Review Blur – Blur moest een actie racegame worden dat een beetje op zichzelf stond. Tactiek van racen staat in Blur centraal. Ga je voor zo hard mogelijk rijden of kies je voor de aanval met power-ups? Dat alles vindt plaats in een aantal grote steden in de wereld, onder andere Los Angeles, Tokyo en Barcelona. Daar komt nog eens bij dat je kan kiezen uit prachtige auto’s. Sommigen vinden Blur een beetje te veel een Mario Kart kopie. Maar Blur heeft meer te bieden dan Mario Kart.

Auto’s en circuits

Het eerste wat Blur onderscheid van Mario Kart is dat dit veel realistischer is. Het blijft een arcade racer met power-ups natuurlijk, maar in Mario Kart race je in kleine karts met fictieve karakters op fictieve banen. In Blur heb je meer dan 55 echte auto’s om mee te racen. Dit gaat van klassiekers als de Volkswagen Kever tot nieuwe auto’s zoals de Ford Focus RS en het gaat van busjes als een Ford Transit tot racemonsters als de Dodge Viper ACR. De keuze in Blur is heel erg gevarieerd. Wat circuits betreft heb je ook zeker niet te klagen in Blur. Je hebt verschillende locaties zoals Los Angeles, Barcelona, Tokyo en Brighton. Op die locaties heb je ook weer de keuze uit twee of drie varianten. Ieder circuit heeft zo zijn eigen valkuilen. Je bent zeker wel even bezig om alle circuits onder de knie te krijgen. Je kan ook je auto kiezen op basis van het circuit, want er zit echt verschil in het rijgedrag van de verschillende auto’s. Er wordt onderscheid gemaakt tussen Very Drifty, Drifty, Balanced, Grippy, Very Grippy en Off-road auto’s. Iedere racer heeft zo zijn voorkeur voor een bepaald soort auto, maar ook het circuit kan dus een belangrijke factor zijn in het kiezen van je auto.

Power-ups

In Blur staat de actie centraal. Deze actie zie je vooral in power-ups. Het is niet zoals bij Modnation Racers dat je maar geluk moet hebben welke power-up je krijgt. Je ziet gewoon welke power-up waar ligt. Vele racers zullen dus voor de power-up gaan die hun dan het beste uitkomt. De Shunt power-up is veruit de sterkste power-up, misschien had daar wat meer evenwicht in gekund. Je kan maximaal drie power-ups tegelijk oppakken. Blur heeft de volgende power-ups:

  • Shunt is een rode bom die de eerstvolgende racer achtervolgt. Als hij raakt, explodeert hij. Een Shunt kan worden geblokkeerd door een paar Bolts, een Barge of door onverwachte stuurbewegingen te maken vlak voordat hij raakt.
  • Barge is een golf die tegenstanders die vlak naast je rijden raakt. Het is handig te gebruiken als je een race hebt om een plaats en je wilt makkelijk je tegenstanders voorbij. Ook kan je Barge gebruiken om sommige power-ups van andere racers te blokkeren.
  • Mine is een mijn. Je kan hem gebruiken om vooruit te schieten, maar ook om gewoon achter je neer te leggen als val voor andere racers. Ook kan je hem gebruiken om een Shunt te blokkeren.
  • Shock is een bliksem die drie bliksemvelden voor de nummer een maakt. Dit is handig als je ergens achterop rijdt en je wilt snel tijd inhalen.
  • Bolt is een gewone kogel. Je krijgt per power-up drie kogels die je vooruit of achteruit kan schieten.
  • Nitro geeft je een tijdelijke snelheidsboost. Je kan Nitro ook gebruiken om snel te remmen voor scherpe bochten.
  • Shield geeft je een schild om je tijdelijk te beschermen van andere power-ups.
  • Repair geeft je auto zijn volledige health terug. Je verliest health als je geraakt wordt door andere power-ups.



Kritiek wordt geleverd op deze power-ups. Ze zouden te veel op Mario Kart power-ups lijken. Dit is niet het geval, want in Blur is alles net iets explosiever en anders.

Carrière mode

In de Blur carrière draait het eigenlijk maar om één ding: het behalen van fans. Deze haal je onder andere door tegenstanders te raken met power-ups, door te driften of door lang op plaats één te rijden. Je hebt in totaal 25 fan statussen en met iedere status die je omhoog gaat krijg je nieuwe auto’s voor in je carrière. Naast fans is het belangrijk om zogenaamde lights te behalen in je carrière. Er zijn in een normale race in totaal zeven lights te behalen. Je kan vijf lights halen door het winnen van de race, voor de tweede plaats krijg je vier lights en voor de derde plaats drie. Als je in de top drie finisht kan je daarnaast ook nog twee lights verdienen voor de fan run en de fan demand. De fan run is een mini checkpoint race die in ieder evenement te vinden is. Als je de start vindt, die eruit ziet als een soort power-up, krijg je ongeveer een halve minuut de tijd om door de volgende poort van de in totaal twaalf poorten te rijden. Je krijgt er dan weer tijd bij als je de poort gehaald hebt. Deze tijd is overigens ook het aantal fans dat je krijgt voor het behalen van de fan run. Hoe meer fans je over hebt, hoe meer fans je krijgt. Voor het halen van de fan run krijg je sowieso 200 fans, plus de tijd die je nog over had. Daarnaast krijg je er dus een light bij.

