Review: Mafia III

mafia3_logo_black
Review: Mafia III –Mafia II is alweer heel wat jaren geleden verschenen en was destijds een erg leuke game met een goed verhaal en dito missies. Deze game kende echter niet zo’n hele grote open-wereld en de stad diende destijds meer als decor dan speelveld, mede omdat deze niet buiten de missies om toegankelijk was. In Mafia III gaat dit anders, de game kent een open-wereld met meerdere maffiabazen om het maffia gevoel compleet te maken. Met een interessant verhaal en het prachtige New Orleans, wat fictief is nagemaakt als New Bordeaux zijnde in de game, belooft dit een knaller van een game te worden. De vraag is alleen, wordt die belofte ook ingelost? Dat ga je nu lezen in de review.

Lincoln Clay is uit op wraak

Lincoln Clay is het hoofdpersonage van Mafia III, hij is een Vietnam veteraan die terugkeert naar zijn oude bekenden in New Bordeaux. Deze stad is een fictieve versie van het jaren 60 New Orleans en de sfeer zit er dan ook behoorlijk goed in. Na een geslaagde overval op de Federal Reserve, gaan de afspraken niet helemaal zoals gepland en verraadt de Italiaanse maffia Lincoln Clay. Zij proberen hem niet alleen te vermoorden, ook zijn dierbare vrienden en familie zijn slachtoffer van het verraad. Dit zit Lincoln Clay uiteraard dwars en dus is hij uit op wraak, hij is op een missie om New Bordeaux district voor district te veroveren om zo zijn wraak te krijgen op de Italiaanse maffia.

Unieke manier van verhaal vertelling

Het verhaal van Mafia III wordt vertelt vanuit meerdere perspectieven. Mensen met wie Lincoln Clay samenwerkte blikken terug op de gebeurtenissen terwijl jij deze gebeurtenissen krijgt te zien door het spelen van de game. Je hebt dus een mix van beelden na alle gebeurtenissen en de gameplay die de ‘vroegere’ gebeurtenissen zelf laten zien. De manier waarop het verhaal wordt vertelt doet een beetje denken aan een documentaire. Dit is heel slim gevonden en pakt goed uit in de game. Het verhaal is behoorlijk interessant en de game weet je helemaal mee te zuigen in het veroveren van New Bordeaux en het bereiken van je wraak.

Gameplay is repetitief en bevat veel opvulling

Mafia III’s geweldige manier van verhaal vertelling sluit alleen totaal niet op de gameplay aan, die het interessante verhaal ondersteunt. De game begint met een knaller van een opening, zowel qua verhaal als gameplay. De sfeer zit er goed in en hetgeen je moet doen is leuk en variërend. Dit zakt als je drie uur in de game zit echter ontzettend in. Na die tijd heb je een reden voor je missie en ben je geïntroduceerd tot het geheel, want dan weet je hoe de gameplay in elkaar steekt. Dat is de echte domper, want als je je eerste wijk overneemt met je net gemaakte vriendin Cassandra, die het vervolgens met jouw runt, zal duidelijk worden dat je constant hetzelfde aan het doen bent.

327652-mafia3

Naarmate de game vordert word je geïntroduceerd tot meerdere maffiabazen, die je stuk voor stuk gaan helpen om je wraak te krijgen. Er zit alleen totaal geen variatie in de missies die je voor hun moet doen om je uiteindelijke doel te bereiken. Om je doel te bereiken, waar je dan wraak op kan nemen, moet je schade aanbrengen aan het imperium van die persoon en zijn vrienden. Dit gaat echter constant op dezelfde manier, maar dan in een net ander jasje. Zo is er in de ene wijk een illegaal taxi-bedrijf, in de andere weer een heroïne smokkel of illegale smokkel richting Cuba. Allemaal heel interessant, maar het schade aanrichten gaat keer op keer op dezelfde manier. In plaats van dat de missies spannender zijn en je op verschillende locaties komt met daarbij afwisselende opdrachten, herhaalt men continu dezelfde gameplay.

Dit terwijl je juist liever dieper in deze handel duikt, waarbij de game je laat zien hoe het in zijn werk gaat met als gevolg dat jij de taak krijgt om het op een spectaculaire wijze te ontmantelen. Het komt er namelijk keer op keer op neer dat je de desbetreffende locatie bezoekt. Dit kan een hoerenhuis, warenhuis in de haven, woning of bouwlocatie zijn. Vervolgens zijn hier ‘goons’ aanwezig van de desbetreffende maffiabaas en deze schakel je één voor één uit om vervolgens bij de capo te komen. Deze moet je of vermoorden of ondervragen voor meer informatie. Dit herhaal je net zo vaak tot er genoeg schade is aangericht en de onderbaas zijn gezicht laat zien om te kijken wat er aan de hand is. Dit is uiteindelijk degene die je moet hebben om de handel over te kunnen nemen. Wanneer je dit gedaan hebt, komt er eindelijk een meer boeiende missie met andere en veel leukere opdrachten. Dit is alleen van korte duur, want als deze missie er op zit, kun je weer aan hetzelfde beginnen.

Het overnemen van de verschillende handelsvormen (rackets) is iets waar je namelijk grotendeels in de game mee bezig bent. Dit verveelt, lijkt op elkaar en het voelt constant als opvulling voor de daadwerkelijke verhaalmissies aan. Uiteraard maakt dit de game veel langer, maar we hadden liever gezien dat de missies meer variatie hadden en je op ietwat meer spectaculaire wijze door het verhaal heen speelt. Het is nogal simpel dat je telkens een maffiabaas ontmoet die je gaat helpen waarbij dit hele riedeltje zich vervolgens weer herhaalt.

