vevlogo
Review: VEV: Viva Ex Vivo – VR Edition – Games die wetenschap als belangrijkste uitgangspunt hebben, die zijn er niet veel. Sterker nog, daar zijn er zo goed als geen van. Tot daar VEV: Viva Ex Vivo kwam, een game die je op onderzoek uitstuurt op bacterieel niveau. Je wordt tussen de cellen gedropt om daar energie te verzamelen en dat is op zijn zachtst gezegd een bijzondere ervaring. De game is al even uit, maar het belangrijkste aspect is eigenlijk virtual reality en zodoende speelden we de game met PlayStation VR.

Verzamelen en overleven

VEV: Viva Ex Vivo is een game voor een select publiek. Dit omdat de game een vreemde eend in de bijt is. Dat is niet vreemd, want de setting is altijd op minuscuul niveau en dat toont de microscoop in het hoofdmenu eens te meer aan. Jij neemt de rol aan van een VEV (Virtual Eukaryote Visualizer) wat een soort drone is die losgelaten wordt tussen de cellen. Jouw doel? Heel simpel, je dient energie te verzamelen dat zich bevindt in de grote open wereld. Als semi-doorzichtig wormpje vlieg je door de wereld heen en je zoekt daarbij naar piepkleine blauwe blokjes.

vev1

Zodra je in de buurt komt, dan hechten deze zich aan jouw VEV en hoe meer je er verzamelt, hoe meer energie ze opleveren. Want als ze aan je gehecht zijn, dan kan je ze door ze te absorberen omzetten in energie waardoor je VEV langer rond kan blijven vliegen in de wereld. Ondertussen zijn er echter andere micro organismen aanwezig, die zich aangetrokken tot jou voelen en proberen je energie af te nemen. Om hen weerstand te kunnen bieden, kan je een pulse doen afgaan, maar dat kost veel energie. Hierdoor dien je dus slim te navigeren en handig om te springen met je pulse aanval.

Alles is piepklein, maar toch ook weer niet

De game schotelt je in totaal zeven levels voor waarbij je in eerste instantie erop uitgestuurd wordt om energie te verzamelen. Naarmate je verder komt zul je meer levels vrijspelen en dan krijg je ook een gameplay variant voorgeschoteld in de vorm van overleven. Hierbij moet je namelijk alle aanvallen van je afslaan en zo lang mogelijk volhouden. Daarmee is de game een tweesplitsing tussen survival en onderzoeken en dat is op zich een prima afwisseling, zij het niet dat het eigenlijk vrij snel repetitief wordt.

vev2

Laten we wel wezen, VEV: Viva Ex Vivo heeft niet heel veel inhoud, omdat de gameplay zich beperkt tot twee aspecten en het aantal levels ook niet al te uitgebreid is. Daarmee is het een kleine game en omdat het zich afspeelt op micro niveau, voel je je ook daadwerkelijk klein. Toch blijft het wel bijzonder als je als kleine drone tussen alle bloedcellen door beweegt die ineens gigantisch groot geprojecteerd worden. Daarbij is het spelen van de game in virtual reality aanzienlijk prettiger, omdat dit meer overzicht geeft en je sneller energie gevonden hebt.

Een nadeel is echter wel dat als je de snelheid opvoert, dat motion sickness heel snel om de hoek komt kijken. Dit kan je voorkomen door de besturingssnelheid op langzaam te zetten, maar dit gaat ten koste van je wendbaarheid en dat is een beetje onhandig. Een ander punt van kritiek is dat de game je eigenlijk een beetje in het diepe gooit, want er is geen gameplay tutorial aanwezig. Wel is er een uitgebreide uitleg op één van de computerschermen in het hoofdmenu, maar daar moet je ook maar net op komen om dat uitgebreid door te gaan zitten lezen.

vev3

Bijzondere ervaring

VEV: Viva Ex Vivo is ondanks de punten van kritiek wel een bijzondere ervaring. Je hebt vast weleens animaties gezien van cellen die uitvergroot aan je getoond werden, omdat het met het blote oog niet zichtbaar is. Dat kan in documentaires zijn geweest, maar bijvoorbeeld ook tijdens de biologieles op school. In dat opzicht is deze game een mooie aanvulling, want een meer realistische beleving zul je niet krijgen en daarmee is het best een ervaring om te beleven. Zeker als je het in virtual reality speelt, want dan voel je je ook een piepklein onderdeel van iets wat per definitie al piepklein is.

Als je dat realiseert, dan is dat eigenlijk best wel leuk. Daarbij komt nog dat de werelden willekeurig gegenereerd worden waardoor het elke keer anders is. Daarnaast is het een relaxte game, want nergens word je heel erg opgejut – tenzij je energie op is. Maar maakt dat van VEV: Viva Ex Vivo een goede game? Dat is een beetje lastig te stellen, want als ervaring is het een prima uitgewerkt geheel, maar als we het puur op gameplay bekijken is het wat simplistisch en beperkt. Daarnaast is de game in virtual reality spelen net even wat prettiger daar waar we de langzame snelheid aanraden, anders krijg je last van motion sickness.

vev4

Conclusie

VEV: Viva Ex Vivo is absoluut één van de meer bijzondere games die we dit jaar voorbij hebben zien komen. Het idee van de game is erg interessant en als je op zoek bent naar een relaxte ervaring tussen al het najaarsgeweld door, dan is dit zeker iets om eens uit te proberen. Maar check wel eerst wat video's om voor jezelf goed te bepalen of het wat voor je is. We raden je ook aan om de game in virtual reality te spelen, want dat geeft wat meer overzicht en dan bestuurt de game ook prettiger. Vervelend is wel dat de besturing nog vlotter wordt bij een hoger tempo, maar dat werkt motion sickness in de hand. Buiten dat is het een mooie ervaring, maar wel eentje met wat gebreken.

Pluspunten

  • Unieke ervaring
  • Slechts €4.99
  • Virtual reality ondersteuning
  • Ontspannen gameplay...

Minpunten

  • ...die vrij snel repetitief wordt
  • Wat onhandige tutorial
  • Besturing is niet optimaal

6.0