2001222745

Review: PlayStation 4 Pro – De PlayStation 4 Pro ligt nu alweer enkele dagen in de winkels en we hebben dus uitgebreid de tijd gehad om met de console aan de slag te gaan. Het is echter niet helemaal een nieuwe console zoals we gewend zijn. Door de jaren heen hebben we enkel volwaardige nieuwe consoles zien verschijnen die de oude opvolgden. De PS4 Pro volgt de PS4 niet op, maar zal naast de PS4 blijven bestaan. Hiermee is de PS4 Pro een mid-cycle upgrade en ook nog eens optioneel, want de games die op de PS4 draaien zullen qua gebruikte disc/download en de inhoud identiek zijn aan de PS4 Pro versies. Wat de PS4 Pro wel doet: 4K, soepelere framerates, mooiere graphics en een soepeler werkend systeem als we kijken naar de systeemsoftware. Dat klinkt natuurlijk erg mooi, maar hoe is en werkt dit in de praktijk? Wij zochten het uit.

Wat is de PS4 Pro nu precies?

De PS4 Pro is hetzelfde als de PS4 qua architectuur en zelfs het design (behalve de 3e laag) is praktisch hetzelfde. De PS4 Pro is ongeveer even groot als de launch PS4 en iets groter dan de PS4 Slim. Binnenin vinden we echter de veranderingen die er echt toe doen. In de PS4 Pro zit een AMD Radeon GPU die goed is voor 4.20 TFLOPS tegenover de 1.86 TFLOPS van de launch PS4. Het geheugen is hetzelfde gebleven, namelijk 8GB GDDR5, maar hier is nu 1GB aan DDR3 aan toegevoegd om het multitasken te kunnen verlichten. Zo worden applicaties die op de achtergrond draaien niet langer in het GDDR5 geheugen gezet, maar in het DDR3 geheugen. Op deze manier kan de aanvankelijk gebruikte 1GB van het GDDR5 geheugen gebruikt worden voor games, waardoor er betere prestaties geleverd kunnen worden.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2016/09/ps4-pro-two-column-01-ps4-eu-05sep16-1-580x116.png

De standaard harde schijf waarmee de PS4 Pro geleverd wordt, is 1TB, wat je hard nodig zal hebben voor games met 4K textures. Verder zitten er 3 USB-poorten op, waarvan twee aan de voorkant en één aan de achterkant. De USB-poort aan de achterkant is vooral handig voor de processing unit van PlayStation VR, zodat er geen kabels meer voorlangs lopen. Deze processing unit zit overigens niet ingebouwd wat best jammer is. Mogelijk heeft men hiervoor gekozen om de kosten te drukken. Dat zien we ook terug bij het ontbreken van een UHD Blu-ray speler, wat eveneens een kostenkwestie was. Bijgevolg kun je dus geen 4K Blu-ray films afspelen met de PS4 Pro. Verder zit er nog een HDMI-out poort op de PS4 Pro die 4K/HDR ondersteunt alsook een digital-out voor optische audio, die dan weer niet in de PS4 Slim zit.

De PS4 Pro op 4K en 1080p TV’s

Een veel gelezen klacht is dat mensen met een 1080p TV geen voordeel halen uit de PS4 Pro. Nu is dit niet helemaal waar, want veel games bieden namelijk meerdere vormen van optimalisatie. Er zijn games die kiezen voor het behoud van de 1080p resolutie, maar dan wel met een verbeterde framerate of met meer grafische toetsers en bellen. Ook worden sommige games alsnog gerenderd op 4K, of je nu de juiste TV hebt of niet, om vervolgens gedownscaled te worden naar 1080p. Dit zorgt ervoor dat games iets scherper ogen, omdat de native resolutie dan hoger ligt als de daadwerkelijke output resolutie. Wij hebben de PS4 Pro op zowel een 1080p als een 4K TV geprobeerd en op basis daarvan kunnen we je meer vertellen.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2016/09/Schermafbeelding-2016-09-07-om-22.52.30-580x219.png

Ben je op dit moment in de markt voor een PS4 en twijfel je tussen de Slim of Pro? Ga dan zeker voor een Pro, want die extra 100 euro is de console dubbel en dwars waard, ook wanneer je een 1080p TV hebt. Wie weet haal je immers over een jaar of twee een 4K TV en dan is de PS4 Pro nog altijd relevant. Heb je momenteel al een PS4 en een 1080p TV? Dan is het op dit moment nog niet de moeite waard om een upgrade te doen. Het is waar dat je op een 1080p TV de nodige voordelen haalt uit een PS4 Pro, maar dit is uiteindelijk nog steeds vrij minimaal. Met een 4K TV komt de PS4 Pro namelijk pas echt tot zijn recht, vooral wanneer deze TV ook nog eens HDR ondersteuning biedt.