Toch weet de game qua gameplay ook een hoop goed te doen

Het ontmantelen van de louche ondernemingen van menig maffiabaas is repetitief en op den duur zelfs irritant. Toch weet Mafia III ook een hele hoop goed te doen. Zo is de actie onwijs bruut, impactvol en het heeft een unieke feel. De vijand reageert bijvoorbeeld gevarieerd op basis van waar de kogel zijn lichaam treft. Schiet je hem bijvoorbeeld in z’n knie? Dan zie je het been dubbelklappen. Dit werkt ontzettend goed en het zorgt ervoor dat het, ondanks de repetitieve factor, toch leuk is om weer een paar maffioso omver te knallen.

1473420657-6654-capture-d-ecran

Het besturen van de auto’s is ook goed uitgewerkt in de game, de auto’s sturen namelijk precies zoals je zou verwachten van de jaren 60 en het scheuren door de straten is een waar genot. De missies die zich buiten het overnemen of ontmantelen van rackets afspelen, zijn behoorlijk memorabel en goed uitgewerkt. Tussen alle repetitieve gameplay elementen door zitten namelijk wel degelijk parels van missies die het repetitieve gedeelte haast de moeite waard maken. Dit zijn ook meteen de missies waar we liever meer van hadden gezien, want deze deden ons denken aan de leuke missies van Mafia II.

Terug naar de daadwerkelijke gameplay, het benaderen van je vijanden kan in Mafia III overigens op meerdere manieren. Zo is er de stealth-aanpak en de ‘all-guns-blazin’-aanpak. Dat laatste is wellicht in het begin vaak een leuke keuze, puur om het feit dat het heerlijk is om te knallen in deze game. Maar naarmate de game vordert en je interesse toont in de stealth opties, zul je zien dat je hier ook veel plezier aan kunt beleven. De AI daarentegen is helaas niet altijd even slim. Zo kan het voorkomen dat je vol in het beeld van de vijand staat, maar dat hij rustig verder staat te fluiten zonder actie te ondernemen.

1473420657-9053-capture-d-ecran

Technisch niet op orde en grafisch ondermaats

Op technisch vlak maakt Mafia III helaas een behoorlijk aantal fouten. De game voelt bij momenten erg beta aan als het gaat om de technische prestaties. Enkele keren oogt Mafia III met de juiste belichting redelijk mooi, maar over het algemeen zijn de graphics ondermaats. Dit heeft vooral te maken met technische oneffenheden en constante irritaties. Zo lichten objecten en zelfs je personage zonder enige reden opeens heel erg op. Ook lijken de ontwikkelaars een groot fan te zijn van ‘bloom’, want letterlijk alles lijkt wel overbelicht te zijn.

Dan zijn er nog de nodige bugs, zo doet een spiegel niet bepaald wat hij moet doen en verdwijnen passanten regelmatig in auto’s of vijanden half in muren. De framerate is ook erg onstabiel en dropt regelmatig onder de beloofde 30 fps. Het is niet zo dat de framerate dermate ver zakt dat de game onspeelbaar wordt, maar het is wel degelijk erg hinderlijk. Waar de game ook mee kampt, is texture pop-in, of je nu snel of langzaam beweegt, menig object verschijnt veel te langzaam. Anti-aliasing lijkt de ontwikkelaar niet echt te kennen, want kartelrandjes zijn behoorlijk aanwezig.

1473420657-4696-capture-d-ecran

Wat wel altijd erg mooi is in Mafia III, dat zijn de cut-scènes, want de personages lijken hierin levensecht en de voice-acting is behoorlijk netjes te noemen. Al met al lijkt het erop dat Mafia III niet echt een finishing touch heeft gehad, want er is nog een hele hoop wat de ontwikkelaar moet fixen, wil deze game technisch op orde zijn. Overigens uiten de technische problemen zich niet alleen op visueel vlak, want ook auditief zijn er rare dingen aan de hand. Zo kloppen de voetstappen die je hoort de helft van de tijd niet en klinkt het in het moeras soms net als in de French Ward (gebied in de stad), je hoort auto’s en mensen, maar ze zijn nergens te bekennen. De auto’s klinken ook erg overdreven en niet dynamisch, de geluiden die je hoort sluiten namelijk vaak niet aan bij de acties op het scherm. Dit zorgt ervoor dat auto’s soms ongeloofwaardig klinken terwijl je geluiden hoort die op hetzelfde moment wel realistisch zijn, maar die passen dan weer niet bij het moment.

De stad leeft qua sfeer, maar niet qua activiteiten

Wat een stad in een game laat leven, zijn sfeer en activiteiten. De sfeer weet men voor elkaar te krijgen, want de French Ward leeft. Er zijn veel mensen op straat en je hoort de muziek uit menig kroeg galmen. Auto’s toeteren, mensen roepen van alles over straat en je hebt het gevoel alsof je ook daadwerkelijk in New Orleans bent. Op dit vlak verdient de game dan ook de nodige complimenten, want om dit voor elkaar te krijgen is er een juiste balans nodig die je niet zomaar vindt als ontwikkelaar zijnde. Dit is men echter uitstekend gelukt met Mafia III en dat zorgt voor een fijne en sfeervolle omgeving tijdens het verkennen van de open-wereld.

1473420657-7778-capture-d-ecran

Wat hier aan bijdraagt is de enorm zorgvuldig gekozen soundtrack. Die weet je telkens weer te verrassen. Zo weet men bij missies bijvoorbeeld constant de juiste muziek te gebruiken. Ook de radiostations zijn voorzien van authentieke berichtgeving wat betreft het laatste nieuws en kennen stuk voor stuk klassiekers qua tracks die worden afgespeeld. Echt genieten als je je door de stad begeeft, maar wat alleen niet zo fijn is, dat zijn de activiteiten. Wat een open-wereld game als deze compleet maakt, zijn activiteiten die je buiten het verhaal om kunt doen.

