Sinds de aankondiging van de Xbox One X is er nogal wat gezegd en geschreven over de strijd tussen Microsoft en Sony. Met name Microsoft doet hier aan mee, met name met uitspraken van Phil Spencer, die beweert dat de PS4 Pro geen concurrent is van de Xbox One X (ondanks dat de console van Microsoft ook zeker niet altijd games op een native 4K resolutie zal draaien) en zijn nogal opvallende uitspraken over exclusieve content.

Sony hield zich eerst nog redelijk stil rondom de discussies, maar dit kan natuurlijk niet eindeloos lang zo blijven. Zodoende heeft Jim Ryan van Sony nu gereageerd op de strijd tussen de Xbox One X en de PlayStation 4 Pro. Dit deed hij in een uitgebreid interview met Eurogamer.

Er werd aan Ryan gevraagd of hij, vanwege de betere specificaties van de Xbox One X, verwacht dat games er op de console van Microsoft beduidend beter uit gaan zien dan op de PS4 Pro. Hij meldde vervolgens dat dit uiteraard lastig te voorspellen is, maar hij verwees wel naar de vorige generatie consoles. Daar was namelijk een soortgelijke situatie, maar dan in het voordeel van Sony.

Ryan legde uit dat de PS3 op papier een sterkere console was dan de Xbox 360, op sommige vlakken zelfs beduidend beter. Echter, het was niet zo dat games er op de PS3 veel beter uitzagen. Dat heeft volgens Ryan niets te maken met bepaalde marketing deals, maar met hoe ontwikkelaars en uitgevers normaal gesproken te werk gaan.

Ontwikkelaars maakten volgens Ryan destijds de games namelijk zo goed mogelijk voor het platform met de zwakste specificaties en stopten daar. De games werden amper verder geoptimaliseerd voor de PlayStation 3 en er werd dus ook nauwelijks gebruik gemaakt van de extra kracht van die console.

Ryan gaf wel aan dat de geschiedenis zich niet altijd herhaalt. Toch denkt hij dat de bovenstaande werkwijze van ontwikkelaars heel gewoon en ook logisch is, omdat je dan werk en tijd bespaart. Het is dus wel duidelijk dat Jim Ryan in principe niet heel bang is voor grote verschillen tussen games op de Xbox One X en die op de PS4 Pro.

Er werd verder nog benadrukt door Ryan dat Sony niet bezig is om ontwikkelaars waar men een deal mee heeft, aan te sturen om de PS4 Pro versie beter te maken dan de Xbox One X versie. Het ligt echt bij de ontwikkelaar zelf en het is dus de vraag of de studio’s echt gebruik willen maken van de extra kracht van de Xbox One X, aldus Ryan.