Review: Driveclub VR


Review: Driveclub VR – Driveclub had één van de launchgames voor de PlayStation 4 moeten zijn, maar dat heeft de ontwikkelaar destijds niet voor elkaar gekregen. Toch is de titel uiteindelijk alsnog een launchgame geworden, maar dan voor PlayStation VR. Driveclub VR is gelijktijdig met de virtual reality headset verschenen en na een eerdere hands-on waren we heel erg benieuwd naar wat het uiteindelijke resultaat is geworden. Driveclub VR is namelijk meer dan alleen een VR-upgrade voor de bestaande game.

Nieuwe tour

Driveclub VR is in aanloop naar de release van PlayStation VR niet bijster veel in het nieuws geweest. Het enige wat we eigenlijk wisten, was dat de game een launchtitel zou zijn en dat deze zou beschikken over nieuwe banen. Uiteindelijk blijkt Driveclub VR net even wat meer te zijn, want waar de indruk bestond dat het een upgrade zou zijn, heeft men er een soort van nieuwe game van gemaakt en dat is natuurlijk goed nieuws. Bovendien geeft dat meer waar voor je geld.

DriveclubVR1

Driveclub VR is – laten we wel wezen – identiek aan het origineel als we het hebben over de structuur. Je kunt weer een club aanmaken, je kunt deelnemen aan online races alsook dat je offline aan verschillende soorten races mee kan doen. Wat echter nieuw is, is een compleet nieuwe tour waarin je op traditionele wijze weer sterren kan verzamelen. Door sterren te verzamelen unlock je nieuwe races en gaandeweg speel je nieuwe auto’s vrij, mede omdat je door het vergaren van roem in level stijgt.

Men houdt vast aan het oorspronkelijke model, maar de nieuwe tour maakt Driveclub VR ineens een stuk interessanter dan als het gewoon een VR-upgrade zou zijn geweest. De tour is niet zo lang als de oorspronkelijke tour, maar je zult al snel alsnog een uurtje of acht bezig zijn om alle sterren te verzamelen. Daarbij kent de game een compleet nieuwe Trophy set wat eens te meer aangeeft dat dit als een nieuwe stand-alone titel gezien mag worden. Dat is een positieve benadering, want dat geeft je als speler ook gelijk weer een doel.

DriveclubVR2

Net iets gemakkelijker

De tour die je zult doorlopen is qua opbouw gelijk aan hetgeen je al kent, maar wel heeft men de laatste gameplay veranderingen uit de DLC meegenomen. Dat wil zeggen dat je voor sommige sterren twee doelen moet zien te voltooien wil je die ene ster kunnen bemachtigen. Dit geeft het geheel net even wat meer variatie en uitdaging, maar hiertegenover staat wel dat Driveclub VR net even iets minder moeilijk is dan het origineel. Dat maakt de instap voor nieuwkomers natuurlijk interessanter en als zij alsnog moeite hebben met de gewone tour, dan kunnen ze dezelfde tour op een nog ietwat lagere moeilijkheidsgraad spelen. Alleen dan krijg je geen gouden, maar zilveren sterren.

Men heeft de tour een lagere instapdrempel gegeven, waardoor het voor iedereen leuker is om te spelen. Mocht je alsnog moeite hebben, dan kan je nog assistenten inschakelen tijdens het rijden. Dit is volledig optioneel en we raden de ervaren racer aan dit direct uit te zetten, het beperkt je in de controle over je auto. Voor de rest is alles precies zoals je van Driveclub zou verwachten en qua content is het dan ook een uitstekende game. De titel beschikt over veel auto’s – die je sneller vrijspeelt dan voorheen – en veel banen, waardoor je je niet snel zult vervelen.

DriveclubVR3

Wat eens te meer aanduidt dat de game een losstaande titel is ten opzichte van de gewone PS4 versie, is dat je qua level ook onderaan de ladder moet beginnen. Je start dus weer bij level nul en je moet je naar level 60 opwerken. Wel hebben we de indruk dat het aantal roem is teruggeschaald, waardoor je het maximale level sneller bereikt. Om je een idee te geven, na drie uur spelen waren we al level 25, dus dat gaat best rap. Hetzelfde geldt voor je club, ook die moet je opnieuw oprichten en je moet je opnieuw omhoog werken. Maar dat is geen straf, want het racen is een groot plezier.

Een fantastische beleving, maar…

Driveclub VR excelleert namelijk in het aanbieden van een goede ervaring. Je hebt drie camerastandpunten tijdens het racen. De standaard view is in de cockpit, maar als je liever de auto ziet of helemaal niets, dan kan dat ook. Ik ben echter een speler die in het origineel altijd voor het camerastandpunt koos waarbij ik de auto zag, omdat de cockpit view me niet genoeg overzicht gaf. In virtual reality is dat echter een compleet andere ervaring, waardoor juist dat perspectief mijn voorkeur geniet. De ervaring is namelijk fantastisch.