Even aan de bar zitten en een drankje doen om vervolgens dronken op straat te eindigen, het kunnen poolen in kroegen, of het bezoeken van winkels, auto showrooms, een casino, kledingwinkel of clubs en live-optredens (het is immers New Orleans), het zit er allemaal niet in. Tijdens het spelen van het verhaal kom je op zoveel interessante plekken, maar hier is uiteindelijk buiten de missies om niets mee gedaan. Alle gebouwen die je bezoekt zijn stuk voor stuk van een interieur voorzien, maar dat is puur cosmetisch voor de ervaring, want ook hier kan je nadien niks doen. Wat een open-wereld game fijn maakt, dat zijn die momenten tussendoor waarbij je even een bar in gaat, wat close-quarter combat veroorzaakt om zo politieagenten stuk voor stuk te kunnen begroeten met een shotgun. Dat soort dingen missen we heel erg in de game en dat is jammer.
1473420657-9054-capture-d-ecran

Je kunt je personage niet eens een ander outfit aanmeten. Een garage bezoeken om je auto uit te bouwen, mini-games spelen of een gunstore bezoeken, nee, ook dat ontbreekt. Dat laatste gebeurt overigens via een oproepbaar busje van waaruit geweren worden verkocht, maar echt interessant is het niet. Heel eerlijk, we missen de gunstore die bijvoorbeeld wel in Mafia II zat. Als je dit in perspectief stelt met bijvoorbeeld GTA V, dan kunnen we stellen dat in Los Santos een hoop meer te doen is dan in New Bordeaux. Zoals al omschreven, het zijn al die kleine dingen die je mist. Die dingen die een open-wereld juist compleet kunnen maken, maar er is gewoonweg niets te beleven. Dit alles zorgt ervoor dat de game dan ook meer voelt als een open-map dan een open-wereld.

Racisme

De Amerikaan die in de jaren 60 en 70 een gekleurde huidskleur had, die had het op zijn zachtst gezegd niet gemakkelijk. Dit is dan ook iets wat je constant merkt tijdens het spelen van Mafia III. Zowel het verhaal als het lopen over straat in New Bordeaux staat garant voor constante racistische opmerkingen die je door merg en been gaan. Lincoln Clay wordt constant op zijn huidskleur gewezen op een denigrerende manier en je merkt hoeveel haat er heerst bij de mensen richting iemand met een donkere huidskleur. Deze jaren zijn immers behoorlijk heftig geweest voor de donkere bevolking en gelukkig stopt Mafia III dit niet in de ‘doofpot’. De ontwikkelaar schaamt zich er niet voor om je dit ook daadwerkelijk te laten zien en voelen.

1473420657-2260-capture-d-ecran

Conclusie

Mafia III moet je een beetje zien als een ruwe diamant die nog nooit een slijptol heeft gezien. De game kent wel degelijk hele memorabele momenten die ervoor zorgen dat je op het puntje van je stoel gaat zitten, maar er is geen balans aanwezig. Het verhaal is interessant, maar de repetitieve gameplay zorgt ervoor dat een climax elke keer weer begroet wordt met een saaie periode die erop volgt. Mafia III is om die reden dan ook niet evenwichtig. Ondanks dat weet de game ons toch mee te zuigen in het verhaal en gelukkig doet Mafia III ook aardig wat goeds. Het schieten werkt fantastisch en is impactvol. Hier en daar zijn er toch grandioze missies die ervoor zorgen dat je de game blijft onthouden. Maar, naast de repetitieve gameplay kent de game jammer genoeg nog een paar andere minpunten. Zo is de game op grafisch vlak veelal teleurstellend en technisch niet op orde. De open-wereld die je eerder een open-map kunt noemen, omdat er niets te doen is, voelt ook als een behoorlijke domper. De stad is erg sfeervol, maar qua activiteiten is het een stille boel. Jammer. Om positief te eindigen, het grootste pluspunt aan Mafia III blijft voor ons de soundtrack, deze is zorgvuldig geselecteerd en een waar genot voor het oor.

Pluspunten

  • Schieten werkt erg goed
  • Middels stealth een racket veroveren is leuk om te doen
  • Interessant verhaal
  • Perfecte soundtrack
  • Fijne besturing van auto's en het personage zelf

Minpunten

  • Grafisch veelal ondermaats
  • Technisch niet op orde met framedrops en glitches
  • Open-wereld is meer een open-map zonder activiteiten
  • Repetitieve gameplay
  • Geen aanpassingsmogelijkheden bij personage of auto's

7.0

DLC Special: Mafia III – Stones Unturned
Gepubliceerd op 9 jun, 2017 om 09:30
Mafia III – Stones Unturned is de tweede verhaaluitbreiding voor de game en is vanaf nu verkrijgbaar
Gepubliceerd op 30 mei, 2017 om 16:49
Mafia III’s Stones Unturned DLC komt op 30 mei uit
Gepubliceerd op 5 mei, 2017 om 09:09
DLC Special: Mafia III – Faster, Baby!
Gepubliceerd op 4 apr, 2017 om 14:50
  1. Anoniem -   
    205.157.81.xxx's avatar

    Best nog een hoog cijfer.

