Gisterenavond is de Horizon: Zero Dawn documentaire van VPRO Tegenlicht uitgezonden, maar de timing samen met Boer Zoekt Vrouw kan echter voor sommigen wat ongelukkig zijn geweest. Gelukkig is de aflevering inmiddels online geplaatst en deze kun je via NPO Gemist hier terugkijken. Wat ons betreft is dit een documentaire die absoluut de moeite waard is om even te bekijken. Het is immers bijzonder dat er zo’n gigantische game uitgekomen is die bijna in z’n geheel op Hollandse bodem is gemaakt.

VPRO Tegenlicht kreeg van Guerrilla Games de gelegenheid om hen achter de schermen te volgen tijdens de eindsprint. Zij laten in deze mini-documentaire zien hoe Aloy is ontstaan en wat hier voor nodig is geweest. De documentaire haakt in op het moment na PlayStation Experience in Anaheim Californië eind vorig jaar, tot aan de release, erg interessant dus!

Bekijk de documentaire hier terug.

De game ‘Horizon Zero Dawn’ oogst sinds de wereldwijde release maart 2017 alom lovende kritieken. Het spel, waarvan binnen een maand 2,6 miljoen exemplaren zijn verkocht, werd ontwikkeld door het enige mondiaal opererende gamebedrijf in Nederland: Guerilla Games. Hoe is dit populaire exportproduct tot stand gekomen? Wat is er nodig om een nieuwe wereld te scheppen uit het niets? En wat is de aantrekkingskracht van deze virtuele wereld?

‘Horizon Zero Dawn’ is een zogenaamde ‘open wereld game’ en geeft spelers de mogelijkheid om een zeer gedetailleerde, toekomstige wereld te verkennen vanuit het perspectief van het roodharige meisje Aloy. VPRO Tegenlicht kreeg unieke toegang en volgde het team van Guerilla Games achter de schermen. Kan de echte wereld in al zijn saaie stroperigheid straks nog op tegen de virtuele verleiding van games?