Review: Nacon Revolution Pro Controller – De PlayStation 4 wordt standaard geleverd met de inmiddels vertrouwde DualShock 4, maar sinds kort zijn er ook alternatieve opties in de vorm van professionele controllers. Zo heb je de Razer Raiju en de Nacon Revolution Pro Controller. Beide controllers bevatten meer opties, zijn geoptimaliseerd voor pro-gaming en in samenwerking met pro-gamers ontwikkeld. Vandaag kijken we naar de Nacon Revolution Pro Controller, die in de winkels ligt voor een bedrag van €109.-

Prettige robuuste controller

Als producent kan je een controller zoveel toeters en bellen geven als je maar wilt, maar uiteindelijk is het meest cruciale aspect het comfort. Ligt de controller goed in de hand, voelen de knoppen responsief aan en is alles binnen handbereik voor goede speelsessies? Hierin slaagt de Nacon Revolution Pro Controller zeker, want de controller voelt zeer robuust aan en is afgewerkt met een dof aanvoelende soort plastic, waardoor het transpiratie tegen gaat. Dat in tegenstelling tot de DualShock 4, die een stuk gladder aanvoelt.

Hierdoor voelt de controller bij de eerste aanraking al gelijk erg prettig aan en ook de ligging in je hand is daarbij erg fijn. Door het ergonomische ontwerp voelt het tot op zeker hoogte erg bekend aan. Toch zijn er wel verschillen ten opzichte van een DualShock 4 of Razer Raiju. Een zeer belangrijk verschil is dat de linker analoge stick omgewisseld is met de d-pad. Hierdoor lijkt de controller in eerste oogopslag op een Xbox controller, aangezien die layout meer overeenkomt. Maakt dat in de praktijk nog enig verschil? Niet per se, maar we kunnen ons voorstellen dat sommige gamers deze layout prettiger vinden.

Goed, dat is natuurlijk een kwestie van smaak, want uiteindelijk zal het voor het gamen niet direct heel veel uitmaken. Andere verschillen zien we vooral terug op de achterkant/onderkant van de controller. Zo zijn de triggers behoorlijk anders dan je gewend bent. Ze kennen nog steeds enige inkeping waar je vingers invallen, maar waar deze op de DualShock 4 of Raiju wat rechter gepositioneerd zijn evenredig aan de bovenrand van de controller, zijn ze op de Revolution Pro schuin geplaatst. Dat lijkt een klein detail, maar eerlijkheid gebied ons te zeggen dat dit niet de ideale plaatsing is.

Door deze plaatsing zijn de hoeken waarin de triggers naar binnen vallen iets naar achteren geplaatst, waardoor je net een tikje minder ruimte hebt voor de knokkels van je middelvingers. Ook dat is een erg klein detail en het hangt vooral van de maat van je handen af, maar in ons geval voelt het – hoe gek dat misschien ook klinkt – ietwat claustrofobisch aan. Ook vallen onze wijsvingers net niet goed op de triggers, waardoor dit niet dé perfecte grip biedt. Wat de triggers betreft gaat onze voorkeur alsnog uit naar de DualShock 4, maar ook dat is weer een kwestie van vermaak.

Begrijp ons niet verkeerd, want we hebben het hier echt over de details, want de controller an sich een zeer fijn stukje hardware. Dat komt door de fijne grip die het gebruikte materiaal biedt en daarnaast ook omdat het alle functionaliteiten biedt die je van een pro controller verwacht. Zo is de d-pad niet langer een vierpunts toets, maar deze kan je alle richtingen op duwen en op de onderkant tref je vier drukknoppen aan die je bedient met je middelvingers. Dit zijn de extra knoppen die je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld springen, sprinten en meer daar waar dat ontbreekt bij een DualShock 4. Hier ben je dan aangewezen op bijvoorbeeld de facebuttons of de L3 en R3 knoppen, waardoor je je vingers van de sticks af dient te bewegen of een extra handeling moet verrichten.

Opties genoeg

De controller biedt standaard een aantal opties. Naast de fysieke extra’s tegenover een DualShock 4 in de vorm van extra knoppen, betreft het hier een intelligent apparaat. Je hebt op de achterkant namelijk ook nog een knop waarbij je wisselt tussen modi. De standaard modus is gelijk aan die van een DualShock 4, maar als je overschakelt kun je wisselen tussen custom controller layouts. Dat wordt handig aangeduid, want zodra je in de custom sectie zit, gaat de cirkel rondom de rechter analoge stick rood oplichten. Onder de Share en Options knoppen vind je per stuk twee piepkleine lichtjes terug, die aanduiden welk profiel geactiveerd is. Dat wisselen tussen profielen gaat weer met een andere knop op de achterkant van de controller en zodoende kan je in totaal vijf verschillende layouts gebruiken.