  2.    1951 XP
    20style [20]'s avatar

    Ik vind dit een eerlijke review mannen… ookal zijn de missions repetitief, ik kan me er goed in vermaken zeker de brutal kills lol… en heb gehoord dat de makers een update ging brengen met nieuwe outfits etc… nog even afwachten dan maar.. had ook wel meer verwacht grafisch maar de sfeer en het verhaal maakt alles goed

  3.    10 XP
    Heart-Attack_Guy's avatar

    Begin me al redelijk te vervelen.. erg jammer had er wat meer van verwacht qua missies.. veels te repetitief

  4.    1663 XP
    gamexl's avatar

    Precies wat ik had verwacht (of eerder gevreesd)… De pluspunten zijn gelukkig best dragend maar jammer dat de technische aspecten en de repetitieve activiteiten de kwaliteit van de game schade aandoen.

  5.    137 XP
    tielo's avatar

    Wat niet wordt genoemd is dat de Playboys verzamelen deze keer ook echt iets oplevert. Naast was weinig spannende foto’s van mooie dames zitten er ook geweldige interviews bij van o.a. de Beatles. Grappig want er werd altijd geveinsd dat je de Playboy kocht voor de interviews. Ik vermaak mij enorm met de game en ben speel technische het niet helemaal eens met de review. Ik geef ‘m een hele dikke 8.

  6. Anoniem -   
    195.241.8..xxx's avatar

    mafia rip weer een franchise verziekt

  7. Anoniem -   
    62.238.177..xxx's avatar

    Ik heb de deluxe edition gekocht, vind het best een leuk spel

  8. Anoniem -   
    62.72.192.xxx's avatar

    Ik vind het een heel lekker spel om te spelen. Niet revolutionair, maar ben wel verslaafd.

  9.    2444 XP
    jimke1's avatar

    ik vind het een goede review maar toch vind ik persoonlijk dat de game wat meer verdiend een 8 van mij .
    ik vind de muziek zo top in de game

  10. Anoniem -   
    62.140.132.xxx's avatar

    Top review. Cijfer is wat ik had verwacht. Al na het lezen dacht ik dat het lager zou vallen. Na deze review ga ik hem niet halen, bedankt voor de moeite

  11.    76 XP
    MUYBUENO's avatar

    Deze review is Spot-on geen woord verkeerd geschreven over deze game ,een 7 is t maximaal haalbare hiervoor … Wel jammer , vond Mafia 2 echt top en had mezelf erop verheugd

  12. Anoniem -   
    185.72.164.xxx's avatar

    DAt wordt dus niet halen vrijdag. Dan maar Gears of War 4 halen

  13. Anoniem -   
    94.215.77..xxx's avatar

    Gelukkig heb ik mezelf kunnen bedwingen om direct te kopen.
    Je kan er gif op innemen dat als ze review copies pas uitdelen op het moment dat de release er is, dat er dan wat te verbergen valt (DOOM uitgezonderd).
    Deze vele minpunten vielen er dus te verbergen.
    Jammer dat ze gerushed hebben om de game uit te brengen, er zitten goede dingen tussen, maar je speelt dus een spel wat niet af is.

    Ik ga nu voor The Rise of the Tomb raider.

  14.    1951 XP
    20style [20]'s avatar

    @185.72.164.xxx: gears haal ik zowieso hahahah heb ze allemaal dus die moet er bij

  15. Anoniem -   
    94.211.40.xxx's avatar

    Als ik de review lees, zou ik een 6 geven. Een 7 betekent in mijn woordenboek “goed”. Terwijl de game matig, maar voldoende lijkt te zijn (afgaande op,de review). Komt er in ieder geval niet in bij mij. Thanks voor de review, Roy.

  16. Anoniem -   
    86.87.177..xxx's avatar

    het is gewoon weer eens triest. die 3uur waar jullie het over hebben die leuk zijn is de intro.. alleeen die duurt 3uurxd

  17.    202 XP
    046gln's avatar

    Kleding,autos customnize zou in de toekomst komen als gratis update.
    Helaas zat dit er nu niet in.
    Vind de game zelf goed aleen jammer dat je steeds het zelfde moet doen.
    Ik ben nog vol op bezig en toch erg benieuwd naar vito’s historie. Wat er allemaal gebeurt is in de jaren naar mafia 2 eindigde.

  18.    571 XP
    Jason28's avatar

    Ben blij dat ik hem niet gehaald heb vrijdag. Waarschijnlijk is Watch dogs 2 een betere open world game.

  19.    477 XP
    Diederik's avatar

    Perfecte review, vooral het open wereld zonder activiteiten. Ik heb spijt dat ik ‘m gekocht heb, wat een aderlating na maffia 2….

  20. Anoniem -   
    83.86.160..xxx's avatar

    Na maffia 2 had ik hoge verwachtinng, maar ik vindt dat het maar weinig met mafia te maken heeft, je bent het zelf niet in iedergeval, je moet er achteraan ,

    De meeste dingen die hier boven beschreven zijn worden wel gepatch in de eerst volgende update zoald de framerate

  21.    114 XP
    Vengeance Gamer's avatar

    Deze game is gewoon slecht.
    *Grabs Popcorn*

  22. Anoniem -   
    62.238.22..xxx's avatar

    @20style [20]: vind het wel meevallen dat het herhaaldelijk is de missies. In gta v moest je ook het merendeel schieten. grafisch is de game gewoon zeer netjes, het is geen uncharted 4. maar dat is gta v ook niet! 7 vind ik te weinig hoor.de reviewer heeft duidelijk niet lang gespeeld. als je zegt dat het een map is zonder activiteiten dan lul je gewoon. je hebt gewoon storymissies en optionele missies zoals je ook in gta hebt. Beetje belachelijk dat dit maar een 7 krijgt, maar goed. Ik vermaak me er prima mee.

  23.    581 XP
    rolf77's avatar

    Heb er nu geen tijd voor. Dus die haal ik later wel voor een mooi zacht prijsje. Het lijkt me wel een leuke game.