Het spelen van games in 4K HDR op de PS4 Pro is een verschil van dag en nacht in vergelijking met games op 1080p op een launch PS4. We hebben een aantal games getest, waaronder inFAMOUS: Second Son en First Light, Watch_Dogs 2, Rise of the Tomb Raider, Call of Duty: Infinite Warfare en Modern Warfare Remastered, Titanfall 2 en Battlefield 1. Watch_Dogs 2 wist ons bijvoorbeeld echt te verrassen. Op 4K HDR ziet de game er weergaloos uit en vele malen beter dan op de originele PS4. Niet dat de game er op een gewone PS4 slecht uitziet, integendeel zelfs, maar de upgrade die de Pro biedt, is absoluut merkbaar en mooi.

Uiteindelijk is de doorslaggevende factor de TV die je gebruikt. Op een 1080p TV ziet Rise of the Tomb Raider er prachtig uit, maar met 4K HDR gaat het nog een flinke stap vooruit. Maar er zijn ook games waarbij de PS4 Pro weinig verschil maakt; zo ziet Call of Duty: Infinite Warfare er net iets scherper uit, maar dat is het dan wel. Uiteindelijk komt het erop neer dat het niet alleen een kwestie is van een nieuwe console kopen, want de TV die je gebruikt, speelt een uitermate belangrijke rol. Heb je een monster van een TV in huis met 4K en HDR? Dan is de PS4 Pro zeker een must, omdat je bij veel games een zeer duidelijke vooruitgang merkt.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2016/09/ps4-pro-lead-image-cod-console-01-eu-07sep16-580x284.png

Veranderingen buiten betere graphics om

Je krijgt met de PS4 Pro niet alleen de mogelijkheid om games in native 4K en upscaled 4K te spelen, maar ook de mogelijkheid om 4K video via Netflix en YouTube te bekijken. Nu biedt YouTube vooralsnog geen HDR video’s via de PS4 app, maar dat gaat in de toekomst wel veranderen. YouTube heeft namelijk al laten weten HDR op een later tijdstip toe toevoegen aan de PS4-app. De dienst staat immers nog maar net HDR video toe voor content creators en is nog bezig met het op grote schaal implementeren hiervan. Netflix daarentegen is binnenkort wel ready-to-go en biedt haar eigen content dan in 4K HDR aan. Dit verzacht het gemis van een UHD Blu-ray speler enigszins, al is het natuurlijk niet dezelfde kwaliteit die je zou krijgen met een Blu-ray film.

Daarnaast biedt de console de mogelijkheid voor Share Play en Remote Play op 1080p alsook 4K screenshots en 5Ghz Wi-Fi. Dat laatste zit ook in de PS4 Slim en is een toevoeging die eigenlijk al in de originele PS4 had moeten zitten. Hiermee is bekabeld online gamen niet langer een vereiste om lag te voorkomen, mits gebruikt wordt gemaakt van een stabiele router. 5Ghz Wi-Fi kan namelijk hogere snelheden aan als 2.4Ghz Wi-Fi en dit blijkt in de praktijk een stuk minder gevoelig te zijn voor storingen en kwaliteitsverlies.

Remote Play op 1080p is een flinke verbetering. Het streamen van games naar je Mac of Windows PC wordt nu stukken interessanter en het ziet er vele malen beter uit. De licht aanwezige waas die je normaal had bij Remote Play is bij de PS4 Pro niet langer aanwezig en dat is toch wel erg fijn. Het spelen van games op je laptop, omdat de TV bijvoorbeeld bezet is, wordt hiermee een stuk aantrekkelijker. Op de PS Vita merkten we dan echter weer wat weinig verschil in kwaliteit na de resolutie bump. Sterker nog, het is nagenoeg hetzelfde gebleven als voorheen.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2016/09/Schermafbeelding-2016-09-07-om-22.48.06-580x315.png

Voor nu nog niet heel relevant qua games

Alhoewel het verschil met sommige games op de PS4 Pro in 4K HDR dag en nacht is in vergelijking met de originele PS4, is de PS4 Pro uiteindelijk nog niet heel erg relevant vandaag de dag. Er zijn genoeg games die al gebruikmaken van de PS4 Pro kwaliteiten, maar dit lijkt in sommige gevallen (zoals bij Call of Duty) meer op een rush-job. Rise of the Tomb Raider en Watch_Dogs 2 kennen dan weer een betere implementatie, maar over het algemeen valt het aanbod van verbetering bij veel games nu nog erg tegen.

