Review: Hori TAC Four – Gaming Keypad + Muis – Pakweg twaalf jaar geleden was een veelgehoorde klacht dat shooters niet geschikt zouden zijn voor consoles. Dit kwam doordat de besturing bij diverse games net niet goed genoeg was en bijgevolg bleef de voorkeur voor toetsenbord en muis bestaan. Totdat Infinity Ward met Call of Duty 2 eigenlijk een nieuwe standaard introduceerde. Sindsdien is het geklaag als sneeuw voor de zon verdwenen, want shooters op een console spelen is niet langer een probleem. Toch blijft de combinatie van toetsenbord en muis de meest accurate en dat kan op de PS4 nu ook met de Hori Tactical Assault Commander Four.

Futuristisch ontwerp

De Hori Tactical Assault Commander Four is op het eerste oog best wel een gek apparaat. Ja, het bestaat enerzijds uit de welbekende muis en anderzijds uit een mooie samenstelling van verschillende toetsenbordknoppen. Je hebt overduidelijk dus niet te maken met een toetsenbord van een centimeter of veertig breed, want dan wordt het gamen ook weer zo onhandig. Nee, het beperkt zich uitsluitend tot noodzakelijke toetsen en elke vermelding op de toetsen is afgeleid van de DualShock 4. Hierdoor is het op zich vrij gemakkelijk en natuurlijk te gebruiken, totdat je met een game aan de slag gaat.

De indicatie van de toetsen is natuurlijk prima, noodzakelijk zelfs, maar het is in eerste instantie wel behoorlijk wennen. Het is immers vrij ongebruikelijk om met een set-up als deze een shooter te spelen, dus geef het even tijd alvorens je alle toetsen uit het hoofd weet. Het wijkt natuurlijk behoorlijk af van de DualShock 4 layout en dat kost gewoon even wat tijd om in je hoofd te prenten. Daarbij moeten we wel opmerken dat de indeling een onderdeel is waar men goed over na heeft gedacht. Elke toets zit op de logische plek en het is qua ergonomie ook praktisch ingericht, want op de d-pad na zit alles binnen handbereik.

Het futuristische ontwerp maakt het misschien een wat gek ding, maar dat is vooral te danken aan de inrichting van de toetsen. De toetsen zijn daarbij erg responsief, waardoor het spelen en bewegen als een zonnetje gaat. Ook is men de Share, PlayStation en Options knoppen niet vergeten en is er zelfs een touchpad aanwezig bovenop het toetsenbordje. Daarmee heeft men alles ondergebracht op één paneel dat goed te besturen is met slechts één hand. Maar mocht je links zijn en alles gespiegeld willen gebruiken, hou er dan wel rekening mee dat de set-up primair voor rechtshandigen is ingericht.

Aanpassen maar

In aanvulling op de bestaande overzetting van de DualShock 4 layout heeft men nog een tweetal extra knoppen toegevoegd. Deze dienen voor de snelheid van het bewegen van je muis. Als je supersnel wilt navigeren door de maps en vooral op close quarters combat bent gericht, kan je met een paar drukken op de knop de muissnelheid flink opvoeren. Ga je liever snipen en is absolute accuraatheid van groot belang, dan is ook daar een knop voor om de gevoeligheid terug te draaien. Dit kan tijdens het spelen, zodat je continu je instellingen aan kan passen. Bovendien kan je sowieso diverse instellingen van de set-up aanpassen en dat doe je op het toetsenbordje zelf.

Je kunt met de schakelknoppen bepaalde toetsen opnieuw instellen en vastleggen, wat nadien onthouden zal worden door de unit. Om dat duidelijk te maken, krijg je bij de set een handleiding geleverd die dit stap voor stap uitlegt. Enige nuance is wel dat het zo’n handleiding is die bestaat uit heel veel kleine letters en je er echt even goed voor moet gaan zitten om het allemaal in te stellen. We zijn in dat opzicht een beetje verwend door de Nacon Revolution Pro Controller, waarbij je de controller gewoon via een applicatie op de PC kon instellen. Het had wat dat betreft niet misstaan als Hori er gewoon wat software bij had geleverd, want het is nu wat onhandig allemaal. Maar goed, daar moeten we niet te zwaar aan tillen, want uiteindelijk kan je alles precies zo instellen als je dat zelf wilt.