  24. Anoniem -   
    84.105.60.xxx's avatar

    Snap dat punt niet over herhalende missies, elke game heeft talloze herhalingen, het gaat erom of deze herhalingen keer op keer leuk zijn, en ik vind dat wel het geval in Mafia 3. Grafisch niet zo denderend, maar ik vind de game toch nog een dikke 8 🙂

  25. Anoniem -   
    77.248.23.xxx's avatar

    Blij dat ik op de reviews heb gewacht.

  26. crew Management -    4339 XP
    M4GN3T's avatar

    @62.238.22..xxx: met activiteiten wordt in de recensie ook iets heel anders bedoeld dan missies. De missie structuur is daarnaast heel erg herhalend, dit was bij GTA V wel anders. Deze structuur van Mafia 3 lijkt meer op GTA 3.

  27.    3666 XP
    tyger1's avatar

    Voor mij is de game ok en dat is het belangrijkste wat jullie denken kan me gestolen worden , ik vermaak me 8 op 10 is een terechte score .
    Vergeet niet dat je het op verschillende manieren kan spelen .

  28.    835 XP
    ps4 ps4's avatar

    heb hem besteld.

    mvg

  29.    571 XP
    Jason28's avatar

    Op meta is het gemiddelde al een 6, denk dat het al een beetje een ‘no man’s mafia’ gehalte krijgt. leuk dat deze review er trouwens tussen staat.

  30. Anoniem -   
    62.238.22..xxx's avatar

    Naarmate je verder komt, kan je andere auto`s verkrijgen en kleding ook customizen.

  31. Anoniem -   
    62.238.22..xxx's avatar

    @tyger1: precies, psx sense niet serieus te nemen.

  32. crew Management -    4339 XP
    M4GN3T's avatar

    @tyger1: @62.238.22..xxx: Iedereen ervaart het anders, vandaar dat meerdere reviews lezen altijd slim is. Alsook het lezen van reacties van andere gamers 🙂

  33.    77 XP
    rafc1880's avatar

    Ik vind het wel een goeie game,
    Iedereen verwacht gewoon té veel van games tegenwoordig..
    Ok er is minder te doen dan in gta of saints row of elke andere open game world, maar met zo’n game als dit is verhaallijn centraal en ben nu nog maar net vanvoor in het spel en hij kon wat beter zijn qua graphics maar om te zeggen dat hij er slecht uitziet zeker niet.
    Algoed heeft iedereen zen mening:)

  34.    118 XP
    redDEAD3's avatar

    Goed geschreven review!

  35. Anoniem -   
    94.215.133..xxx's avatar

    Mijn verwachtingen waren hoog voor Mafia 3. Helaas weet de game die niet waar te maken. Desondanks leuke game om te spelen, al had ik m liever in de aanbieding gekocht.

    Plus ik mis de boetes uit mafia 1 🙂

  36.    3666 XP
    tyger1's avatar

    @M4GN3T: Ik zie nergens in het artikel staan dat Maffe 3 ook ondersteuning zal krijgen op de PRO.

  37. crew Management -    4339 XP
    M4GN3T's avatar

    @tyger1: alle games na 1 oktober krijgen ondersteuning. Ik zie geen reden om dat in de review op te nemen, aangezien we dit al weten. Verder kunnen we het ook nog niet testen, want de review exemplaren van de PS4 Pro zijn er nog niet

  38. Anoniem -   
    2a02:a44e:b8ed:0000:f49f:b1c7:3acd:6.xxx's avatar

    Goede review. Jammer dat deze nu pas komt, had me 50 euro gescheeld.

  39.    1691 XP
    Mrduckie88's avatar

    Heb lang zitten twijfelen over deze game. Maar door wwe 2k17, mark mcmorris en fs17 , lekker ff fifa en maffia afwachten. Mafia gaat er komen als ik hem als aanbieding of used op te kop kan tikken

  40.    325 XP
    abrain's avatar

    Vermaak me er prima mee, wel enigzins repetitief.
    Maar niet meer dan veel andere games tegenwoordig.
    Destiny, the division, uncharted enz, zijn in hun eigenzin ook repetitief.

  41.    88 XP
    mc-elvin's avatar

    Heb het day one gehaald en moet zeggen dat ik me wel vermaak ☺️ als je een casual gamer bent dan is mafia 3 sick.

    Graphics zijn echt slecht GTA5 uit 2013 is nog veel mooier en idd missies herhalen zich steeds.

  42.    1663 XP
    gamexl's avatar

    Wat ik niet begrijp is dat jullie als pluspunt de besturing van de auto’s en het personage aanduiden. Ik heb van verschillende gamers gehoord dat de auto’s helemaal niet lekker besturen. Hoe zit dat?

  43.    1663 XP
    gamexl's avatar

    @abrain: Behalve met Uncharted ben ik het met je eens…

  44.    3666 XP
    tyger1's avatar

    @gamexl: Klopt niet auto’s reageren goed zoals in GTA .
    Je vrienden trollen je, bro.

  45.    3666 XP
    tyger1's avatar

    @M4GN3T: Waarom niet de pro staat voor de deur en wat denk je wel een update naar de pro is bevestigd.
    Voor de gamers met een pro in de toekomst.

  46. Anoniem -   
    2001:1c01:0e03:2000:7214:a6ff:fe76:d.xxx's avatar

    Precies wat ik tot nu toe vind van deze game. Speelt leuk weg, maar komt net wat te kort om zich te meten met de ‘echte’ top games.

  47. Anoniem -   
    87.214.236..xxx's avatar

    Waarom is de AI geen minpunt? Dat is zo belabberd in de game..

  48. crew Management -    4339 XP
    M4GN3T's avatar

    @tyger1: dat vertel ik je net in mijn reactie?