De controller wordt standaard geleverd met een aantal basisprofielen, waarvan de één geschikt is voor shooters, de ander voor sportgames, enzovoort. Daar blijft het niet bij, want je kunt speciale software downloaden, waarvoor je de controller aan je PC dient te verbinden. Via deze software kun je de basisprofielen aanpassen, een eigen profiel aanmaken en op termijn ook speciaal samengestelde profielen voor specifieke games downloaden en inladen. Deze software is erg simpel, maar doordat er geen goede handleiding bij zit, is het in eerste instantie een beetje klooien tot je door hebt hoe het precies werkt.

Als je eenmaal de logica van het programma doorhebt, kun je alles naar hartenlust aanpassen. Dat gaat verder dan alleen knoppen remappen, want je kunt de snelheid, reflex en nog veel meer instellen van de analoge sticks en de triggers. Tevens kun je met dit programma de vibratie instellen, waardoor we spreken van zeer uitgebreide mogelijkheden. Je kan immers de ideale afstelling van je controller realiseren om zo daarmee het perfecte profiel te creëren dat jou bij het spelen van games goed kan helpen. Als je eenmaal klaar bent is het inladen van de nieuwe profielen met een muisklik geregeld en nadien kun je met de nieuwe layout aan de slag.

Een manusje van alles

Wat functionaliteiten betreft is de Nacon Revolution Pro Controller een manusje van alles. Voor de fanatieke eSporter is dit een erg fijn ding. Ook als je zelf niet op eSport niveau games speelt, kan het ook jou voordelen brengen. Dat zit hem vooral in het feit dat je zelf profielen kan aanmaken wat in verschillende games best handig kan zijn. Met shooters is het remappen van springen en rennen naar de knoppen op de achterkant toch wel erg handig. Maar daar blijft het niet bij qua mogelijkheden met deze controller. Aan de onderkant van beide handgrepen tref je namelijk een inkeping aan die je in staat stelt om een sleuf open te draaien en uit de controller te halen. Zodoende komen er plastic frames tevoorschijn die ruimte bieden voor twee gewichten per stuk.

De controller is van zichzelf relatief licht en als jij een zwaardere controller prefereert, dan kan je in deze plastic frames gewichten plaatsen die je nadien weer in de controller schuift. Bijgevolg is de controller een stuk zwaarder zonder dat je er tijdens het spelen last van ondervindt, want het zit netjes in de handgrepen verwerkt. Ook dat is weer een detail, maar het geeft wel aan dat men aan alles gedacht heeft. Want als je het complete pakket wilt met een volledig te customizen controller, dan is de Nacon Revolution Pro jouw controller. Sterker nog, we hebben deze ook even naast de Razer Raiju gelegd en deze controller komt een stuk beter uit de verf.

Dat is te danken aan het gebruikte materiaal, de subtiele verwerking van knoppen op de achterkant daar waar de Raiju veel grover is en het algehele robuuste gevoel tegenover het plastic gevoel van de Raiju. Het is een kwestie van smaak, maar als je dan ook de prijzen nog tegen elkaar afweegt, dan is de keuze snel gemaakt wat ons betreft. Wel heeft deze controller net zoals de Raiju een minpunt met betrekking tot aansluiting, want het is niet mogelijk om de Nacon Revolution Pro zonder snoer te gebruiken. Dit is voor pro gaming natuurlijk belangrijk met betrekking tot input-lag, maar dat is niet altijd even relevant. Het is dus jammer dat er niet ook een draadloze functionaliteit aanwezig is, want nu ben je per se aangewezen op het drie meter lange snoer.

Conclusie

De Nacon Revolution Pro Controller is een mooie accessoire. Het prijskaartje van €109 tegenover de DualShock 4 die veelal de helft goedkoper is is best fors, maar in ruil daarvoor krijg je wel een robuust stukje hardware dat barst van de functionaliteiten. Als jij af en toe wat games speelt, dan is dit niet interessant. Maar als jij serieus veel speelt en misschien zelfs wel op eSports niveau, dan is het natuurlijk een ander verhaal. De controller is in dat opzicht namelijk zeer zeker wel de moeite waard, afgezien van de paar kleine minpunten die een beetje afhankelijk zijn van de grote van je handen en je persoonlijke comfort voorkeuren. Kortom, de Nacon Revolution Pro Controller is buiten afwegingen om als we puur naar kwaliteit kijken een uitstekend stukje hardware.

Pluspunten

  • Knoppen naar hartenlust remappen
  • Voelt erg fijn aan
  • Input-lag wordt gereduceerd
  • Verschillende profielen te gebruiken
  • Optie tot gewicht aanpassen
  • Knoppen op de achterkant goed geplaatst

Minpunten

  • Schouderknoppen plaatsing niet optimaal
  • Software aanvankelijk wat onduidelijk
  • Niet draadloos te gebruiken

-