PlantronicsGaming
Special: Plantronics 2016 headset line-up – Ieder jaar bekijken we voornamelijk nieuwe games op de E3, maar de beurs is meer dan dat alleen. Zo zijn headsetfabrikanten als Turtle Beach jaarlijks steevast aanwezig en dit jaar was daar ook een ‘nieuwe’ speler, namelijk Plantronics. Deze producent van audioapparatuur draait al behoorlijk lang mee, maar ze zijn pas eind vorig jaar echt ingestapt op de game industrie door met headsets te komen die speciaal ontwikkeld zijn voor de PlayStation 4, Xbox One en PC. Vanzelfsprekend namen we een kijkje en in deze special behandelen we de nieuwe modellen.

Inspelen op de huidige trend

Als producent van headsets heb je wat minder ruimte om creatief met je producten om te gaan; elke headset moet immers geluid voortbrengen en een chatoptie bevatten. Toch weet Plantronics zich hierin te onderscheiden van andere partijen. Zo kent de RIG 500HS (die vorig jaar verscheen) een uniek systeem waarbij je de oorschelpen kunt verplaatsen in de hoofdband. Deze band kan je tevens vervangen door een andere houder om deze zo te customizen. Dat zetten ze voort bij een aantal nieuwe modellen, maar ook komen ze met een speciale VR-koptelefoon. Kortom, Plantronics is een steeds meer serieuze en interessantere speler aan het worden en hieronder bekijken we in het kort de nieuwe modellen die vanaf de herfst gestaag zullen verschijnen.

Plantronics RIG 400HS

Deze headset is het instapmodel dat een mooi prijskaartje van rond de vijftig euro zal krijgen. De bedoeling van deze headset is dat het eerder voor kort gebruik ingezet wordt. Denk aan een uurtje gamen tussendoor, een aflevering van een serie kijken en meer. De headset biedt in dat opzicht degelijke kwaliteit, want het ziet ernaar uit dat dit een robuuste hoofdtelefoon wordt. Daarmee is de headset behoorlijk vergelijkbaar met de eerder verschenen RIG 500HS. Toch zien we wat verschillen die het wat lagere prijskaartje doen verklaren.

RIG400

Zo heeft deze headset één vaste hoofdband die gebruikers toelaat om de oorschelpen te verplaatsen. Het kussen zit echter niet los in de hoofdband verwerkt voor meer speelruimte. In plaats daarvan is het één geheel. Het risico dat je hierbij loopt, is dat je bij langdurig gebruik de druk zal gaan voelen. Daarnaast is de aanwezige microfoon niet op te bergen via een draaisysteem, maar kan je deze enkel los- of vastklikken, waarbij deze enige flexibiliteit kent om de microfoon dicht bij je mond te brengen of juist andersom. Wat wel erg fijn is, is dat er een volumeregelaar op de kabel zit, zodat je het volume tijdens gebruik gemakkelijk kunt afstellen. Dit in plaats van dat je aangewezen bent op de systeeminstellingen van de PlayStation 4, wat natuurlijk niet echt praktisch is.

Plantronics RIG 600HS

De Plantronics RIG 600HS is een wat meer premium model en deze wijkt tegelijkertijd ook behoorlijk af van de andere RIG modellen. In tegenstelling tot de andere RIG varianten biedt deze headset geen optie om de hoofdband te vervangen of de oorschelpen te verplaatsen. Dat laatste kan overigens wel ingesteld worden dankzij een uitschuifsysteem dat in de hoofdband verwerkt zit. Deze headset omschrijven we als premium, omdat het prijskaartje twee keer zo hoog zal zijn als die van de RIG 400HS. Wel krijg je hiervoor een headset met een mooi en neutraal design die afgewerkt is met een goudkleurig randje.

RIG600

Daarnaast is deze headset voor een bredere inzetbaarheid ontwikkeld, want waar de andere RIG modellen puur op gaming gericht zijn, is deze headset ook prima inzetbaar voor gebruik met mobiele telefoons, tablets en meer. Nu kunnen de andere RIG headsets dat ook prima, maar de bijgeleverde content bij de RIG 600HS is hier iets meer op afgestemd. De headset kent namelijk een microfoon die gekoppeld is aan een kabel met volumeregelaar. Deze kan je echter in z’n geheel losmaken om er een gewone audiokabel op aan te sluiten met eveneens een volumeregelaar. In dat geval is de eerste optie natuurlijk ideaal voor te gamen, maar als je een stuk moet reizen, is de tweede optie weer beter, dan loop je immers niet voor joker.

Plantronics RIG 800HS

Dit is de duurste headset uit de line-up van nog te verschijnen producten. Deze headset zal rond de 150 euro gaan kosten en dat zit hem voornamelijk in het feit dat deze hoofdtelefoon draadloos is. Waar alle andere headsets in dit artikel met draad functioneren, is dat bij de RIG 800HS niet het geval. Je krijgt een USB-dongel bij de headset geleverd, waardoor deze volledig zonder snoer werkt. De batterij in deze headset is daarbij bijzonder te noemen, want volledig opgeladen gaat deze maar liefst 24 uur mee, wat bijzonder lang is. Ideaal dus voor de fanatieke gamer die geregeld lange sessies heeft achter zijn of haar console.

RIG800

De headset beschikt uiteraard over een microfoon en deze kan gemakkelijk opgeborgen worden door het naar boven te klappen. Afnemen is echter niet mogelijk, waardoor het echt een headset is voor thuisgebruik. De hoofdband is verder vergelijkbaar met die van de RIG500HS, waarbij het mogelijk is om de oorschelpen te verplaatsen en tevens om de hoofdband te vervangen. Het kussen is ook los van deze hoofdband, waardoor het net wat plezieriger aanvoelt als de headset op je hoofd zit. Een ander groot verschil is dat de oorschelpen van leer zijn, wat net wat comfortabeler aan zal voelen. Verder beschikt de headset over de mogelijkheid om het volume en chatvolume in te stellen, zonder dat je hiervoor naar het consolemenu dient te gaan.

Plantronics RIG 4VR

Afsluitend bespreken we nog de Plantronics RIG 4VR en dit is een tot op heden unieke headset. Deze is namelijk geheel specifiek voor PlayStation VR ontwikkeld. Dat betekent dat deze headset qua vormgeving precies om de virtual reality bril heen past, waardoor de headset en koptelefoon elkaar niet in de weg zitten. Deze headset is daarbij ook op technisch vlak speciaal voor PlayStation VR gemaakt, waardoor de audio accurater gepositioneerd wordt tijdens het spelen van een game. Juist doordat het specifiek op VR is afgestemd, zou dat het spelen van VR-games qua ervaring moeten optimaliseren.

RIG4VR

De headset biedt daarbij de optie tot chatten dankzij een afneembare microfoon. Tevens is het mogelijk deze microfoon omhoog te flippen om zo de chatfunctie uit te schakelen; het is maar net wat jij prettig vindt. Dat is overigens niet het enige, want hoewel de focus op VR ligt, kan je de headset ook gewoon gebruiken voor mobiele telefoons, tablets en PC’s. Het is daarmee een multifunctionele headset, maar wat bij deze headset dan een opmerkelijke designkeuze is, is dat je het volume niet kan regelen via de headset of bekabeling. Dat dien je in het menu van de PlayStation 4 te doen bij gebruik in combinatie met PlayStation VR.

Dat is een wat merkwaardige keuze. De keerzijde is wel dat het hier een headset betreft met een instapprijs van rond de €70.- en dat is op zich niet gek, want PlayStation VR is al prijzig genoeg.