Een tijd geleden kon je jezelf opgeven voor de beta van PlayStation 4 firmware 4.50 en Sony heeft zojuist aangekondigd dat deze beta vandaag van start gaat. Met deze aankondiging maakt men tevens bekend wat we precies kunnen verwachten van deze firmware update. De grootste toevoeging die de update brengt is de ondersteuning voor een externe harde schijf.

De Xbox One heeft het al geruime tijd, maar bij de PS4 was het tot op heden altijd nodig om de HDD intern te vervangen. Met firmware 4.50 is dat niet langer het geval, want met een USB 3.0 externe harde schijf gekoppeld aan de PS4 kun je nu ook games, apps en add-ons installeren voor gebruik op je console. Wel zit er een limiet op de grootte van de harde schijf, maar deze is erg ruim, namelijk 8TB. Dit moet spelers genoeg ruimte geven om heel wat games en dergelijke op te kunnen slaan.

Verder brengt de update de mogelijkheid om eigen wallpapers te gebruiken. Heb je dus een leuk screenshot of foto die je graag als achtergrond wilt gebruiken? Dan is dat met firmware 4.50 instelbaar. Voorheen was je gebonden aan thema’s die beschikbaar werden gesteld door Sony zelf, dat is met deze custom wallpapers functie niet langer een beperking.

Het quick-menu die haar intrede maakte met firmware 4.00, krijgt ook een kleine update. Zo zullen er aanpassingen gedaan worden om het menu nog meer gebruiksvriendelijk te maken en zal het minder van je scherm in beslag nemen. Verder ben je via het quick-menu straks ook zo in een party, aangezien men deze functionaliteit er nu ook aan toevoegt. Je kunt zo gemakkelijk parties maken, joinen en managen, zonder dat je de game hoeft te verlaten.

Ook gaat de activiteiten feed nog op de schop. Je zult nu de mogelijkheid vinden direct statussen te plaatsen op je PlayStation Network Activiteiten feed, net zoals je dit op Facebook en Twitter doet. Zo kun je simpele tekst updates plaatsen, vrienden taggen, screenshots delen enzovoort. In de ‘Wat is er nieuw?’ sectie verschijnt jouw update dan bij al je vrienden.

Verder kun je in-game screenshots naar de ‘Live from PlayStation’ sectie sturen als publieke activiteit. Dan kunnen spelers over de gehele wereld jouw momenten zien en delen of liken.

Heb je een PlayStation VR headset? Dan is er nog een interessante functie beschikbaar. Met firmware 4.50 krijgen 3D Blu-ray discs namelijk ondersteuning voor PlayStation VR, zodat je deze in stereoscopisch 3D kunt bekijken via de headset.

Houd je mailbox in de gaten voor een beta code voor deze firmware beta, wellicht heb je een uitnodiging gekregen. De publieke release is jammer genoeg nog niet bekend, evenals sommige functies die Sony op een later tijdstip communiceert.