Topper van 2016: Mafia III – Mafia II was een geweldige titel voor de PlayStation 3 en een persoonlijk favoriet van mij. Toen dit jaar de aankondiging van Mafia III gedaan werd, was een klein vreugdedansje dan ook wel op zijn plaats. Mafia II heeft bewezen dat verhaalvertelling over de maffia wél goed uitgewerkt kan worden in games. De voornaamste reden dat de verhaalvertelling van Mafia II zo realistisch en ontzettend goed was, is niet alleen te danken aan het script en de personages, maar ook aan de sfeer. Een game als Mafia staat of valt bij sfeer en als we de trailer van Mafia III bekijken, dan wordt meteen weer duidelijk hoe belangrijk sfeer gaat zijn in het derde deel.

Mafia III – Sfeer is wat een game als deze tot een succes maakt, want het is immers niet al te moeilijk om een interessant verhaal over georganiseerde misdaad te vertellen in een game. Het draait in dit geval vooral om de manier waarop het verteld wordt. In Mafia III kruip je in de huid van Lincoln Clay, een donkere jongen uit New Orleans en een Vietnamoorlogsveteraan. In de game is Lincoln Clay uit op wraak nadat zijn vrienden werden vermoord door de Italiaanse maffia. Dit keer ben je dus geen Italiaan die zich onder de ‘wiseguys’ bevindt, maar zijn de rollen omgedraaid.

De game zelf speelt zich af in New Orleans, een prachtige stad in de Verenigde Staten waar Jazz en Soul geboren zijn. Juist die stad leent zich met haar kenmerkende muziek voor een uitstekende vibe, juist omdat het zo ontzettend gaaf is. Menig bar is tot laat in de nacht open en voorzien van de meest foute neon-lichten om dit aan te duiden. De straten zijn gevuld met hoeren, drugsdealers en andere figuren die je ’s nachts eigenlijk liever niet tegenkomt tijdens het uitlaten van je hond. Dat lijkt dan ook de beste sfeer voor een game als Mafia III, die ook echt nieuw aanvoelt én in deze game verruilen we de sneeuwerige straten van New York uit het tweede deel voor een zonnige stad waar alles kan en mag.

Sommige mensen twijfelen of de setting interessant gaat zijn, aangezien je meerdere maffia-families leert kennen in de game en het zich niet alleen maar focust op de Italianen. Je kunt dit wat ons betreft beter zien als een voordeel en ook iets wat authentiek is aan New Orleans. Dit is namelijk een stad waarin in die tijd niet enkel en alleen de Italianen actief waren. De ‘black mob’ is daar namelijk meer gevestigd dan de Italianen en het is fijn om eens de georganiseerde misdaad te leren kennen vanuit andere perspectieven en een culturen.

Waarom gaat dit een topper worden? New Orleans, meerdere culturen, 1968, Jimmy Hendrix… wat wil je nog meer? Mafia III staat hoog op het verlanglijstje voor 2016 bij menig gamer en we kunnen dan ook niet wachten om hands-on te gaan met deze titel. Mafia II was zeker niet perfect, maar was oh zo vermakelijk en intrigerend. Er is helaas nog niet veel getoond van deze game, maar als de eerste trailer ook maar een beetje in de buurt komt van de uiteindelijke game, dan gaat het ongetwijfeld helemaal goed komen.

Meer over Mafia III:
In actie gezien: Mafia III
Het creëren van New Orleans staat centraal in nieuwe Mafia III trailer
Video preview: Mafia III
Bekijk hier 12 minuten Mafia III gameplay