  49. Anoniem -   
    94.211.40.xxx's avatar

    @rafc1880: Als je de game prijst op 60 euro, wordt de game ook vergeleken met een 60 euro game. Van zo’n spel mag op zijn minst worden verwacht dat het GTA benadert.

  50.    7064 XP
    Flaming_Kaiser's avatar

    @tyger1: Hij kan de Pro functie niet beoordelen omdat deze er nog niet is. Wat is de meerwaarde om te vermelden dat er een pro functie komt?

  51. Anoniem -   
    188.207.65.xxx's avatar

    @tyger1: Ik ben echt benieuwd wat jouw IQ is. Daarbij hoop ik dat je gewoon een trol bent, maar mocht je echt zo dom zijn hoop ik dat jou verboden wordt ooit een kind te verwekken.

  52.    477 XP
    Diederik's avatar

    @188.207.65.xxx: dat gaat wel weer heel ver, maar ik snap je punt.

  53.    4073 XP
    Peter01's avatar

    ik heb me echt verheugd op maffia 3 want maffia 2 is mijn op een na favoriete spel ooit. maar ik ben teleurgesteld. echt heel teleurgesteld.

    de soundtrack is echt vet. ik vind lincoln ook cool. maar het verhaal is standaard en niet interessant. de missies zijn zo repetitief dat ik de game na nog geen uur spelen (zo lang voelt het aan iig) steeds weg leg. en dat is als ik al speel. ik vind de game heel erg saai. de missies voelen allemaal aan als zij missies.

    de wapens zijn standaard oninteressante wapens en het feit dat je voor veel handelingen een knop moet indrukken tot er een cirkeltje vol loopt is echt irritant.

    ik heb een hekel aan flashbacks (met de uitzondering als ze niet te veel gebruikt worden, maar dat is bijna nooit meer tegenwoordig) dus de manier van verhaal vertelling ergert me best wel. ik vind de motivatie van lincoln ook cliché.
    de sfeer is voor mij ook afwezig en de stad voelt voor mij aan alsof ie niet echt is, alsof ie niet echt leeft. ik kan mijn gevoel met de spelwereld van maffia 3 niet goed verwoorden.
    de gezichtsanimaties zijn gewoon poep.

    het feit dat je geen andere kleding aan kan trekken en niet eens een auto in je garage kan zetten is echt belachelijk. in deel twee kon dat ook, dus waarom niet hier ? dat is toch stappen achteruit nemen of niet soms ? de auto’s zijn echt oninteressant en standaard en saai. ze rijden daarentegen wel cool.

    de ai is echt ongeloofelijk achterlijk. dat om een hoekje staan en fluiten en dan een takedown zou een of heeeeeel misschien twee keer moeten werken, maar niet op meer dan dat.

    het vechten gaat redelijk, alhoewel ik het niet lekker zou noemen.
    ik was vandaag in een shootout, ik sta tegen een stapel pallets aan, loopt er een gast doodleuk voorbij de pallets zodat ie me kan raken, ik draai zodat ik op hem kan mikken maar de camera flipt hem helemaal en kan alleen maar de stapel pallets laten zien. ik zie dus helemaal niks en word dood geschoten. op dat moment gaf ik het tegen mezelf toe: mafia 3 is een zware teleurstelling en een slecht spel.
    en ik heb niet echt mee gedaan aan de hype train dus daar licht het niet aan.

    de setting van new orleans is echt een gemiste kans met deze game. en het enige wat echt goed is, is de soundtrack.

  54.    4073 XP
    Peter01's avatar

    @M4GN3T: zou dat de reden zijn dat de graphics echt ondermaats zijn ? ik ben geen graphics fanboy maar dit had beter gekund. zeker voor een game die drie jaar ouder dan gta 5 is.

  55.    872 XP
    Actie94's avatar

    Erg jammer om te horen van de technische fouten. Ondanks dit ga ik hem toch halen omdat de minpunten die genoemd worden het probleem zijn van elke open world en mij er dus niet echt meer aan stoor. De gameplay variatie van shadow of mordor was er ook niet maar die brutale takedowns zorgde ervoor dat ik de game van het begin tot het eind vol bewondering aan het spelen was.
    In iedergeval mooie review, bij mij komt hij erin.

  56. Anoniem -   
    84.87.157..xxx's avatar

    Geweldige review! En ben het er helemaal mee eens! Om even het grafische gedeelte uit te lichten-> Haast vreselijk! Dit kan echt niet in een 2016 game.. behalve bij night time die op sommige plekken in de stad er dan wel mooi uitzien is het echt bagger. Schandalig slechte graphics waar ze zich diep voor moeten schamen. Ondanks dat is het wel een erg verslavende game. En heb ik er toch veelal erg veel plezier mee. Maar het is zeker niet wat ik er van gehoopt had. .

  57.    5321 XP
    7th-son's avatar

    @Peter01: drie jaar jonger dan gta5 bedoel je vast.

    Ik denk niet dat je veel te veel verschil moet gaan verwachten op grafisch gebied op de pro.
    De eerste game die we wat dat betreft goed kunnen oordelen is tomb raider. Ben benieuwd of het nou echt veel beter gaat worden.

  58. Anoniem -   
    84.30.90..xxx's avatar

    Zelfde als mafia 2 , iedere missie was rij van A naar B dan naar C en dan terug naar A.
    Wat een saaie game .

  59. Anoniem -   
    84.87.157..xxx's avatar

    Zouden er trouwens meer dan 100 songs in de game zitten die je kan beluisteren? Waarom hoor ik dan steeds dezelfde songs. Heb er bij lange na nog geen 100 kunnen horen.

