Special: Een eerste blik op de nieuwe Plantronics headsets – Plantronics is al jaren een vooraanstaand merk als het op audioapparatuur aankomt en dan met name in de zakelijke sector. Sinds een paar jaar houden ze zich echter ook bezig met gaming en we hebben inmiddels een aantal mooie headsets voorbij zien komen die bij ons zeker in de smaak vielen. Voor dit najaar heeft het bedrijf twee nieuwe headsets op de planning staan, een mono headset onder de noemer ´RIG 100HS´ en een premium headset onder de noemer ´RIG 800HS´. Wij mochten alvast een blik op deze headsets werpen en vertellen je er nu meer over.

Weg met die standaard PS4 microfoon

De PlayStation 4 is uit de doos gelijk ready to play, maar waar alles best high-end is, krijg je er voor communicatie een halfbakken oordopje bij. Dit oordopje bevat tevens op de kabel een microfoon, zodat je in ieder geval kan chatten. Maar laten we wel wezen: dat is pure rommel en Sony had het net zo goed weg kunnen laten. Het steekt in kwaliteit behoorlijk af tegen de rest van het materiaal. Geen zin om een hele dure headset te kopen, omdat het je puur om het chatten gaat? Dan komt daar straks een oplossing voor in de vorm van de RIG 100HS. Een simpele mono headset, maar wel eentje van beduidend betere kwaliteit.

Deze headset beschikt over slechts één oorschelp met daarop gelijk een microfoon. Het geluid is dus mono en het dient puur om te chatten. Normaal gesproken is het prettig als headsets omgevingsgeluiden afsluiten, maar bij deze headset is dat precies andersom. Doordat het enkel voor chatten gebruikt dient te worden, heb je het gewone game geluid via de TV of je speakerset lopen. Omwille van die reden is de oorschelp van deze headset niet afgesloten, zodat je prima de audio van de game kan horen. Tegelijkertijd is de speaker in de microfoon wel dermate helder, zodat je goed kan horen wat de ander zegt.

De microfoon die bij de headset zit, kent een filtersysteem waardoor alle geluiden van buitenaf worden gefilterd, zodat je prima en helder te horen bent aan de andere kant van de lijn. Mocht je wegens wat voor reden dan ook de microfoon even niet willen gebruiken, dan kan je die omhoog flippen. De hoofdband sluit zich aan de ene kant op je oor met de oorschelp en aan de andere kant zit er een wat bredere beugel, zodat het op de zijkant boven je oor kan steunen. De headset is daarbij voor iedereen te gebruiken, want door een flexibele binnenband die zich aanpast op je hoofdmaat, kan iedereen hem opdoen. Bovendien is de headset hierdoor enigszins comfortabel in gebruik.

Premium kwaliteit met de RIG 800HS

In tegenstelling tot de RIG 100HS is de RIG 800HS een headset van premium kwaliteit. Denk hierbij aan hoogwaardige audio kwaliteit, draadloos, lichtgewicht en meer. Met een verwachte prijs van €169,99 is dit natuurlijk een relatief dure headset. Deze headset beschikt echter over isolerende oorschelpen die juist wel omgevingsgeluid tegengaan. De microfoon zal natuurlijk van hoge kwaliteit zijn met daarbij een filter om ervoor te zorgen dat jouw stemgeluid zo goed mogelijk doorkomt. In dat kader is deze headset vooral een headset van zovelen. Er zijn immers al veel soortgelijke headsets verkrijgbaar.

Wat doet deze dan onderscheiden van de rest? Afgezien van de goede audiokwaliteit van Plantronics, is vooral het gewicht een speerpunt. Deze headset zal erg licht zijn, waardoor de druk op je hoofd minimaal is. Daarbij past de hoofdband zich – net zoals bij bijna elke andere Plantronics headset – zich op jouw hoofdmaat aan voor optimaal comfort. Ook is het erg fijn dat je de keuze zult hebben in verschillende audio instellingen om daarmee de perfecte balans te creëren qua audio. Niet geheel onbelangrijk is dat deze headset draadloos werkt, maar wel dien je een basis aan te sluiten op de PlayStation 4 alwaar de headset mee zal communiceren.

Wat deze headset echter bijzonder moet maken is het praktische gebruik en de lange batterijduur. Qua bediening verwerkt Plantronics alles op de headset, zodat je elke optie binnen handbereik hebt. Erg handig, maar wat er vooral bovenuit spring is dat deze headset maar liefst een batterijduur van 24 uur kent. Daarmee kan je rustig een week vooruit als je elke dag een paar uurtjes gaat gamen. Hoe zit het dan met het opladen? Wel, de headset is in 3 uur geheel opgeladen, wat dus bijzonder snel is. Als je dat dan tussendoor doet, dan is de kans op een lege headset minimaal. Ideaal dus.

Er komt nog meer

Plantronics heeft overigens voor dit najaar nog meer headsets gepland staan. Zo komen ze ook nog met de RIG 400LX en de RIG 600LX. Die zijn voor ons niet zo heel interessant, aangezien dat headsets voor de Xbox One zijn. Ga je straks een Xbox One Scorpio halen? Dan zijn deze headsets wellicht interessant, aangezien deze over de nieuwe Dolby Atmos technologie beschikken. Een technologie die vooralsnog exclusief lijkt te zijn voor de Xbox One als het op consoles aankomt. Als laatste liet Plantronics verder nog weten dat de RIG 400HS een extra keuze krijgt, er komt namelijk een camouflage variant uit.