Topper van 2016: Horizon: Zero Dawn – Killzone is de franchise die iedereen onder ons wel kent en natuurlijk Nederlandse trots genoemd wordt. Guerrilla Games heeft met de franchise zichzelf op de kaart gezet, maar het is goed voor te stellen dat ze een keer wat anders willen doen. Het was al langer bekend dat Guerrilla Games werkte aan een gloednieuwe IP en deze werd dan eindelijk op de E3 van 2015 aangekondigd. Horizon: Zero Dawn is de nieuwe game van Guerrilla Games en na de aankondiging is die titel direct op ons verlanglijstje beland.

Horizon: Zero Dawn – Horizon: Zero Dawn is een compleet nieuwe IP die al sinds 2011 in ontwikkeling is bij de Amsterdamse ontwikkelaar. Daar waar ze voorheen veelal bezig waren met shooters, trekken ze nu een open, wijde wereld in waar primitieve aspecten in een post-apocalyptische toekomst een centrale rol opeisen. De game speelt zich 1000 jaar na een post-apocalyptische gebeurtenis af en het enige wat de speler zal doen herinneren aan het verleden zijn vergane steden en technologische monsters in de vorm van dino’s. Jij speelt met Aloy, die lid is van een bepaalde clan en er vaak op uit trekt om meer over de geschiedenis te weten te komen.

Tegelijkertijd zal ze het op moeten nemen tegen allerlei elektrische robotdino’s, terwijl ze de wereld verkent en in aanraking komt met allerlei andere personages, die al dan niet vijandelijk zijn. Aloy en haar clan zijn namelijk niet de enige bewoners van de wereld; er zullen immers diverse clans aanwezig zijn, wat voor de nodige problemen kan zorgen. Qua gameplay weten we niet al te veel omdat Guerrilla Games de kaken stijf op elkaar houdt, maar wat we wel weten is dat we een bijzonder interessante wereld voorgeschoteld gaan krijgen.

Deze wereld is voor jou als speler volledig vrij om in te doen wat je maar wilt en naast de intensieve en spannende momenten bij gevechten, zul je ook gemotiveerd worden om de wereld te verkennen. Je zal daarbij overal kunnen gaan en staan waar je maar wilt, want er is geen directe beperking. Dat zal je dan ook van prachtige graslanden naar dorre woestijnen brengen en van vervallen steden naar besneeuwde bergtoppen. Horizon: Zero Dawn combineert het primitieve bestaan van de mensheid van vroeger in een semi-ontwikkelde toekomst en dat is per definitie een nieuwe insteek voor een game. Klinkt interessant, niet?

Waarom gaat dit een topper worden? Horizon: Zero Dawn heeft alles in zich om een topper te worden. Dat komt in de eerste plaats door de tijd die Guerrilla al in de game gestoken heeft en daarnaast ook door hun ervaring. De wereld zag er in video’s en live demonstraties tot op heden fantastisch uit, de setting spreekt enorm aan – hoewel dat een kwestie van smaak is – en de mogelijkheid om overal te gaan en staan waar je maar wilt is natuurlijk altijd een fijne toevoeging. De combinatie van gameplay-elementen waarin het bevechten van futuristische robots centraal staat tegenover het onderzoeken van de post-apocalyptische wereld maakt dit tot een wat vreemde eend in de bijt, maar daarom is de game niet minder interessant.

Meer over Horizon: Zero Dawn:
In actie gezien: Horizon: Zero Dawn
Aankondigingstrailer Horizon: Zero Dawn
Alleen singleplayer voor Horizon: Zero Dawn