  60. Anoniem -   
    62.238.22..xxx's avatar

    @7th-son: veel games worden ook native 4k maar dan wel 30fps. je ziet veel verschil. tombraider op youtube 4k op ps4 pro gezien. ziet er gewoon erg goed uit. duidelijk mooier. en horizon down ook prachtig! Er is gewoon meer rekenkracht dat zie je gewoon.

  61. Anoniem -   
    62.238.22..xxx's avatar

    @7th-son: ik heb 4k tv met hdr, alleen dan al is een ps4 pro een must buy! en voor de ps4 vr ervaring is het ook veel beter, resolutie is dan gewoon top en op de huidige ps4 niet. dus zeg geen dingen als je er geen hol van snapt

  62. Anoniem -   
    62.238.22..xxx's avatar

    @M4GN3T: ook wat oudere games krijgen ondersteuning. pes 2017 krijgt ook een pro update!

  63. crew Management -    4339 XP
    M4GN3T's avatar

    @Peter01: Nja ik heb ’t wel gedacht, maar ik heb geen goed argument om te zeggen dat de PS4 versie er slechter uitziet, zodat de PS4 Pro versie mooier gaat lijken.

  64. Anoniem -   
    82.176.182..xxx's avatar

    Nog n redelijk cijfer zeker als de grote afsluiter de perfecte soundtrack omschrijft………. Verder zie ik nie veel pluspunten die t kopen waard zijn. Medelijden is voor de zwakkeren. Geldwolven zoals gamestudios moet je affikken op wanprestaties.

    Back to gta online

  65. Anoniem -   
    31.161.143..xxx's avatar

    Jammer, had zin in deze game. Misschien als due in de budget bak ligt een keer meenemen naar voor nu pas ik even

  66. Anoniem -   
    78.21.114..xxx's avatar

    Waarom toch steeds die vergelijkingen met GTAV
    Persoonlijk (als oudere gamer) vondek GTA eigenlijk gene vetten (niet goed)
    Ook niet slecht. Zeker niet. Maar ook geen topgame.

  67.    54 XP
    GreasyAce's avatar

    Bedankt voor de goede review, bespaart me weer wat geld deze maand. Dan maar voor Battlefield 1, dat wordt denk ik wel een knaller! “You see what I did there”

  68.    555 XP
    Crazygohan's avatar

    Ik sla hem over na deze review en de reacties gelezen te hebben, eerlijk gezegd als ik alles zo lees vind ik een 7 nig best hoog

  69. Anoniem -   
    84.104.176.xxx's avatar

    Ik vind de schoot outs vaak geen bal aan. Ook de bullet impact is de helft van de keren zwaar ondermaats. Zo staat er soms een gangster op afstand die pas na 3 rake kogels ook maar iets van een reactie laat zien. Schandalig slecht gewoon. Verder vind ik de AI ook bedroevend. Als je 3 minuten in een shootout zit komen sommige mannetjes gewoon doodleuk op hun dooie gemak recht op je aflopen, zonder zn gun in de aanslag en zonder ook maar enigzins op zn hoede te zijn. Dat verpest voor mij de hele actie.

  70.    5321 XP
    7th-son's avatar

    @62.238.22..xxx: reageer zelf ook niet als je niet begrijpt waar ik het over heb.
    Ik bedoel op een normale full HD TV, en niet op een 4k tv.
    Natuurlijk zie je een verschil tussen native 4k en full HD, duh

  71. Anoniem -   
    89.200.8..xxx's avatar

    @82.176.182..xxx: haha en dan zeg je back to gta online. Rockstar zijn de grootste geldwolven van dit moment. 500k per dag binnenhalen maar stabiele servers ho maar.

    Ik ga mafia sowieso halen maar heb nu te weimig tijd. Repetitief is gta ook kwa missie. Het verhaal was dan misschien wel interessanter en afwisselend maar de missies waren echt wel veel van hetzelfde. En de combat in gta is ook echt van kinderlijk niveau.

    Ik hoop wel dat mafia goed verkocht word maar wel stevige kritiek krijgt zodat mafia 4 er wel komt maar dan weer op het niveau van mafia 1. En liever ook terug naar die tijd. Dit nu is leuk geprobeert maar toch mislukt. Net zoals gta, was leuk 3 karakters maar heb er toch liever 1.in gta online heb je natuurlijk wel 1 eigen gecreëerde karakter maar kwa missies en verhaal is het om te huilen.

  72. Anoniem -   
    92.69.200..xxx's avatar

    Ik wacht wel tot ie 20 piek is

  73. Anoniem -   
    31.20.31.xxx's avatar

    Ik ga Mafia II maar eens opnieuw installeren. Ziet er beter uit dan Mafia III.

  74.    4073 XP
    Peter01's avatar

    @M4GN3T: dat bedoel ik niet. zou de ps4 versie eerder afgemaakt of afgeraffeld zijn omdat de dev dan meer tijd heeft voor de ontwikkeling van de pro versie ? dat bedoel ik.

  75.    4073 XP
    Peter01's avatar

    @92.69.200..xxx: moet je ook doen. geloof me. maar dan is ie nog steeds extreem repetitief.

  76. Anoniem -   
    84.87.157..xxx's avatar

    @Peter01: Ja je heb helemaal gelijk gozer. Het is erg jammer met wat ze er uit eindelijk als game uit gepoept hebben. De setting zou bijna geniaal zijn. Op zich vermaak ik me er toch wel mee. Dus ben niet geheel negatief. Maar het is toch absurd dat mafia 2 er veel beter uit zag! Jij hebt het dan meer over het spel technische gedeelte en ik over de grafische puinhoop die ze er van gemaakt hebben. Mischien dat het er op de PC beter uit mag zien. Dan zullen die mensen met een PC versie daar nog winst uit kunnen halen. Maar ja het is wat het is. Ik ga hem zeker uit spelen en dan maar gauw stof laten verzamelen…

  77. Anoniem -   
    145.93.61.xxx's avatar

    eerder een 3 deze game. Zoveel games worden verneukt de laatste tijd.