DriveclubVR4

Elke auto is voorzien van details en tijdens het racen zit je er veel meer in, omdat je je spiegels kunt gebruiken, je kunt naast je kijken en een opdonder krijgen van achteren voelt ook veel meer aan als dat je geraakt wordt. De beleving is vele malen intenser en dat maakt het racen met Driveclub VR tegenover het origineel misschien nog wel leuker ook. Puur en alleen om de ervaring is het al aan te raden om Driveclub VR te proberen, check desnoods een demo, want het is echt genieten als je eenmaal aan het racen bent.

Hiertegenover staat wel dat men voor PlayStation VR een aantal zaken flink terug heeft moeten schalen. Driveclub was van oorsprong visueel een uitermate mooie game, maar in virtual reality is dat beduidend minder goed. Lelijk mogen we het niet noemen, maar het verschil is toch wel aanzienlijk te noemen. Juist omdat je het origineel gewend bent, is de stap terug best wel fors te noemen. Wat hier ook nog bij komt kijken, is dat de weerseffecten, zoals regen en sneeuw, niet meer aanwezig zijn. Je kunt wel rijden op ieder moment van de dag, maar buiten dat kun je niet bijster veel instellen.

DCVR

In gameplay opzicht is Driveclub VR precies wat je ervan verwacht en door de toevoeging van een nieuwe tour is het helemaal de moeite waard. In ruil daarvoor is wel het grafische niveau teruggeschroefd. De details zien er van dichtbij best netjes uit, wat tevens voor de auto’s geldt, maar op grotere afstand is duidelijk te zien dat het toch allemaal wat beperkter is. Dat is enerzijds te begrijpen, maar aan de andere kant wel jammer. Desalniettemin maakt de algehele ervaring die je hebt tijdens het racen een hoop goed.

Conclusie

Driveclub VR is veel meer dan een simpele upgrade van het origineel. Je begint vanaf nul opnieuw in een nieuwe tour die wederom erg leuk is om te spelen. De grote variatie aan auto's blijft een pluspunt en de diverse banen, daar hebben we nog nooit wat over te klagen gehad. De aanvulling in dat opzicht met nieuwe banen is natuurlijk mooi meegenomen. Allemaal positieve zaken en dan vergeten we haast de uitstekende en bij momenten intense multiplayer nog te benoemen (die ook de moeite waard is). In ruil daarvoor is er wel flink op de visuele kwaliteit gekort en dat is jammer, maar als we vanuit VR-standaarden naar het geheel kijken, dan is het prima te accepteren.

Pluspunten

  • Nieuwe banen
  • Nieuwe tour
  • Fantastische beleving
  • Online races zijn erg leuk
  • Cockpit cameraperspectief is genieten

Minpunten

  • Grafisch een aardige stap terug

8.0

Sony maakt Driveclub naar Driveclub VR upgrade details bekend
Gepubliceerd op 29 sep, 2016 om 17:21
Gespeeld PlayStation VR: Driveclub VR
Gepubliceerd op 24 sep, 2016 om 10:00
Driveclub VR bevat 114 tracks en 80 auto’s
Gepubliceerd op 23 sep, 2016 om 11:13
  1. Anoniem -   
    205.157.81.xxx's avatar

    Wanneer komt de update voor de gewone versie ?(de banen uit de vr versie)

  2. crew Management -    1834 XP
    Rastapopulos's avatar

    @205.157.81.xxx: Dat is helaas nog niet bekend.

  3. Anoniem -   
    82.171.149.xxx's avatar

    Ik zag een video van Driveclub VR met een racestoel en stuur. Dat lijkt me pas echt super ongelooflijk.

  4.    319 XP
    Morpheus_nl's avatar

    Wahhhh ik loop leeg driveclub VR en VR worlds+ VR headset gister binnen. Net battlezone en tombraider gehaald. Kashing….. ja VR is grafisch misschien een stapje terug maar de ervaring maakt alles goed.

  5. Anoniem -   
    89.200.14..xxx's avatar

    Ik wacht wel op gran turismo vr. Ik heb al 1k klaarliggen voor vr+gt+stuur+playseat. Alleen hoop ik dat de playseat ook komt met vibiratie en mss iets van beweging dan zou het de race ervaring voor mij compleet maken.

