenaal aan wapens tot je beschikking had, alsook speciale augmentations, en je had keuzes om een gesprek te sturen in dialogen. Het vervolg zal dezelfde opzet kennen, maar dan nog verder uitgebreid. Je zult meer mogelijkheden hebben op het gebied van stealth, combat en andere vaardigheden. Eén van de punten die hieraan bijdragen is natuurlijk het feit dat je nieuwe augmentations krijgt die de speelstijl nog meer diversiteit kunnen geven.

Wederom spelen deze augmentations een belangrijke rol in het verhaal. Dit verhaal speelt zich namelijk twee jaar na de evenementen van het vorige deel af en door de gebeurtenissen in dat deel is de haat jegens mensen met augmentations alleen maar erger geworden. Vandaar dat de Augmented Rights Coalition is opgericht om deze groep te beschermen. Echt veel helpt het niet, want deze groep wordt vervolgens verantwoordelijk gehouden voor een terroristische aanval, waardoor de spanning tussen de bevolking en de groep oploopt tot een kookpunt. Als speler neem je weer de rol van Adam Jensen aan en met hem dien je op een kwetsbaar en breekbaar touw te balanceren om te voorkomen dat de situatie verder uit de hand loopt. Wie je hierbij kan vertrouwen, is ook niet zeker, wat voor lastige situaties zal zorgen.

Tijdens de vele dialogen zul je dus extra goed moeten nadenken over wat je zegt en welke keuzes je op dit vlak maakt, want het kan het verhaal zo een andere kant op sturen. Deze keuzegedreven gameplay zorgt samen met je speelstijl in dit deel voor nog meer variatie in spelverloop en dat maakt het des te interessanter. We hebben bovendien al de nodige nieuwe augmentations gezien, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Hierin is natuurlijk volop variatie te vinden, waardoor de keuze aan jou is om zelf te bepalen hoe je de gameplay aanpakt. Kies je voor volledig stealth, combineer je het met actie of ga je frontaal in de aanval? Jij bepaalt het allemaal zelf.

Waarom gaat dit een topper worden? Afgezien van de simpele gevechten met de eindbazen was Deus Ex: Human Revolution een ijzersterke game en een fraaie basis voor Eidos Montréal om op door te ontwikkelen. Als we kijken naar de gameplaybeelden van Deus Ex: Mankind Divided, lijkt deze game op veel gebieden flink te zijn verbeterd evenals meer uitgebreid. Het bewegen gaat sneller en de actie is spectaculair. Daarbij zal je als speler nog meer keuze hebben als het gaat om augmentations. Alle variaties in de vaardigheden, keuzes in dialogen en acties die je als speler kan uithalen, geven je vooral veel vrijheid. Je kunt de game uitspelen zoals jij het wilt, wat voor veel voldoening zal zorgen, zeker als het lukt. Dat samen met de prachtige stijl en het verhaal maakt dit een titel waar we nog amper op kunnen wachten.

Meer over Deus Ex: Mankind Divided:
In actie gezien: Deus Ex: Mankind Divided
Eerste Deus Ex: Mankind Divided trailer
Hele Deus Ex: Mankind Divided E3 demo