Topper van 2016: Dishonored 2 – Bethesda is al jaren een gevestigde uitgever van grote titels, waaronder welbekende franchises als Fallout, The Elder Scrolls en DOOM. Soms probeert het echter eens iets anders, wat slecht kan uitpakken – bijvoorbeeld Rogue Warrior – of juist heel goed kan gaan. In het geval van Dishonored bleek de game van prima kwaliteit te zijn en deze werd dan ook goed ontvangen door zowel media als consumenten. Het had alleen geen naambekendheid en was daarom qua verkopen geen kaskraker, maar dat weerhield Bethesda en ontwikkelaar Arkane Studios er niet van om door te schrijven op het originele verhaal van protagonist Corvo Attano.

Dishonored 2 – Het eerste deel wist zich goed te onderscheiden van andere titels door de vrijheid in speelstijl, waarbij de omgeving en zowel vijanden als vrienden reageerden op jouw acties. Zo kon je kiezen om alles en iedereen uit te moorden, of juist alles rustig aan te pakken en als een schaduw door de game sluipen. Door middel van een semi-open wereld en enkele sidequests en objectives die je op verschillende manieren kon voltooien, kon het einde van het verhaal net iets anders verlopen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de krachten die je bezat, na een bezoekje aan de blijvend mysterieuze Outsider, die wellicht zijn opwachting zal maken in deeltje twee.

In deel twee zul je, na de introductie van de game, de keuze krijgen om met één van twee verschillende personages de game door te spelen. Ongeacht welke van de twee je kiest, zal de ander altijd een belangrijke rol blijven spelen tot aan het einde van de game. Met het feit dat beide personages een andere skillset meester zijn en dat je zo een andere kant van het verhaal te zien krijgt, geeft dit ook nog eens extra  replaywaarde van Dishonored 2.

In het eerste deel was het verhaal ook nog eens afhankelijk van welke skills je besloot te upgraden. Zo lagen er bijvoorbeeld boeken en brieven op plekken waar je alleen kon komen als je geïnvesteerd had in bepaalde vaardigheden. Dit is perfect om een mooi geheel te krijgen van het complete achtergrondverhaal en voor de liefhebber een belangrijk aspect dat ook in Dishonored 2 niet verloren zal gaan. In elk opzicht lijkt Arkane Studios de succesvolle basis van het origineel aan te houden en daar flink op door te bouwen, om vervolgens met een game te komen die aanzienlijk uitgebreider is en meer diepgang kent.

Waarom gaat dit een topper worden? Dishonored 2 gaat door op het verhaal van het eerste deel en deze was erg goed. Het had een open einde, maar meer zoals dat in inFAMOUS 2 gebeurde, wat – zonder spoilers te geven – zowel goed als slecht kon aflopen. Desalniettemin koos de ontwikkelaar van inFAMOUS uiteindelijk voor ‘het juiste’ einde, waarop de volgende game doorging en dat doet Arkane met Dishonored 2 ook. Er wordt doorgebouwd op de bij voorbaat al sterke punten van Dishonored, met aanpassingen en verbeteringen waar dit nodig geacht wordt. Arkane kennende kan het niet anders dan dat ook dit weer een uitstekende game gaat worden, waarvan de naambekendheid hopelijk wat meer zal stijgen in de maanden in aanloop naar de release.

Meer over Dishonored 2:
Dishonored 2 gelekt
Eerste trailer Dishonored 2
Geheimen van Dishonored 2
De wereld van Karnaca