Knipsel
Review: Razer Man O’ War – Met enige regelmaat behandelen we hier op PSX-Sense headsets en inmiddels hebben we veel verschillende modellen gehad. Ook steeds meer fabrikanten houden zich bezig met dergelijke accessoires, waaronder het welbekende merk Razer. Razer bracht enige tijd terug de Man O’ War uit, een relatief prijzige (± €200.-) headset, maar wel eentje die aan veel eisen voldoet, van alle gemakken is voorzien en een deftig design kent. De hoogste tijd om dat eens te gaan testen dus en in deze review vertellen we je graag alles over onze bevindingen.

Draadloos gemak, maar…

Er is volop keuze wat betreft headsets, maar wat we de laatste tijd best wel vaak zien, is dat als je eenmaal een draadloze headset te pakken hebt, dat er geen volume bediening bij zit. Dit kan eventueel met een kabeltje naar je controller – maar dan is het niet draadloos meer – of anders dien je in het systeem (PS4) het volume aan te passen. Niet echt ideaal dus en in dat opzicht is de Man O’ War tweeledig. Deze headset biedt namelijk 100% draadloze functionaliteit en alle belangrijke functies zitten ook gelijk in de oorschelpen verwerkt, waardoor je (bijna) alles via de headset zelf bediend.

Razer1

Aan de onderkant van de rechteroorschelp tref je een volumewieltje aan, waarmee je de audio harder of zachter kunt zetten. Leuk detail, als je dit draaiwieltje indrukt, dan fungeert dat als een mute knop. Deze zelfde functionaliteit treffen we ook aan op de linkeroorschelp, maar die is dan bedoeld voor het chatten. Eveneens volstaat indrukken om te muten en draaien doet het volume verhogen of verlagen. Allemaal prima tot zover, maar het enige probleem voor gamers op de PlayStation 4 hierbij is dat dit enkel werkt op de PC.

Als je de headset gebruikt tijdens het gamen op de PlayStation 4, dan ben je alsnog genoodzaakt om het PlayStation 4 menu aan te wenden voor volume regeling. De headset is in dat opzicht meer interessant voor gamers op een PC, dan op de PlayStation 4. Tenzij je het niet erg vindt om naar het menu te gaan om het volume in te stellen. Op de PC biedt de headset voldoende mogelijkheden, want er is tevens een speciale applicatie beschikbaar die je kan gebruiken om allerlei instellingen in orde te maken, waaronder het afstellen van de 7.1 surround sound. Surround op de PlayStation 4 zit er helaas niet in, daar ben je beperkt tot stereo geluid.

Alles zit verwerkt in de oorschelpen

Het verbinden van de koptelefoon met de PlayStation 4 gaat erg gemakkelijk middels een uitzonderlijk kleine USB-stick. Deze USB-stick bestaat voornamelijk uit de USB aansluiting en doordat deze zo klein is, kan je deze in de headset klikken als je bijvoorbeeld moet reizen. Een USB-stick van dit formaat (amper een duim groot) raak je snel kwijt, dus de opbergplek in de headset is daarmee erg handig. Het verbinden gaat overigens uitermate vlot, want de USB-stick in de PlayStation 4 doen en de headset aanzetten volstaat, want er is direct een verbinding.

Razer2

Verder zit in de linker oorschelp nog een microfoon verwerkt, welke je gemakkelijk naar buiten trekt bij gebruik en naar binnen duwt als je niet aan het chatten bent. De microfoon is hierbij erg flexibel, zodat je deze in alle posities kan bewegen. Alles in de headset is bovendien netjes afgewerkt, dus je ziet eigenlijk geen grove uitstekende dingen. Tenminste, op de chatmicrofoon na. Want hoewel je die helemaal naar binnen kan duwen, blijft er altijd een stukje uitsteken. Toch is dat totaal niet storend en tja… het ding moet ergens blijven. Daarmee is het wel duidelijk, alles zit in de headset verwerkt en dat is toch wel erg prettig.

