Volgende week zondag is er een nieuwe aflevering te zien van VPRO Tegenlicht en deze is mogelijk erg interessant, want men gaat langs bij Guerrilla Games in Amsterdam. Deze ontwikkelstudio bracht ons onlangs Horizon: Zero Dawn, een game waar bijna alleen maar lovende recensies over te lezen zijn. Met ruim 2.6 miljoen exemplaren die zijn verkocht is dit één van de meest populaire en bijzondere entertainment producties van Hollandse bodem.

In VPRO Tegenlicht gaat men kijken hoe dit exportproduct tot stand is gekomen en wat er allemaal nodig is geweest om een nieuwe wereld te scheppen uit het niets. De game kende een budget van tientallen miljoenen en ruim 240 mensen hebben vijf jaar lang gewerkt aan de game, midden in hartje Amsterdam.

VPRO Tegenlicht kreeg van Guerrilla Games de gelegenheid om hen achter de schermen te volgen tijdens de eindsprint. Zij laten in deze mini-documentaire zien hoe Aloy is ontstaan en wat hier voor nodig is geweest. Aloy is namelijk ontstaan uit de fusie van het gezicht van een Nederlandse actrice en de stem van een Amerikaanse vrouw, gecombineerd met een Engelse acrobate tijdens de motion capture in Oxford.

Guerrilla Games is het enige gamebedrijf in Nederland dat AAA games maakt en brak natuurlijk voor het eerst internationaal door met de Killzone-serie. Nu is het bedrijf echter van Sony, die de ontwikkelstudio in 2005 gekocht heeft.

De aflevering is zondag 16 april om 21.05 uur te zien op NPO2.