DLC Special: Mafia III – Faster, Baby! – Het heeft even mogen duren alvorens Mafia III haar beloofde downloadbare content kreeg, maar vorige week verscheen daar dan eindelijk ‘Faster, Baby!’. Snelle auto’s, over-the-top achtervolgingen en epische stunts, dat is wat de beschrijving van deze downloadbare content ons belooft. Met een geheel nieuw dorp, bekende personages en een nieuw verhaal stapt Lincoln opnieuw achter het stuur om de Afro-Amerikaanse community te helpen. Is de downloadbare content het waard, na alle kritieken op de game? Wij zochten het voor je uit.

Op zoek naar het racistische varken dat zich Sheriff noemt

In totaal voegt deze uitbreiding tien nieuwe missies toe aan Mafia III. Tijdens deze missies ben je vooral bezig in het nieuw toegevoegde dorp Sinclair Parish, een erg klein dorp ten westen van de Bayou. Hier maakt een corrupte sheriff de dienst uit, die eigenlijk het best omschreven kan worden als een racistisch varken. Zijn naam is Sheriff “Slim” Beaumont en het is aan jou de taak om hem van zijn troon te stoten. Dat deze sheriff niet deugt, wordt meteen al duidelijk wanneer je met je oude crush ‘Roxy’ het dorpje voor het eerst inrijdt. Meteen is de politie op de hoogte van het feit dat twee Afro-Amerikaanse mensen ‘hun land’ betreden en daar willen ze maar al te graag een stokje voor steken. Het stokje lijkt echter dichter in de buurt te komen van een kogel, zo extreem zijn ze daar.

De sheriff laat dan ook een spoor van vernieling, verdriet en moord achter zich omdat hij het dorpje (en eigenlijk heel de VS)  zo ‘blank’ mogelijk wil houden. Het dorp kent ook vele hang-outs van ‘The Union’, een soort KKK. In dit dorp schuilt dus ook een hele racistische manier van denken en opereren, waar iets aan gedaan dient te worden. Het dorp brengt een heus redneckgevoel met zich mee, inclusief mannen met baarden die een spijkerjasje dragen met daarop de confederate vlag van Amerika. Hiermee speelt Mafia III in op het beschamende verleden van de Verenigde Staten in tijden waarin hevig racisme de normaalste zaak van de wereld was.

Hard lesson learned

Het was natuurlijk in oktober 2016 even schrikken, toen bleek dat Mafia III bij de release een toch wat andere game bleek te zijn dan de trailers ons deden vermoeden. De game kampte – zoals menig review wist uit te lichten – nogal met repetitieve gameplay. Dit is natuurlijk niet ongezien gebleven, want de ontwikkelaars hebben deze reviews en meningen van gamers ook kunnen lezen. Het lijkt wel of dit invloed heeft gehad op de downloadbare content, want de afwisseling is volop aanwezig. Sterker nog, we hebben nog nooit zoveel afwisseling in deze game gezien.

Zo focust de downloadbare content zich meer op spectaculaire achtervolgingen en stunts. Het ontsnappen aan de politie komt op veel creatievere manieren voorbij, evenals het volgen van iemand. Zo staan er opeens ‘hulpmiddelen’ langs de weg waar je op kan schieten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aanhangwagen met boomstammen die na het raak schieten over de weg rollen, waardoor de politie gestopt wordt. Het zijn kleine dingen, maar die geven de game wel een completer en meer spectaculair gevoel.

Het uitschakelen van vijanden die zich verstoppen in een hide-out of establishment zit er nog steeds in, maar met mate. Zelfs hier heeft men een draai aan gegeven, want zo is er een missie waarbij je met je auto de vijanden dient uit te schakelen. Dat in plaats van rondsluipen en iedereen stilletjes vermoorden. Dan is er nog een missie waarbij je met een auto zoveel mogelijk schade moet aanrichten in het dorp om de politie af te leiden; creatief gevonden en veel meer passend bij de game. Het zijn dan weliswaar slechts tien missies, maar de variatie zit er bij de downloadbare content in ieder geval goed in.

Conclusie

De downloadbare content biedt ongeveer twee uur aan extra speelplezier, als je het op een normaal tempo speelt. Dat is niet bijster veel, maar alsnog redelijk netjes. Daarnaast krijg je de gepantserde auto ‘Lassiter Nightcrawler’ na het uitspelen van de missies. Hetzelfde geldt voor het wapen van Roxy, de ‘Silenced MK 1020’. Het ding is alleen dat de game niet heel veel te bieden heeft als er geen missies te spelen zijn. Daarom komt de downloadbare content ook met een eigen optionele missiestructuur waarin je wiet kunt groeien, maar om hier elke keer de game voor op te starten, is wat overdreven. Alhoewel de downloadbare content dus erg vermakelijk is, borduurt het wel verder op het bekende euvel. Na het uitspelen heb je niet echt meer iets om te doen.