Ubisoft heeft ons de afgelopen jaren zowat doodgegooid met Assassin’s Creed delen die zich niet beperkten tot complete consolegames. Er waren (handheld) spin-offs, mobiele games, PSN games, strips, korte films en meer. Recent hebben we nog twee deeltjes kunnen spelen met Assassin’s Creed Chronicles: India en Russia en eind dit jaar mogen we een heuse bioscoopfilm verwachten.

Kortom, de Assassin’s Creed fabriek draait op volle toeren en de kwaliteit is er de afgelopen jaren niet direct heel veel beter op geworden. Het absolute dieptepunt was Assassin’s Creed: Unity, dat te maken had met ontzettend veel problemen en dat heeft de franchise aardig wat schade weten te berokkenen. Assassin’s Creed: Syndicate was in dat perspectief een veel betere game, maar die verkocht beduidend minder, wat ongetwijfeld door Assassin’s Creed: Unity kwam.

Dat de franchise wel eens een frisse wind kan gebruiken, mag geen nieuws zijn. Het heeft wat dat betreft vrij lang geduurd, maar Ubisoft realiseert zich dat inmiddels ook en daarom hebben ze besloten het jaar 2016 over te slaan. Dit jaar dus geen volwaardig nieuw deel in de franchise. Volgens Guillemot voornamelijk omdat ze een nieuwe dimensie aan de franchise willen geven en omdat Syndicate aanzienlijk minder snel verkocht.

Voor de diehard fans misschien slecht nieuws, maar in werkelijkheid is het juist goed nieuws. Ubisoft kan eindelijk van die vaste routine afstappen dat bestaat uit een open-wereld met een (regelmatig) matig verhaal, een eindeloze reeks aan repetitieve zijmissies en de idiote hoeveelheid kistjes die je moet openen en meer. Dat jaartje extra tijd zal men de kans en tijd geven om echt drastisch dingen te veranderen aan het geheel en daarmee hebben we in zekere zin een goed vooruitzicht naar eind 2017, het moment waarop het nieuwe deel uitkomt.

Ubisoft lijkt eindelijk te luisteren naar de kritieken en de suggesties om een jaartje over te slaan en dit kan alleen maar goed nieuws opleveren voor het voortbestaan van de franchise. Omwille van die reden luidt de stelling van deze Jouw mening; ‘2016 overslaan zal de Assassin’s Creed franchise goed doen’. Natuurlijk is dit een stukje vertrouwen dat je als gamer in Ubisoft moet hebben. De tijd en hoe men naar de franchise kijkt zijn echter goede signalen.

Het kan echter ook zo zijn dat je vertrouwen in Ubisoft door de afgelopen jaren tot een nulpunt is gedaald, waardoor je er een andere mening op nahoudt. De franchise zal wellicht de nodige vernieuwing kennen, maar omdat het zo lang geduurd heeft, is Ubisoft misschien wel te laat met dit jaartje pauze. Dit hadden ze eigenlijk in 2014 moeten doen. Ook kan het zijn dat je helemaal een aversie tegen games van Ubisoft hebt ontwikkeld, omdat ze een sjabloon toepassen op meerdere games. Qua structuur kunnen de games als je het heel zwart wit bekijkt best wel op elkaar lijken.

Genoeg voor- en tegenargumenten en wat je mening ook is, je kan het hieronder zoals altijd weer laten weten. Laat vooral horen hoe jij over de Assassin’s Creed franchise denkt en hoe jij tegen deze beslissing aankijkt. Laten we er weer een mooie discussie van maken.

Ter info: We hebben wat leuke inzendingen ontvangen als onderwerpen voor deze rubriek. Sommigen hiervan zullen we op korte termijn gaan gebruiken. Heb jij nog een leuk onderwerp voor een Jouw mening? Stuur dit met voor- en tegenargumenten op naar [email protected].