  6.    2444 XP
    jimke1's avatar

    heb ook een hele goede ervaring gehad met Driveclub VR dit had ik niet verwacht top
    goeie review manen

  7. Anoniem -   
    84.28.67..xxx's avatar

    @89.200.14..xxx:

    De Playseat is er al met vibratie en beweging. Moet je wel meer dan 10.000 eurootjes neertellen. Of vriendjes worden met Max Verstappen, die heeft hem thuis staan.

    Ik heb een gewone Playseat staan (€600 met stuur en pedalen) met een 47″ LCD en een paar leuke luidsprekers en dat is ook al een veel betere belevenis dan wanneer je een controller gebruikt.

    https://www.youtube.com/watch?v=gdpqUMvRP3g

  8. Anoniem -   
    205.157.81.xxx's avatar

    @Rastapopulos: Jammer ik dacht gelijk met de vr versie.

  9. Anoniem -   
    86.83.197..xxx's avatar

    Fijn, een eerlijke review die het goed inschat, beleving>graphics.
    Wat een sensatie, beestachtig

  10.    1251 XP
    coristus's avatar

    @82.171.149.xxx:
    Dat klopt ^_^.

  11.    582 XP
    rolf77's avatar

    Ziet er prachtig uit en is een hele beleving maar het voelt toch ongemakkelijk aan. Maar mischien is dat een kwestie van wennen.

  12. Anoniem -   
    145.132.198.xxx's avatar

    Deze neem ik morgen wel mee met de PSVR. Met m’n Corbeau seat en Thrustmaster RS500 moet dit goed komen! Bedankt voor de review.

  13.    89 XP
    Sensi's avatar

    Zie comment boven.

  14.    238 XP
    BONKER's avatar

    Eerste spel dat ik ervoor heb gekocht, echt een aanrader!

  15. Anoniem -   
    77.160.67..xxx's avatar

    goede review! en voor mij is de beleving net iets belangrijker dan de beste graphics. 2017 nog GT Sport en wellicht F1 2017. Hoe vet is dat dan: op de startgrid naast onze Max staan

  16.    481 XP
    Diederik's avatar

    @jimke1: heb je al rush of blood gespeeld? Te grappig in dat achtbaankarretje

  17. Anoniem -   
    89.99.67.xxx's avatar

    @82.171.149.xxx: is echt gaaf met stuurtje kan ik je vertellen en voelt heel natuurlijk aan. Vind zelf de auto’s ver voor je er niet zo mooi uitzien. Maar wat gaaf. Naaast je kijken even de spiegels checken en gaan.

  18.    2444 XP
    jimke1's avatar

    @Diederik: ja die game heb ik als eerste aangekocht die ervaring als je in het karretje zit is zo top geweldig gedaan dan nog een de schrik momenten er in heel goed zeker een aanrader ik vond de eindbaas geweld weet niet als je al zo ver ben maar die is kei goed nu ben ik op overlever bezig en dat is al pittig

  19. Anoniem -   
    89.200.14..xxx's avatar

    @84.28.67..xxx: ja maar zo professioneel hoeft nou ook al weer niet ik weet zeker dat het onder de 1000e kan. Met zon vr op hoeft de seat maar 5cm te kunnen bewegen het gaat om het gevoel. Er zal tzt vast wel iets betaalbaarder op de markt komen. Zoniet verzin ik zelf wel wat. Trilling is sowieso makkelijk te realiseren.

  20. Anoniem -   
    83.128.238.xxx's avatar

    @89.200.14..xxx: buttkickee

  21.    396 XP
    Blasphever's avatar

    Al lezend zie ik alleen maar lof, op de grafische prestaties na. Het eindcijfer verbaast me dan ook. Waarom “maar” een acht?
    Als het grafisch op de VR niet (veel) beter kan, hoe moet het dan mogelijk zijn een hoger cijfer te halen; wordt de lat niet te hoog gelegd?

  22.    1692 XP
    Mrduckie88's avatar

    @Blasphever: Ik vraag me wel af, die ervaring die het geeft…. nu is het schijnbaar volgens recensies van game sites en gebruikers zo , dat dit het grafische inleveren “goedmaakt”.

    hoelang is zo’n ervaring leuk? Verlangen we uiteindelijk niet terug naar de grafische top? En zo ja, is dan de ps VR zo’n succes (vooral een blijvend succes) zodat er ook weer een VR version 2 komt??