Dat roept ook de vraag op hoe zich dat op termijn gaat ontwikkelen. Want in hoeverre gaan ontwikkelaars zich straks echt inzetten om ‘Pro-enhanced’ games te maken. Men is dit verplicht, maar het verschil in aandacht levert een flink verschil in kwaliteit op, wat we bij de genoemde games zo nu en dan terugzien. Is de PS4 Pro niet te niche om hier uitgebreid mee aan de slag te gaan? First party ontwikkelaars zijn natuurlijk aan boord, maar het is afwachten om te zien hoe dit op termijn gaat zijn. Een PS4 Pro aankoop moet immers wel te verantwoorden zijn met games die hier ook echt hun voordeel uithalen.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2016/09/ps4-pro-screen-13-eu-06sep16.jpeg

PS4 Pro en PlayStation VR

Als laatste is er nog de verbetering voor PlayStation VR. Sony heeft meerdere malen laten weten dat de PS4 Pro in staat is om optimalisatie te bieden voor PlayStation VR games. In de praktijk blijkt dat deze optimalisatie minimaal is en na constant wisselen met PlayStation VR tussen de oude PS4 en de PS4 Pro, wisten we het zelf af en toe niet eens van elkaar te onderscheiden. Het klopt dat de PS4 Pro hier en daar een iets scherper beeld weet te bieden, zoals bij Battlezone, maar daar zal je dan echt goed op moeten letten. De belichting en reflectie bij onder andere Battlezone, die al voorzien is van een PS4 Pro patch, is wel marginaal beter.

PlayStation VR Worlds leek met onder andere The London Heist iets helderder en scherper te zijn op de PS4 Pro, maar wereldschokkend? Nee, niet bepaald. Laadtijden zijn dan wel weer een onderdeel waarop de PS4 Pro beter scoort, want games laden vaak enkele seconden sneller. Desalniettemin is het verschil bij bestaande games voor PlayStation VR zo goed als verwaarloosbaar. De PS4 Pro doet VR wellicht iets beter op papier, maar in de praktijk merken we hier nog vrij weinig van. Mogelijk dat het verschil bij toekomstige games groter zal zijn, maar voor nu is het erg moeilijk te spotten.

Wat overigens niet heel praktisch is, is dat als je met de PS4 Pro van 4K HDR wilt genieten en je tevens PlayStation VR gebruikt, dat je deze moet loskoppelen. De processing unit kan op dit moment namelijk niet de 4K HDR output doorgeven. Maar om nu continu de VR-headset los te koppelen, dat schiet natuurlijk niet echt op.

Conclusie

Het in het bezit hebben van de PS4 Pro heeft voor ons een hele hoop dingen duidelijk gemaakt. Zo is het hebben van een 4K HDR TV wat ons betreft toch wel nodig wil je het maximale uit de console halen. De verschillen bij de nieuwste titels zijn wisselend per game aardig tot erg groot, maar voor de al bestaande games veelal erg mager. Hierbij moeten we echter wel weer vermelden dat deze verschillen vooral tot hun recht komen op een 4K HDR TV. Heb je een 1080p TV? Dan zorgt de PS4 Pro wel voor enige verbetering, maar niet één die het de moeite waard maakt om je oude console aan de kant te zetten voor een nieuwe van 399 euro. Wat betreft PlayStation VR vinden we de verbetering momenteel nog erg matig, maar het is afwachten hoe dit in de toekomst verder zal verlopen bij nieuwe games.

Pluspunten

  • 4K HDR games zien er ontzettend mooi uit en bieden een veel mooier beeld
  • Systeemsoftware werkt een stuk sneller
  • 1080p Remote Play en Share Play
  • 5Ghz Wi-Fi antenne
  • 4K ondersteuning

Minpunten

  • Verbetering bij oudere games vaak minimaal op enkele uitzonderingen na
  • Bij gebruik PS VR nog weinig verschil
  • Ontbreken UHD speler
  • PS VR Processing Unit niet ingebouwd
  • PS VR Processing Unit kan geen 4K HDR aan (loskoppelen vereist)

-