Praktisch in gebruik of…?

Qua hardware hebben we te maken met een leuke accessoire voor de PlayStation 4. Het ziet er futuristisch uit en is qua afwerking degelijk te noemen. Dat geldt zowel voor het toetsenbord als de muis en daarbij heb je op beide apparaten voldoende knoppen om het geheel zo in te stellen als je zelf wilt. Weet echter wel dat deze set-up vooral interessant is voor shooters of bijvoorbeeld strategiegames. We hebben het geheel ook geprobeerd in Ghost Recon: Wildlands, maar doordat die game veel meer gameplay biedt dan alleen schieten, wordt het al snel ongemakkelijk en verlang je naar de efficiënte controller.

In het geval van shooters zou het echter een fijn ding zijn, ware het niet dat de muis niet altijd even goed functioneert. Een muis is in shooters van cruciaal belang, want een millimeter ernaast zitten kan het verschil maken. Wat opviel tijdens het testen, is dat de beweegsnelheid van de muis lang niet altijd gelijkwaardig blijft. Voor 80% van de tijd gaat het op zich zoals het moet, maar het kan zijn dat de snelheid wat inkakt en dat je dat vervolgens met de dood moet bekopen. Wat daar ook nog bijkomt, is dat een goede ondergrond zeer belangrijk is voor het goede functioneren van de muis. Zo gebruikten we een willekeurige muismat, maar daarbij bleek de registratie lang niet altijd even vlot te gaan.

Zonder muismat hetzelfde euvel, idem dito voor stof en ga zo maar door. Het is dus van belang dat je een zeer degelijke muismat hebt om geen nadelige ervaring te beleven. Daarbij komt natuurlijk dat de muis op zichzelf op de één of andere manier wat wisselvallig in reactiesnelheid kan zijn én sporadisch wat kan blijven hangen. Buiten dat heb je ook nog een juiste opzet nodig, want deze set op je beide benen plaatsen terwijl je op de bank zit is geen optie. Het is dus nodig om bijvoorbeeld aan een bureau te zitten of aan een goede tafel, waarbij je nog steeds een fatsoenlijke zithouding hebt. Dat is voor lang niet iedereen mogelijk, dus neem dat absoluut mee in je overweging.

Conclusie

De Hori Tactical Assault Commander Four brengt consolegames en een PC-besturing dichter bij elkaar. Het toetsenbord is wat dat betreft een zeer fijn en responsief ding waarop alle knoppen op de juiste plek zitten. De muis is ook voorzien van verschillende knoppen, waardoor shooters spelen op zich uitstekend werkt. Enkele nadelen zijn wel dat de muis niet altijd voor 100% functioneert en dat kan op momenten best frustrerend zijn. Ook moet je een goede ondergrond hebben om deze set optimaal te kunnen gebruiken. Op je schoot zetten terwijl je op de bank zit, is geen optie; hou daar dus rekening mee. Het apparaat is door de genoemde issues geen perfecte vervanger voor de controller, maar daar kan je wel aan wennen. In dat opzicht is het voor de casual gamer een onnodige accessoire; voor de hardcore shooterfanaat daarentegen is het wellicht interessant om er eens naar te kijken.

Pluspunten

  • Robuuste hardware
  • De toetsen zijn aan te passen
  • Switchen tussen muissnelheden
  • Plaatsing van de toetsen op het toetsenbord is uitstekend

Minpunten

  • Gericht op rechtshandige spelers
  • Muis functioneert niet perfect
  • Niet geschikt voor als je languit op de bank zit te gamen

-