kaz-hirai-747x309

Nu dat de meeste financiële jaren van uitgevers en console-fabrikanten zijn afgesloten, komen er opmerkelijke cijfers naar buiten. Zo meldden we eerder vanmiddag al dat er 40 miljoen PS4’s zijn verkocht, een behoorlijk aantal waar Sony enorm trots op mag zijn. Nintendo heeft eveneens haar cijfers bekendgemaakt en zoals verwacht vielen deze een beetje tegen. Nintendo heeft op haar beurt wel gemeld dat we in maart 2017 de Nintendo NX mogen verwachten, evenals de nieuwe Zelda.

Twitter-gebruiker ZhugeEX viel daarnaast nog iets opmerkelijks op, met dank aan Eurogamer voor het melden van de tweet. Sony maakt namelijk alle cijfers per onderdeel apart bekend en meldde dat enkel het PlayStation Network al goed was voor 529,000m Yen omzet in het afgelopen jaar. Dit wordt onder andere gehaald uit het grote volume aan PlayStation Plus-abonnementen en de aanschaf van digitale content. Nintendo, als geheel bedrijf, behaalde echter 504,000m Yen omzet in het afgelopen jaar, wat dus lager is dan slechts een klein deel van Sony’s totale omzet.

Over het gehele jaar wist Sony een operationeel inkomen te behalen van 88.7 miljard Yen en Nintendo 32.8 miljard Yen. Nintendo draagt dus een enorme druk met zich mee om de Nintendo NX te doen laten slagen, aangezien de Wii U het allesbehalve goed doet en gedaan heeft. Daar komt dan logischerwijs ook nog een ietwat teleurstellend jaar van Nintendo bij.

De sales van de Nintendo Wii U liggen momenteel wereldwijd op 12.8 miljoen, maar het ontbreken van een online abonnement zorgt voor beduidend minder inkomsten dan bij de concurrenten. De PS4 heeft inmiddels 40 miljoen exemplaren wereldwijd verkocht en de Xbox One schommelt rond de 20 miljoen.

Schermafbeelding 2016-04-28 om 14.05.02