Topper van 2016: Far Cry Primal – Far Cry Primal is nog niet eens zo heel lang geleden aangekondigd door Ubisoft. Op 6 oktober meldde men namelijk dat er een nieuwe Far Cry kwam en dat zorgde toch voor wat verwarring. Wat voor Far Cry was het? Een stand-alone uitbreiding zoals Blood Dragon? Of toch een volwaardige game? In aanloop naar de VGA’s begin december kregen we meer duidelijkheid en tijdens die show ook een eerste gameplay trailer. Hieruit bleek al snel dat het een volwaardige game zou gaan worden die zich afspeelt in het stenen tijdperk. Is dit de vernieuwing die de franchise nodig had? Wij denken van wel.

Far Cry Primal – Far Cry 4 kampte vooral met het probleem dat het teveel op Far Cry 3 leek. Het was dan wel een nieuwe omgeving, maar qua gameplay en inhoud waren er sterke overeenkomsten met het derde deel. Dit is sowieso iets waar veel Ubisoft games mee te maken hebben, namelijk dat ze allemaal een beetje volgens hetzelfde principe werken. Je krijgt in open-wereld games van Ubisoft vaak een grote map, waarvan heel veel gedeeltes nog vrijgespeeld moeten worden. Dit doe je vervolgens door een toren te veroveren, outpost of antenne uit te schakelen (Assassin’s Creed, Watch_Dogs, Far Cry), en meer. En zo zijn er nog tig andere voorbeelden te noemen.

Wat gebieden veroveren betreft: dit is in Far Cry Primal nog steeds het geval, want je zult bijvoorbeeld met een brandende pijl houten objecten in de fik moeten steken. Desondanks is de setting van de game er wel eentje die voor een totaal andere vibe zorgt. Met Far Cry Primal lijkt men vooral een nieuwe weg in te slaan qua gameplay en daar zijn we toch wel heel positief over. Het feit dat de game zich afspeelt in het stenen tijdperk, en er dus geen geweren of voertuigen zijn, betekent dat we hele andere gameplay mogen verwachten dan wat we gewend zijn van de franchise.

Zo is er veel meer interactie met de dieren en kun je zelfs een ‘sabretooth’ als maatje hebben die met je meegaat door de wereld. Zij zijn erg krachtig en het hebben van zo’n huisdier is allesbehalve een straf. Zij beschermen je en helpen je met het verdedigen van jezelf tegenover vijanden. De grootte van de map en ook de speelduur is vergelijkbaar met Far Cry 4. Er vallen dus heel wat gebieden te verkennen met elk zo zijn eigen diersoorten die er actief zijn, evenals stammen. Far Cry Primal leunt geheel op het creatief zijn in het doden van vijanden. Zo werk je veel met speren en pijlen, waardoor de actie ook nog eens veel bruter wordt dan in de voorgaande delen.

Waarom gaat dit een topper worden? Een open wereld in het stenen tijdperk, interactie met dieren en een ‘sabretooth’ als beste vriend? Het klinkt als de vernieuwing die de Far Cry franchise goed kan gebruiken. De Jungles hebben we inmiddels wel gezien en de zoveelste bosbrand veroorzaken met je vlammenwerper is inmiddels ook wat cliché. Far Cry Primal gaat terug naar het primitieve en laat ons zien hoe men vroeger moest overleven en strijden voor voedsel, iets waar nog maar weinig games echt aandacht aan hebben besteed. De game ligt al in februari in de winkels en we zijn erg benieuwd naar deze titel, die hoogstwaarschijnlijk op een vermakelijke wijze een draai aan het Far Cry concept geeft.

Meer over Far Cry Primal:
Ubisoft kondigt speciale edities voor Far Cry Primal aan
Bekijk hier de eerste gameplay beelden van Far Cry Primal
Stemacteur Adam Jensen uit Deus Ex is ook verantwoordelijk voor hoofdrol in Far Cry: Primal