    Ik ga , mits er leuke content uit blijft komen, zeker de VR halen. Liefste als een complete bundel. Maar voor nu, vind ik €400,- wel een hoop geld voor “een ervaring” waar nog vrij weinig content voor is. Overigens heb ik dit bedrag er wel voor over, als er genoeg games voor zijn

  23.    396 XP
    Blasphever's avatar

    @Mrduckie88:
    Daar ben ik het natuurlijk wel mee eens, maar wat ik niet snap, is dat er met twee maten gemeten lijkt te worden. Games op handhelds zijn per definitie grafisch minder sterk dan op een console, maar toch hoor ik daar dan weinig over (behalve wellicht bij de Vita)

  24.    1692 XP
    Mrduckie88's avatar

    @Blasphever: Ja klopt, maar dit verschilt per gamer denk ik. Ik ben zelf het type gamer die gameplay veel belangrijker vindt, dan hoe het grafisch eruit ziet. Een game die onwijs mooi is, zal bij mij toch in de hoek belanden als de gameplay niet te doen is. Daarom kan ik nog prima genieten van sommige ps3 titels (al dan niet als remaster uitgebracht)

    De VR, voor mij zal het echt wat toe moeten gaan voegen, zoals Fifa , WWE , GTA , CoD etc…. Want een keer in een virtuele achtbaan zitten, of als een vogel rond vliegen, allemaal leuk en aardig hoor, maar voor hoelang 😛

  25.    89 XP
    Sensi's avatar

    Vanmorgen de VR gehaald, vanmiddag mee aan de gang gegaan, inclusief de demo van Driveclub. Drie races (met controller) gedaan en ik vond het te gek.
    Het is super dat je je zitpositie voor de race kunt aanpassen zodat je het zicht naar eigen wens kunt instellen.
    De game is ook gekocht en ik denk dat ik de hele boel maandag/dinsdag overzet naar het kamertje waar m’n racesetup staat. Dat wordt bruut.

    Wat betreft de graphics. Ik vond het qua looks lijken op een zwaar opgewaardeerde arcade versie van de laatste Outrun, maar dan van het onvolprezen Sega AM2 team.
    Dat bedoel ik positief. Het is inderdaad niet zuiver maar vond het gezien de reacties absoluut meevallen. Maar ik speel veel retro dus ik stoor me niet zo heel snel aan graphics 😉

  26. Anoniem -   
    2a02:1810:3e0a:5e00:2cbf:7656:6e7e:d.xxx's avatar

    Zou de P4 Pro betere graphics hebben?

  27. Anoniem -   
    62.72.193..xxx's avatar

    Dat men de grafische downgrades goed blijft praten. Console fans..

  28. Anoniem -   
    2a02:a451:ce9d:0000:8417:39e1:c996:a.xxx's avatar

    Goedpraten? Nee joh. Ik zal je even helpen een juist beeld te krijgen. PS4 is niet krachtig genoeg. Met de ps4pro zal het zelfs nog iets minder gedetailleerd zijn dan ps4 zonder VR. VR is erg zwaar. Zeker als de ervaring goed moet zijn. Gran turismo sport zal hopelijk goed eruit zien op de ps4pro. VR is zwaar. Er wordt echt alles uit de ps4 geperst wat kan..

  29. Anoniem -   
    46.129.105..xxx's avatar

    Goede review!

    Grote kans dat Driveclub VR op de PS4 Pro er grafisch wat beter uit gaat zien. Daarom wacht ik nog even met de aanschaf van de PS VR 🙂

  30.    396 XP
    Blasphever's avatar

    @62.72.193..xxx: en ik wordt een beetje moe van dergelijke reacties waarbij alle appels met peren worden vergeleken. Ik ga toch niet roepen dat de graphics op de DS zo belabberd zijn tov de PS4 en dat daarom elke game op de DS kut is? Dat zou niet eerlijk en onterecht zijn, omdat de DS nu eenmaal niet tot beter in staat is. Hetzelfde geldt ook voor de PS VR.
    En ja, van een monster pc mag je inderdaad betere grapicd verwachten dan van een Ps4 (pro). Lekker belangrijk.

  31.    1251 XP
    coristus's avatar

    dit is de fokking shit. wat is dit kapot vet :). Nee de pixelcount is niet hoog maar… wat een vette ervaring..
    Naysayers:
    Niet klagen maar dragen.. wow.

  32. Anoniem -   
    2a02:a03f:2e9d:d800:39a0:a246:9436:d.xxx's avatar

    Heb de demo geprobeerd, maar spijtig genoeg kreeg ik last van motion sickness, ook al vond ik de ervaring niet slecht 🙂

  33.    1251 XP
    coristus's avatar

    @2a02:a03f:2e9d:d800:39a0:a246:9436:d.xxx:
    niet botsen.. goed afstellen je oogbreedte in het psvr menu goed zetten. langzaam opbouwen.

  34. Anoniem -   
    92.70.112..xxx's avatar

    @89.200.14..xxx: Bedoel je zoiets als dit http://www.playseatstore.nl/motion.html