  78. Anoniem -   
    195.241.8..xxx's avatar

    op ign heeft ie een 6je gekregen

  79.    4073 XP
    Peter01's avatar

    @84.87.157..xxx: ik ga deze laten staan voorlopig. ik moet de laatste arkham batman game ook nog uit spelen. daar kapte ik geloof ik mee nadat ik me besefte dat het camera perspectief echt poep was. maar ik ben nu nog bezig met gta. ik ben bezig centen verdienen om een eigen motor club huis te kopen. ik heb uitgevogeld dat dat rond de anderhalf miljoen gaat kosten. maar ik ben groot sons of anarchy fan dus dat clubhuis komt er wel. ik verveel me nog niet iig.

  80. Anoniem -   
    84.87.157..xxx's avatar

    @Peter01: Ja die biker DLC in GTA Online is echt super tof! Geniet ik ook erg van! En dan af en toe ff knallen in mafia 3 met mijn shotgun. Want dat geeft dan eerlijk is eerlijk toch ff een kick. Met nadruk op ff haha. Maar wens je veel fun in GTA Online met biker DLC.

  81.    4073 XP
    Peter01's avatar

    @84.87.157..xxx: thnx man, jij ook. ik moet nog maar 50.000 verdienen en dan kan ik mijn bikerclub kopen. er zitten er drie in het midden van de map, en ik ga die linker daarvan kopen. althans, dat is de planning. anders moet ik nog effe een paar honderd ruggen erbij verdienen en dat is zo bij elkaar. ik heb vandaag meer dan 400.000 verdiend. vooral contact missies. een vol team en dan steeds via het voting screen de volgende, en steeds op hard. toch elke keer weer 12-22 ruggen erbij. en de eerste heist (die voor twee man) heb je inclusief setup missies met een half uurtje klaar. ook makkelijk geld. ik vind het heerlijk gezllig te kletsen over dit soort dingen. dan heb ik een gevoel van “zo kan het ook” snap je ? ipv altijd ruzies enzo.

  82. Anoniem -   
    84.87.157..xxx's avatar

    @Peter01: Ja begrijp wat je bedoeld. Nou valt het hier reuze mee. Als je wat negatiefs zegt over bepaalde games op YouTube word je meteen aangevallen. Mensen moeten is leren elkaars mening te respecteren. Er zijn ook mensen die blijkbaar mafia 3 wel goed er uit vinden zien. Dan denk ik ok haha. Het verdien model in GTA gaat tegenwoordig goed ja. In de begin periode van GTA was het hard werken om centen te verdienen. Hoe dan ook is GTA nog altijd zeer de moeite waard om te blijven spelen. En

  83. Anoniem -   
    84.87.157..xxx's avatar

    @Peter01: En dat na alweer een 3 jaar ofzoiets oude game. Bedoel dan met name GTA online. Ik ga ze niet vergelijken maar mafia 3 komt er niet eens in de buurt…Heb jij interesse in Watch dogs 2? Of is dat niet jouw ding.

  84.    54 XP
    GreasyAce's avatar

    @Peter01: Denk niet dat de Ps4 Pro deze game kan helpen. De game is van begin al erg ondermaats in grafische kwaliteit, maar dat is niet eens zo interessant, omdat de game gewoon enorm eentonig en slecht geoptimaliseerd is (kijk naar de PC versie). Met die reden, mits er een Pro versie van deze game komt, gaat het spel er echt niet beter op worden.

    Dit soort praktijken zie ik steeds vaker voorkomen, doordat games na release geupdate kunnen worden brengen veel luie ontwikkelaars het spel te vroeg uit, dit kan ook te maken hebben met druk van de uitgever, maar desondanks vindt ik dit een zeer slechte zaak. Kijk naar Nintendo die brengt eigenlijk altijd games uit die gewoon AF zijn!

    p.s. Ik lever ook niet een concept onderzoek in als eindversie en zeg naderhand ja het is nu een 5,0 maar ik pas het later wel aan… Dit soort praktijk moet je in de kiem smoren door gewoon het spel niet te kopen, of nog beter koop het 2e hands levert helemaal niks op voor de luie ontwikkelaar of drammerige uitgever (vote with your wallet)

  85.    4073 XP
    Peter01's avatar

    @84.87.157..xxx: nee, niet echt mijn ding. qua free roam speel ik het liefst gta. ik begin wel weer honger naar een nieuwe te krijgen trouwens. laat ze aub die achterlijke c4 uit gta laten de volgende keer.

  86.    4073 XP
    Peter01's avatar

    @GreasyAce: ik heb rainbow six seige 2ehands gekocht zonder dat ik er erg veel voordeel aan had. ik koop dan meestal liever een nieuwe voor 5 euro meer ofzo, maar ik vind het zo een bullcrap dat ze een game maken die amper offline te spellen is en in een onderzetter veranderd zodra ze de stekker uit de servers trekken. ik had gewoon zoiets van “aan mij verdienen jullie niks”

  87. Anoniem -   
    84.87.157..xxx's avatar

    @Peter01: Nou geloof ook niet dat je er veel aan gaat missen. Het ziet er op zich wel mooi uit. Als dat al is wat we daadwerkelijk voorgeschoteld gaan krijgen. Maar zo te zien is het freeroam gedeelte rete saai. Wat shoppen,met een drone racen en beetje carren met je auto… Ja laat GTA6 maar komen!