Review: Mafia II – The Betrayal of Jimmy – In onze review van Mafia II kon je lezen dat we uitermate teleurgesteld waren in het feit, wanneer je de game uitgespeeld had, dat je niet meer verder in de stad kon rondzwerven. We misten het bezitten van villa’s, auto’s, geld en het doen van side-jobs. Echter is er een downloadable content pack beschikbaar gesteld in de PlayStation Store, een timed-exclusive nog wel, namelijk The Betrayal of Jimmy. Zal deze dlc-pack een hoop minpunten van de volledige game goed gaan maken? Of is ook free-roaming hier weer niet aan de orde? Dat lees je in deze review!

Jimmy de huurmoordenaar

Het hoofdpersonage in deze dlc is Jimmy, deze kale knikker is een huurmoordenaar en neemt verschillende klusjes aan voor verscheidene maffia-bazen. Deze klusjes lopen uiteen van het stelen van een auto met explosieven, het opblazen van auto’s, het omver schieten van mensen of bijvoorbeeld twee winkels van de Chinese mafia in Chinatown compleet aan gort schieten etc. Dit alles gaat op een overdreven maar geweldige manier en Jimmy houdt ervan om zoveel mogelijk kogels af te vuren, zo snel mogelijk te rijden, zo hard mogelijk te driften en zoveel mogelijk mensen te vermoorden.

http://playsense.nl/plaatjes/img_4c7bfbecf364b.jpg

De hoofdpersonage heb je in deze dlc niet zo’n grote band mee als met Vito in de main story line, maar interessant is hij wel. Het is een leuke personage om mee te spelen en zijn kale kop met bijpassende zonnebril doet je een beetje denken aan een kale Bruce Willis. Jimmy is een goede keuze voor deze downloadable content en je kan zeker met hem lachen. Vooral zijn prachtige one-liners zijn een leuke toevoeging, wanneer je bijvoorbeeld heel hard rijdt in je cabrio door Empire Bay zegt Jimmy heel droog ‘Oh baby show me what you got’. En deze one-liners zal je ontzettend vaak tegenkomen in de dlc.

Free-roaming (!!!)

Een brede glimlach van oor tot oor werd op mijn gezicht getoverd toen ik merkte dat je tijdens het spelen van The Betrayal of Jimmy gewoon vrij kunt rondrijden en schieten. Er is geen missie die aan de gang is, je hebt geen druk van een opdrachtgever, maar je kan zelf kiezen wat je wilt doen en wanneer je dit wil. Ik ben dan ook echt zo ontzettend blij dat ik Mafia II op de PlayStation 3 speel, de dlc is namelijk op het moment van schrijven nog niet op andere platformen beschikbaar.

Het idee is simpel, je hebt verschillende plekken in Empire Bay waar een icoon op straat zweeft. Als je bij dat icoon staat druk je op ‘vierkantje’ en zie je om wat voor missie het gaat. Deze missie kun je dan accepteren of links laten liggen. Voor elke missie die je doet krijg je geld, en het is afhankelijk van de punten die je behaalt tijdens de job hoeveel dit is. Zo kreeg ik bijvoorbeeld voor het stelen van een auto met explosieven 3000 dollar, terwijl ik voor een job van auto’s kapot maken maar 200 of iets dergelijks kreeg. Dit kwam omdat toen ik de auto ging stelen ik veel ging driften, over schansen heen sprong en hard reed.

Wanneer je geen missie aan het doen bent kun je van de gehele stad gebruik maken, de winkels, bars, garages, benzine-stations alles is gewoon open en kan in gebruik worden genomen. Je hebt alle ‘oude’ appartementen van Vito overgenomen en je kan in elk huis je game opslagen. Je kunt alle wapens bij je dragen, je kan auto’s opslagen in de garage en deze worden hier automatisch en kosteloos gerepareerd, je kunt nieuwe kleding kopen; simpel gezegd, je kunt alles wat je ook in de main story kon. Nu heb je alleen de kans om hiermee vrij aan de slag te gaan en heb je geen druk van missies. Alles wat je koopt is beschikbaar in alle appartementen en hun daarbij behorende garage. En dit heeft er voor gezorgd dat Mafia II mijn PlayStation 3 de komende tijd niet meer uitgaat.

http://playsense.nl/plaatjes/img_4c7bfc8e3b983.jpg

Downloadable content al beschikbaar bij launch van de game

Iets wat toch wel gemengde gevoelens met zich meebrengt is het feit dat de downloadable content al beschikbaar was voordat de game in de schappen lag. Dit betekent dus dat het al af was, maar dat men gewoon even die 8 euro, want dat kost deze pack, er nog een keer bij wilt hebben. Nu hebben we wel vernomen dat de mensen die de game ge-preordert hebben de dlc gratis ontvangen, maar daar hebben we geen boodschap aan. Deze dlc had gewoon al vanaf het begin af aan bij de game in moeten zitten als extra-modi en het is belachelijk dat men hier nog eens extra geld uitslaat. Desondanks, kun je het niet laten om het niet te kopen als je Mafia II geweldig vindt, het voegt namelijk zoveel meer speelplezier toe dat het zijn 8 euro meer dan waard is. Maar de principe kwestie, daar zitten we toch wel een beetje mee.

Conclusie

Ondanks het feit dat we het belachelijk vinden dat deze dlc niet meteen bij de game inzat, zijn we echt heel erg enthousiast over deze pack. Het voegt veel leuke missies toe, een nieuw en interessant personage en als topje van de ijsberg; free-roaming en dat is toch wel echt heel geweldig. The Betrayal of Jimmy is een must-buy als je Mafia II in bezit hebt en voegt echt wat toe aan de game. Niet aarzelen, en kopen die hap!

Pluspunten:

  • Jimmy is geweldig
  • Veel schietwerk, hard rijden, stunten, driften oftewel lekker veel actie!
  • Free-roaming, hele stad ligt voor je open om kapot geschoten te worden

Minpunten:

  • Geen noemenswaardige minpunten, alleen jammer dat het niet in de main-game zat, nu betaal je 8 euro voor iets wat er eigenlijk al in had moeten zitten