Voor de fan demand moet je een bepaald aantal fans hebben. Dit wordt hoe verder je in je carrière komt steeds hoger. In races kan je op verschillende manieren fans halen. De makkelijkste manier om de fan demands te halen is door fan challenges te voltooien. Dit zijn kleine uitdagingen met power-ups, bijvoorbeeld: ‘Raak twee tegenstanders met een Shunt’. De fan demand geeft een extra uitdaging aan een race. Het enige probleem is dat de fan demands bij sommige races vrij pittig zijn. Dan wordt het meer een obstakel dan een uitdaging.

In je carrière heb je te maken met vier soorten races. Je hebt de normale races, de destruction races, de checkpoint races en de one-to-one races. Normale races zijn gewoon races waarin je doel is om eerste te worden. In destruction races moet je proberen een score te verbreken. Punten haal je door de andere racers op de baan uit te schakelen met Bolt power-ups. Je hebt drie soorten tegenstanders, je hebt easy, medium en hard. Makkelijke tegenstanders zijn groen. Je hoeft ze maar één keer te raken om ze uit te schakelen. Ze vuren een Bolt af naar achteren als je ze uitschakelt. Gele medium tegenstanders moet je twee keer raken. Ze leggen een Mine neer als je ze uitschakelt. De rode moeilijke tegenstanders moeten drie keer worden geraakt. Zij vuren een Shunt naar achteren af als je ze uitschakelt. Je krijgt extra tijd voor iedere tegenstander die je uitschakelt, totdat je de score voor vijf lights hebt verbroken. Het zal echter nog steeds een flinke uitdaging zijn.

Bij de checkpoint races draait het erom om binnen de tijd door checkpoints heen te rijden. Als je genoeg tijd over hebt aan het einde van de race, win je vijf lampen. Je krijgt extra tijd als je door de checkpoints heen rijdt. Daarnaast kan je extra tijd verdienen door stopwatches op te pakken op het circuit. Die leveren een seconde of twee op. Verder kan je ook Nitro oppakken om extra snelheid te krijgen.

One-to-one races zijn races met rivalen. Je racet één tegen één in dezelfde auto in twee rondes. Je kan winnen door als eerste over de finish heen te rijden of door de tegenstander uit te schakelen met power-ups. Als je je rivaal verslaat, win je acht lights en zijn of haar auto. Er zijn geen fan demands of fan runs in deze races.

De races op zich uitspelen duurt helaas niet al te lang. Als je echter alle lights wilt verzamelen, ben je wel even zoet met de Blur carrière.

Split screen

Split screen is iets wat een beetje aan het verdwijnen is uit de meeste spellen. Veel meer spellen focussen zich op online, waardoor split screen een beetje vergeten wordt. Maar wat is er nou gezelliger als het rotweer is om met een paar vrienden met zijn vieren te gaan racen? Blur biedt je een split screen voor inderdaad vier spelers. Het leukste aan Blur is dat het niet al te ingewikkeld is, dus iedereen die meedoet heeft het binnen de kortste keren geleerd. Daardoor zit er ook daadwerkelijk strijd in de races. Je kan hierin zelf kiezen welke voertuigsklasse je neemt, hoe hoger de klasse hoe sneller het voertuig uiteraard. Ook kan je kiezen welke power-ups je wel en niet zal tegenkomen in de race. Je kan ook kiezen of je wilt racen rond een circuit of gewoon wilt strijden met power-ups op een kleine open ruimte. Dit zal allemaal bekend voorkomen voor Mario Kart spelers. Dat klopt ook wel, Blur’s offline multiplayer lijkt sterk op dat van Mario Kart. Maar Blur is voor de rest een heel ander spel dan Mario Kart, zoals eerder aangegeven. Het is wel jammer dat deze snelle races niet beschikbaar zijn voor één speler.

Online

Vooral online heeft Blur aardig wat nadelen. Het duurt bijvoorbeeld vrij lang voordat je in een race zit. Eerst moet je een race zoeken, dan moet je erin komen en dan moet je nog wachten voordat de vorige sessie voorbij is. Het duurt al gauw tien tot vijftien minuten voordat je kan gaan racen. Je hebt een aantal raceseries om uit te kiezen. Op sommigen daarvan zit een restrictie voor je online rank. Deze lijkt echter niet altijd te werken. In een race met restrictie voor rank 1-10 waren ook racers met niveau 12 of 13 te vinden. Dat rank systeem is wel leuk bedacht. Je krijgt hogere ranks door meer fans te hebben. Dit fan-systeem staat los van het offline fan-systeem. Als je een hogere rank behaalt, speel je auto’s vrij die je online kan gebruiken. Het nadeel hiervan is dat meer ervaren spelers ook snellere auto’s hebben, waardoor de kloof vrij groot wordt tussen beginners en ervaren spelers. Gelukkig merk je daar in de races vrij weinig van. De races online liggen dicht bij elkaar en iedereen heeft wel kans om te winnen. Het enige online probleem van Blur zodra je eenmaal in de race zit, is dat hij nogal de neiging heeft vast te lopen. Dit is een aantal keer gebeurd en het is ook vrij irritant, omdat het zo lang duurt om in een race te komen.

Conclusie

Blur is een heerlijke racegame. Er zit veel actie in, er is genoeg te doen en het is een geweldige multiplayer game. Online laat Blur nog wat te wensen over, maar over het algemeen heeft Bizarre Creations een prima resultaat neergezet met Blur. Het is absoluut geen Mario Kart kloon, Blur is uniek en heel erg leuk. Daarnaast heeft Blur ook nog eens de coolste commercial van alle racegames.

Pluspunten:

  • Simpele gameplay die iedereen zo onder de knie heeft
  • Leuke multiplayer game voor split screen
  • Veel mooie auto’s en circuits

Minpunten:

  • Geen briljante online mode
  • Erg lastige fan demands
  • Geen Snelle race mode