Uitstekend geluid

De headset is dus erg functioneel, met name bij gebruik in combinatie met een PC, omdat je alles (werkend) binnen handbereik hebt. Het design is daarbij netjes te noemen, hoewel wel wat grof. De headset is matzwart en wat vooral opvalt zijn de forse oorschelpen, maar dat komt voornamelijk door de technologie erin met betrekking tot de volume regelaars, de batterij en de microfoon. Maar ook omdat de oorschelpen zo ontworpen zijn, dat ze in hun geheel over je oren vallen. Hierdoor heb je dus afsluiting van je omgeving om optimaal te kunnen genieten van de audio. Helemaal geluidsdicht zijn de oorschelpen niet, maar geluiden van buitenaf zullen nooit overheersen.

Dat zit hem primair in het ontwerp, maar ook in de geluidskwaliteit. De geluidskwaliteit wordt op de PlayStation 4 namelijk in stereo gepresenteerd en hoewel het gemis van 7.1 jammer is, is de kwaliteit wel van de bovenste plank. Je hoort veel meer dan wat je gebruikelijk via de TV-speakers hoort en dat is ook in ‘het gewone’ stereo echt een flinke stap vooruit. Van de vele headsets die we in de afgelopen jaren hebben mogen proberen, is dit er één die er qua audiokwaliteit toch wel behoorlijk bovenuit steekt. Dan te bedenken dat we het hier over een stereo ervaring hebben daar waar de kwaliteit op een PC nog aanzienlijk beter is.

Razer3

Subtiele, maar mooie extra’s

Bij de headset wordt nog een USB verlenger geleverd, welke met een meter of twee erg handig is om de headset op te laden. Draadloze headsets hebben immers één nadeel, en dat is dat de batterij vroeg of laat leeg is. Als je dan wil gamen en je bent vergeten de headset op te laden, dan is dat wat vervelend natuurlijk. Deze USB verlenger kan je aan je PlayStation 4 verbinden en met de bijgeleverde losse USB-kabel kan je dan vervolgens de headset aan deze verlenger verbinden, zodat je alsnog (weliswaar bedraad) kan blijven gamen. Het is een kleine extra, maar toch wel erg handig, omdat je niet belemmerd wordt in het gamen als je vergeten bent de headset op te laden.

Over opladen gesproken, dit hoef je gelukkig niet al te vaak te doen, want de headset gaat rustig richting de vijftien tot twintig uur mee. Dat is bijzonder lang voor een headset en daarmee is het dus een ideale koptelefoon voor langere sessies. Andere subtiele details zijn dat je op beide oorschelpen het bekende Razer logo terugvindt, welke oplichten tijdens het gebruik. Het is een designdetail (instelbaar in combinatie met een PC), maar wel eentje die de headset net wat meer kleur geeft. Ook erg praktisch is dat de headset zichzelf uitschakelt als je deze enige tijd niet gebruikt. Hierdoor loop je niet tegen het probleem aan dat je batterij flink terugloopt als je de headset vergeet uit te schakelen. Wederom een klein detail, maar wel iets waarover nagedacht is.

Conclusie

De Razer Man O’ War kent een net design, maar in vergelijking met andere headsets is het wel een vrij fors ding. Dat neemt niet weg dat het comfort overduidelijk belangrijker is dan design, want de headset zit uitstekend. Mede door de draaibare oorschelpen is het een flexibel ding in gebruik. De audiokwaliteit is in 7.1 fantastisch en op de PlayStation 4 in stereo zeer goed te pruimen, beter dan gelijkwaardige headsets die momenteel verkrijgbaar zijn. De volumeregelaar werkt echter niet in combinatie met de PlayStation 4 en dat is wat vervelend, want dat doet afbreuk aan het gebruikersgemak. Buiten dat is het een uitstekende headset – met name voor de PC – maar wel eentje met een redelijk fors prijskaartje.